Shop menü

FRISSÜL A WINDOWS TELEPÍTŐ FELHASZNÁLÓI KEZELŐFELÜLETE – A VISTA ÓTA ELŐSZÖR

Az újítás még nincs teljesen kész, de az már biztos, hogy az eddig megszokott összes funkciót használhatjuk tovább, csak a külcsín alakul át.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Frissül a Windows telepítő felhasználói kezelőfelülete – A Vista óta először

A Microsoft Windows fejlesztőcsapata gőzerővel dolgozik azon, hogy a Windows 11 egyre ütőképesebb lehessen, és a hírek szerint a háttérben már a következő generációs operációs rendszer is készül, amit a pletykálók Windows 12 névvel emlegetnek. A Windows 11 Canary csatornájára nemrégiben futott be egy friss verzió, ami a 26040-es build számot viseli, és ez most egy olyan frissítést hozott, amire nem sokan számítottak. A Microsoft legutóbb a Vista idején nyúlt hozzá a Windows telepítő felhasználói kezelőfelületéhez, ami a Windows Setup Experience UI nevet viseli, azóta viszont eltelt egy kis idő, változott az operációs rendszerek felhasználói kezelőfelületének dizájnja, így ideje volt, hogy ezt a felületet is hozzáigazítsák az aktuális kiadás dizájnnyelvéhez.

A megújult felület teljes mértékben passzol a Windows 11 alatt dizájnelemekhez, igaz, funkcionalitás terén még nem teljes értékű, de ez aligha meglepő, hiszen mégis a Windows 11 Insider Preview Programról van szó, annak is a Canary csatornájáról, ahol még messze nem a végleges szoftveres funkciók foglalnak helyet. A Windows Blog szerint az új felhasználói kezelőfelület mögött a szokásos funkcionalitás bújik meg, vagyis minden szolgáltatás és lehetőség elérhető, amire csak szükség lehet, sőt, felügyelet nélküli telepítésre (unattended setup) is lehetőség van, ami automatizált módszert jelent, és sok esetben óriási segítség lehet. Az új felhasználói kezelőfelületnek köszönhetően most már a tiszta telepítés alkalmával is ugyanaz a felhasználói élmény kísér minket végig, amit a Windows frissítésekor vagy alaphelyzetre állításakor már megszokhattunk.

Galéria megnyitása

A fenti képen egyértelműen látszanak is a dizájnbeli változások, igaz, ez a többség számára lényegtelen, hiszen új rendszer telepítésekor jellemzően gyorsan szeretnénk átlendülni a kattintgatásokon és elindítani a telepítési folyamatot, hogy mielőbb használható rendszert kapjunk. Az újítás jelenlegi változata még nem tökéletes, ahogy azt már említettük, például a Support opcióra kattintva egy egyszerű felugró ablak bukkan elő egy linkkel, amit szükség esetén manuálisan tudunk beírni egy másik eszközön, hogy elérjük a terméktámogatási weblapot.

Az újítások között szerepel, hogy a Windows képernyőmentéseket most már szinte instant módon elérhetjük okoseszközünkön. Rendelkezésre áll egy mesterséges intelligencia alapú Voice Clarity funkció is, ami Deep Noise Suppression funkcionalitást kínál, azaz képes megtisztítani a hangot a zajoktól, de ezzel egy időben visszhang-mentesítésre is képes. Rendelkezésre áll a Windows LAPS névre keresztelt automatikus fiókmenedzsment opció is, valamint elérhető a 80 Gbps-os USB támogatás is, ami az USB4 2.0-s verzióját takarja. Ezeken felül számos egyéb újításról is említést tesz a leírás.

Azt persze érdemes szem előtt tartani, hogy a Windows Insider Preview Program keretén belül elérhető szoftververziók nem tökéletesek, így mindennapi használatra és munkára az efféle operációs rendszer nem alkalmas, hiszen bármikor összeomolhat egy hibásan működő funkció miatt. Külön tesztrendszeren érdemes kísérletezni az új funkciókkal, vagy Dual-Boot módszert használva.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére