Shop menü

120 GBPS-OS ASZIMMETRIKUS MÓDOT IS KAPHAT AZ USB4 2.0-S VERZIÓJA

A szabvány végleges verzióját novemberben tárják a publikum elé, de a partnerek már most elérhetik, hogy minél hamarabb megérkezzenek a köré épülő termékek.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
120 Gbps-os aszimmetrikus módot is kaphat az USB4 2.0-s verziója

Jön az USB4 2.0-s szabvány

Az USB szabvány fejlesztését végző USB Promoter Group a napokban jelentette be az USB4-es szabvány frissített kiadását, amely az USB4 2.0 nevet viseli, legnagyobb újítása pedig az lesz, hogy sávszélességet dupláz, de egyéb változásokra is felkészülhetünk. Az új szabvány igazából majd csak novemberben mutatkozik be a publikum előtt, az USB-C és az USB Power Delivery szabványokat érintő változtatásokkal együtt, ám a partnerek már most hozzáférhetnek ezekhez annak érdekében, hogy az új, USB4 2.0 támogatással rendelkező eszközök minél hamarabb elkészülhessenek.

Galéria megnyitása

Az új fizikai réteget használó architektúra lényegében az eddigi 40 Gbps-os passzív USB Type-C kábelekkel, valamint a később érkező 80 Gbps-os aktív USB Type-C kábelekkel is használható lesz. A régi kábeleknél azonban érdemes odafigyelni arra is, hogy léteznek belőlük 20 Gbps-os változatok is, és ugyanez igaz a kiszolgáló portokra is: nem mindegyik kínálja ugyanazt.

Az USB4 2.0 jóvoltából nemcsak a 80 Gbps-ra feltornázott adatátviteli sávszélességből profitálhatunk majd, hanem a korábbi szabványokkal történő visszamenőleges kompatibilitásból, illetve az új szabványok támogatásából is. Utóbbi körbe tartozik az, hogy az USB4 2.0 esetében a DisplayPort és a PCI Express szabványok legfrissebb kiadásai is bekerülnek a támogatott megoldások körébe, az USB 3.2-es adatcsatorna esetében pedig lehetőség lesz a 20 Gbps-os limit átlépésére is.

Az újabb név érkezésével egyébként tovább bonyolódik az USB szabvány nevezéktana, ahol az alábbiak vannak használatban:

  • USB 2.0 (480 Mbps)
  • USB 3.2 Gen1 (5 Gbps)
  • USB 3.2 Gen2 (10 Gbps)
  • USB 3.2 Gen 2x2 (20 Gbps)
  • USB4 1.0 (20 Gbps vagy 40 Gbps)
  • USB4 2.0 (80 Gbps)

A probléma nem is az, hogy ezekből a szabványokból egyre több van, hanem az, hogy sokszor nem egyértelmű, egy adott port pontosan melyiket támogatja és mekkora adatátviteli sávszélességet kínál. Remélhetőleg ezen a téren is tisztul majd a kép, ami igazából a gyártókon is múlik. Már az is elég lenne, ha az adott szabvány mögé odaírnák a port által támogatott adatátviteli sávszélességet, de ez sajnos nem mindig történik meg, sőt, még a port szabványának pontos megjelölése terén is vannak hiányosságok itt-ott, már ami a specifikációs listákat illeti.

A pletykák szerint aszimmetrikus üzemmódot is kapunk

Az USB4 2.0 esetében várhatóan a 64/66 vagy 128/132 bites kódolás helyett várhatóan PAM3 adatkódolásra váltanak, amellyel elérhetővé válik a fentebb említett 80 Gbps-os maximális adatátviteli sávszélesség is.

Az aktuális információk alapján, ami az Angstronomics munkatársaitól származik, de közben egyéb források is megerősítették, kaphatunk 120 Gbps-os aszimmetrikus módot is, vagyis a négyből három adatátviteli érpár használatával 120 Gbps-os felfelé irányuló, valamint a negyedik adatátviteli érpár segítségével 40 Gbps-os lefelé irányuló adatforgalom valósítható meg. Maga az aszimmetrikus mód egyébként nem új, hiszen a DisplyPort Alternate Mode is ezt használta.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére