Shop menü

ELKÉSZÜLT A VESA DISPLAYPORT SZABVÁNYÁNAK 2.1-ES KIADÁSA – JAVUL AZ USB4-GYEL VALÓ EGYÜTTMŰKÖDÉS

Jó hír, hogy a szigorú követelmények miatt a DisplayPort 2.0 alapú eszközök már eleve kiérdemlik a DisplayPort 2.1-es tanúsítványt is.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Elkészült a VESA DisplayPort szabványának 2.1-es kiadása – Javul az USB4-gyel való együttműködés

A VESA szakemberei bejelentették, elkészült a DisplayPort szabvány legfrissebb specifikációja, amely immár a 2.1-es verziószámot viseli. Az újdonság igazából két lényeges területen kínál előrelépést: az egyik az USB4 csatornával párhuzamos adatforgalom minél hatékonyabb biztosítása a DisplayPort számára, a másik pedig a DisplayPort kábelek képességeinek és hosszának növelése.

Azt már az elején érdemes leszögezni, hogy a VESA szakemberei anno úgy alkották meg a DisplayPort 2.0 szabvánnyal kapcsolatos megfelelőségi teszteket és követelményeket, hogy az őket teljesítő hardverek és kábelek már kellően szigorú megfelelőséggel rendelkezzenek a DisplayPort 2.1-es szabvány tanúsítványának elnyeréséhez is. Éppen ezért az összes olyan videokártya, dokkoló, monitor, kábel, illetve minden más egyéb eszköz is, amely DisplayPort 2.0-s tanúsítvánnyal büszkélkedik, automatikusan megkaphatja a DisplayPort 2.1-es minősítést is.

Az igazán nagy előrelépés az, hogy az optimalizációk hatására a DisplayPort felhasználói élmény robosztusabb, mint eddig, vagyis a különböző funkciók együttes vagy egymástól független használata még hatékonyabban történik, legyen szó a DisplayPort Alternate Mode opcióról, az USB4 alagút használatáról, vagy ezek együtteséről. Az USB4 szabvánnyal történő zökkenőmentes együttműködésről egyébként egy új sávszélesség-menedzselő technológia gondoskodik, lényegében ez a DisplayPort 2.1 legnagyobb újítása, amelynek köszönhetően hatékonyabban zajlik a kommunikáció az eszközök között. Ez az újítás a már ismert Display Stream Compression és a Panel Replay szolgáltatás fölé érkezik: előbbivel akár 67%-kal csökkenthető a sávszélesség-igény, méghozzá vizuális képromlás nélkül; utóbbi pedig bizonyos esetekben akár 99%-kal csökkenti a csomagok továbbításához szükséges sávszélesség értékét.

Galéria megnyitása

Az új szabvány keretén belül a kábelek terén is történtek változások, például hosszabbak lehetnek az egyes megoldások, amelyek esetenként a két métert is meghaladhatják. A VESA tanúsítványával ellátott DP40-es kábelek például UHBR10 linkkel rendelkeznek, ami 10 Gbps-os sávszélességet biztosít, ezekből összesen négyet kapunk, azaz 40 Gbps-os teljes sávszélesség érhető el, így ezeket a kábeleket DP40 jelöléssel látják el. A másik típus már 20 Gbps-os UHBR20-as linkeket használ, szám szerint négyet, vagyis egyetlen kábel 80 Gbps-os adatátviteli sávszélesség továbbítására képes, jelölése DP80. A DP80-as kábelek egy méternél, a DP40-es kábelek pedig két méternél is hosszabbak lehetnek – áll a VESA hivatalos sajtóközleményében. A DP40-es megoldások várhatóan normál DisplayPort kábel és USB-C kábel formájában, míg a DP80-asok már csak USB-C kábel formájában lesznek elérhetőek.

A fentiek alapján úgy tűnik, hogy az Intel Arc sorozatú videokártyái, amelyek DisplayPort 2.0-s videó kimenettel rendelkeznek, automatikusan megkaphatják a DisplayPort 2.1-es minősítést, és valószínűleg az érkező Radeon RX 7000-es sorozatú modelleknél is ez lesz a helyzet. Utóbbiakkal kapcsolatban régóta azt pletykálják a magukat jól értesültnek tituláló források, hogy a termékek DisplayPort 2.0-s videó kimeneteket kapnak, vagyis a DisplayPort 2.1-es szabványnak is megfelelhetnek. Ezzel szemben az Nvidia térfelén az új, GeForce RTX 40-es sorozatú videokártyák esetében csak DisplayPort 1.4-es szabványú videó kimenetek érhetőek el.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére