Shop menü

ÚJ LOGÓKKAL KARÖLTVE ÉRKEZETT AZ USB4 SZABVÁNY 80 GBPS-OS SEBESSÉGOSZTÁLYA

Az immár végleges USB4 2.0 szabvány elérhetővé vált a fejlesztők számára.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Új logókkal karöltve érkezett az USB4 szabvány 80 Gbps-os sebességosztálya

Az USB4 szabvány nemrégiben egy nagy lépést tett előre az USB-IF szakembereinek köszönhetően, ugyanis elkészült az USB4 2.0-s verzió, ami immár nem csak 40 Gbps-os, hanem 80 Gbps-os kétirányú kapcsolat biztosítására képes. A szabványtervezetről már beszámoltunk, a kész szabvány pedig éppen nemrégiben vált elérhetővé a fejlesztők számára, méghozzá a hozzá tartozó új logókkal együtt.

Az USB4 2.0 természetesen ugyanúgy rendelkezik Thunderbolt 3 és Thunderbolt 4 támogatással, mint a korábbi USB4 szabvány, valamint a régebbi USB szabványokkal is kompatibilis. A megnövelt adatátviteli sávszélesség jóvoltából a DisplayPort Alternate Mode funkció keretén belül most már akár 240 Hz-es 4K-s, illetve akár 60 Hz-es 10K-s megjelenítők kiszolgálására is van mód, tömörítés nélkül (DSC), valamint a frissen bejelentett DisplayPort 2.1-es szabvány támogatása is rendelkezésre áll. Az USB4 2.0 esetében extraként egy irányban akár maximum 120 Gbps-os adatátviteli sávszélesség elérésére is van mód, ezzel egy időben pedig egy 40 Gbps-os downlink is rendelkezésre áll. Ez a funkció elsősorban a magas felbontású monitorok esetében jön majd jól.

Galéria megnyitása

Noha az USB4 szabvány is elég régóta, 2019 óta elérhető, a köré épülő első termékek még csak az elmúlt hónapok folyamán kezdtek el megjelenni, vagyis az USB4 2.0 szabvány köré épülő megoldásokra is várni kell még egy picit – 1-2 esztendőt legalább, ha a korábbi gyakorlatból indulunk ki.

Az USB4 2.0 támogatással ellátott termékek dobozán, házán, illetve marketing anyagjain egyaránt szerepelni fog az új logó, ami a 80 Gbps-os tempóról árulkodik, de a tápellátással kapcsolatban is kapunk információt, ahogy az a mellékelt képen látszik. Sajnos az új termékek jó része nem kap USB4 tanúsítványt, így a hitelesítési eljáráson sem mennek keresztül, így a fenti logók nem is szerepelnek sem rajtuk, sem a csomagolásukon.

Az USB-IF egyébként azt szeretné, ha nem a port verziószámát közölnék a gyártók a vásárlókkal, hanem azt, hogy mekkora adatátviteli sávszélességet támogat, illetve mekkora maximális töltőteljesítmény érhető el rajta keresztül. A kezdeményezésről már írtunk, ám mivel ez csak egy ajánlás, így a gyártók döntésén múlik, igazodnak-e a javaslathoz, vagy sem. Idővel meglátjuk.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére