Shop menü

FRISSÜLT A GEFORCE RTX 3060-AS SOROZAT, EGY 8 GB-OS MODELLEL BŐVÜLT A TERMÉKPALETTA

Az új modell a memória-alrendszertől eltekintve a 12 GB-os verzió paramétereit viszi tovább.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Frissült a GeForce RTX 3060-as sorozat, egy 8 GB-os modellel bővült a termékpaletta

A GeForce RTX 3060-as sorozat lehetséges frissítésével kapcsolatban már érkezett némi információ. Ezek alapján úgy tűnt, a GeForce RTX 3060-as modellből érkezhet egy 8 GB-os változat, természetesen az eredetinél karcsúbb memória-adatsínnel –és a 12 GB-os modell GDDR6X memóriával szerelt változata is felbukkant már –, valamint kaphatunk egy GDDR6X fedélzeti memóriával ellátott GeForce RTX 3060 Ti modellt is a közeljövőben. Utóbbi egyelőre hivatalosan még nem bukkant fel, a 8 GB-os GeForce RTX 3060-as példányok azonban már elkezdtek szállingózni az AIB partnerek háza tájáról, így az is kiderült, pontosan milyen végleges tulajdonságokkal rendelkeznek.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az eddig látott verziók alapján úgy tűnik, a 8 GB-os GeForce RTX 3060 az eltérő memória-alrendszertől eltekintve a 12 GB-os modell paramétereit viszi tovább, ennek megfelelően a GA106-os GPU továbbra is szolgálatban marad, fedélzetén a 3584 CUDA maggal. Az órajelek az eddig megjelent modellek alapján nem változnak, vagyis 1320 MHz-es magórajellel és 1777 MHz-es GPU Boost átlag-órajellel kalkulálhatunk. A GPU-hoz viszont most már nem 12 GB-nyi, hanem csak 8 GB-nyi VRAM kapcsolódik, ez azonban továbbra is GDDR6 szabványú, és az effektív órajele sem változott, azaz 15 GHz-en üzemel.

A kevesebb VRAM szűkebb memória-adatsínre csatlakozik, most már 192-bites helyett csak 128-bites a memória-alrendszer, ami azt is jelenti, hogy a memória-sávszélesség 360 GB/s-ról 240 GB/s-ra csökken. Ez elég jelentős visszaesés, ami a memória-intenzív terhelésformák esetén érezhető teljesítménycsökkenést eredményezhet – a pontos képet majd az első független tesztek mutatják meg. A szűkebb memória-adatsínnel és kevesebb fedélzeti memóriával rendelkező 8 GB-os GeForce RTX 3060-as videokártyák esetében a TDP keret sem változott, az továbbra is 170 W lesz.

Galéria megnyitása

Hogy miért volt szükség a modellciklus végén egy efféle frissítésre? Erre két magyarázat van. Egyrészt szükség lehetett egy új modellre, ami a Radeon RX 6600 és az Arc A750 ellen hatékonyan fel tud lépni – és egyúttal betölti az eredeti, 12 GB-os GeForce RTX 3060-as modell, valamint a GeForce RTX 3050 Ti közötti „teljesítmény-szakadékot”. A másik magyarázat az, hogy az Nvidia most már elég sok olyan GA106-os GPU-val rendelkezhet, amelyeknél három helyett csak két darab 64-bites memóriavezérlő-csatorna használható, így ezeket a grafikus processzorokat egy új videokártya piacra dobásával értékesíteni tudják.

Galéria megnyitása

A 8 GB-os GeForce RTX 3060-as videokártyák egyre több AIB partner kínálatában jelennek meg, arról azonban egyelőre nincs hír, hogy az újdonság esetében pontosan milyen listaárat állapítottak meg.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére