Final Fantasy 14: A Realm Reborn - 2. rész

Élet a 2.1-es előtt és után. Nagy újdonságok: PvP, klánházak, új insták és frakciók.

Final Fantasy 14: A Realm Reborn - 2. rész

1. oldal - Bevezető

A december végén megjelent 2.1-es frissítés már méretre is hatalmas (3 gigás) és tartalomban is igen sokat adott az újjászületett Final Fantasy 14-hez. Nézzük tehát, milyen változásokat és újdonságokat hozott a Realm Awoken névre keresztelt óriásbébi, de előbb fussunk át rajta, mi minden történt az indulás és az első nagy frissítés között! (A játékot bemutató cikk első részét itt olvashatjátok).

Úgy tűnik az egyik legbosszantóbb problémát, az illegális pénzárusokét sikerült megoldaniuk, ami nagy örömömre szolgál, mert nagyon idegesítőek voltak, úgy pörgött a szövegük a használhatatlanná spammelt general chaten, mint egy szteroid túladagolásban szenvedő film stáblista. A spambotokat sokáig csak gyors reflexekkel és extrém horgász módszerekkel lehetett ártalmatlanná tenni, szerencsére ma már ez pár kattintással, menükben való turkálás nélkül is megoldható. Bár a spammerek közül nagyon sokra lecsapott a Square Enix szigora, időnként még visszaszivárognak, ezért biztos, ami biztos, a százegynéhány goldsellert magában foglaló feketelistámat nem törlöm még egy ideig.

Az indulás és a 2.1-es patch között történtek ennél érdekesebb események is: a fesztiválok között volt fürdőruhás ünnep, szellemes Halloween, és a Lightning Returns japán megjelenése alkalmából felbukkant a játékban Lightning, Lightning haja és Lightning ruhája is. Lightning egyébként a februári világpremier alkalmából újból eljön, mert ugye belőle sosem elég (amúgy semmi bajom Lightninggal, azon kívül, hogy az új karakterdizájnja egy anorexiás ropira szúrt rózsaszín cseresznyére emlékeztet).

A patch után jött a karácsony, és vele a Starlight Celebration: hangulatos díszekbe és fényekbe öltöztek a városok, télapó-, szarvas, és hóember jelmezbe bújt vidám népek lepték el az utcákat. Keleten 2014-el a Ló éve köszöntött be, így a január sem telhetett el ünnep nélkül. Furcsa lómaszkokba öltözött távoli vendégek érkeztek, akiket nem illik kiröhögni, velük együtt rémisztgethettük a chocobókat és népszerűsíthettük a dolgos négylábú jószágot - mindebből nem hiányozhatott a pikáns, helyenként kissé perverz japán humor sem.

Légy a hátasom! - Kösz, inkább nem...

Az ARR fesztiválok is a más játékokban szokásos össznépi humoros, küldizéses tokengyűjtögetésből állnak, de szerencsére az alkotók a humorra és a sztorira helyezték a hangsúlyt, és nem csináltak grindfesztet a fesztiválokból, mint ahogy azt manapság sok MMO teszi (pl. a Riftben a nagyobb jutalmakért hetekig kell méhecskeként napiküldiket teljesíteni és gyűjtögetni és már a WoW-ban sem lehetséges a nagyobb fesztiválok jutalmait egy évben egyszerre összegyűjteni). Felmerül tehát a kérdés, hogy törvényszerűen évről-évre egyre nagyobbnak és nehezebben teljesíthetőnek kell lenniük az MMO ünnepeknek, ahogy egy játék öregszik? Az biztos, hogy nem könnyű egyszerre kiszolgálni az új, a régi, a casual és a hc játékosok igényeit még ezen a téren sem.

2. oldal - PvP

Kíváncsian vártam, milyen lesz a PvP a Realm Rebornban, egyrészt azért, mert ez az első olyan FF játék, amelyben a játékosok nemcsak vérszomjas coeurlöket, idétlen cactuarokat vagy mérges ochukat püfölhetnek, hanem egymást is. Másrészt pedig azért, mert érdekelt, hogy egy ilyen döcögős tempójú, 2,5 másodperces global cooldownnal megáldott/megvert játékban hogyan tudják ezt technikailag megvalósítani.

Wolves Dennek hívják a területet, ahol a jobbnál jobb PvP felszereléseket kínáló árusok standjai találhatóak. Az egész egy hangulatos kis kikötő egy nagy hajóval, a Bravehearttal, melynek minden zugát bejárhatjuk. A PvP csatákra is itt jelentkezhetünk be, ha stílusosak akarunk lenni, de a kibővített Duty Finder segítségével amúgy ezt bárhonnan megtehetjük.

Egyelőre egyetlen arénát kaptunk, amelyben két négyfős csapat harcolhat egymás ellen, lehetőség van pug tagként és premade csapattal is bejelentkezni a 30-as, 40-es és 50-es kategóriákban. Az aréna felépítése teljesen megszokott és átlagos: középen egy nagy placc, körben line of sightot megtörő oszlopokkal, falakkal. Csata közben ellenfeleink neve helyett diszkréten csak a Fresh Meat, azaz Friss Hús feliratot láthatjuk, de a harc végén az értékelődobozban már elolvashatjuk a karakterek nevét és azt is, hogy melyik szerverről jöttek, ha esetleg szeretnénk megjegyezni, hogy ki döngölt éppen minket a földbe.

Az első, és egyelőre egyetlen PvP aréna

Eddigi tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy a Realm Rebornban a PvP tulajdonképpen egy futóverseny, ahol minden azon áll vagy bukik, hogy milyen gyorsan tud cikkcakkban futni a csapat gyógyítója. Ez időnként keveredik a bújócskával is, és a kettő között néha még harcolni is van lehetőségünk. Az egész pörgős, izgalmas, emellett teljesen kaotikus és kiegyensúlyozatlan.

A PvP egyelőre sok olyan gyerekbetegségben szenved, amelyen más játékok már átestek. Pl. a CC-k (altatás, stun, lassítás stb.) túl sokáig tartanak és nincs rajtuk rendes diminishing return (minél többször kerül fel valakire egy hatás, annál kisebb az ereje), a varázslást bármilyen ütés 100% eséllyel rögtön megszakítja, ill. bizonyos képességek túl erősek és kiegyensúlyozatlanná tehetik a harcot (pl. feltámasztás). Csak egy példa a durvább hibák közül: az altató varázslat hatóideje 30 mp, ráadásul egy varázsló egyszerre korlátlan számú ellenfélre rá tudja tenni, emiatt sok csata valóságos pizsamapartivá válik.

Természetesen vannak PvP rangok, és a győzelmekért és vereségekért kapott pontokból nemcsak felszerelést, hanem PvP képességeket is vásárolhatunk. Mivel az endgame páncélok és fegyverek az új insták érkezésével aránytalanul erősebbekké válnak, ezért az 50-esek között máris problémaként jelentkezik, hogy a jobban felszerelt endgame raiderek erősebbek. Az is komoly kiegyensúlyozatlanságot okoz, hogy a szintén jobb felszereléssel rendelkező legmagasabb PvP rangú játékosok nincsenek elkülönítve a teljesen kezdőktől.

A felsorolt problémák egy része egyébként nem kifejezetten erre a játékra jellemző, a legtöbb PvP-vel rendelkező MMO-ban is megtalálhatóak voltak, főleg a kezdetekben. Az ARR-ben ezek egy részét már elkezdték megoldani, és a későbbi frissítésekben is folyamatosan foglalkozni fognak még velük. Remélem sikerül az alkotóknak hosszú távon kiegyensúlyozottabbá tenni a PvP-t, és az aréna mellé bejönnek majd a nagyobb, összetettebb csaták is. Ha meg is oldják a problémákat, valószínűleg akkor sem a PvP lesz a játék legnagyobb erőssége (sajnos érezhető, hogy ezt a motort nem erre találták ki), ennek ellenére ideig-óráig el lehet szórakozni vele.

Alant egy szokatlanul laza, nyugdíjas tempójú összecsapás látható a 40-es részlegben, ilyenben healerként csak akkor van részem, amikor az ellenfél nem tudja, mit csinál és nem rám koncentrál, vagy egy másik varázslót néz gyógyítónak.

3. oldal - Klánházak

A Realm Rebornban egyelőre a klánok kaptak csak lehetőséget saját ház felépítésére, a magánházak csak későbbiekben kerülnek majd bevezetésre. A házakat tartalmazó zónák elhelyezése a Lord of The Rings Online-éra emlékeztet, ezeknek az instance-olt területeknek elhelyeztek egy bejáratot a világban is, de elérhetők teleporttal. A telkekhez árverésen való részvétellel juthatunk hozzá, ez a rendszer pedig a Dark Age of Camelotból lehet ismerős: a kisebb, kevésbé látványos területeken lévő telkek értelemszerűen kevesebbe kerülnek, a jobb kilátással rendelkező, nagyobb méretűek többe. A kikiáltási árak kezdetben igen magasak, aztán idővel csökkennek. Az árak megállapításánál olyan tényezőket vettek figyelembe, mint az aktív játékosoknál lévő összes pénz, a klánok száma, az aukciós házban forgó összegek és még sok más, ezért az árak szerverenként különbözőek.

Kilátástalan, hogy ilyen kilátásom legyen

Az alkotók célja mindezzel egyrészt az volt, hogy a házak zónáit tartalmazó szerverek terhelése csak fokozatosan növekedjen, másrészt a felhalmozódott pénzeket szerették volna csökkenteni. Elsőre lesokkolta a közösséget a telkek kezdő ára. Bár klánházakról van szó, a nagyobb guildek közül is egyelőre csak kevés engedheti meg magának, hogy telket vásároljon, és az árak csak csigatempóban másznak lefelé - úgy tűnik, hogy a játék ezzel hosszú távú elfoglaltságot biztosított a klánoknak. Az árak február végére fogják elérni a minimumot, de a fejlesztők megígérték, hogy tovább fogják csökkenteni őket, ha úgy ítélik meg, hogy ez szükséges.

A házak bevezetésével a szakmák is kiegészültek a bútorok, berendezési tárgyak, tetők, falak receptjeivel, és a szörnyek loot táblái is kibővültek. A fejlesztők nem pihennek, már szorgalmasan dolgoznak az következő frissítések tartalmán, melyek közül leginkább a magánházakat és az önerőből felépíthető léghajókat várom.

Galéria megnyitása grid_on

4. oldal - Endgame tartalmak

A játék folyamatosan érkező új csatákkal kényezteti el a magas szintűeket: egy új 4-fős insta érkezett a jól felszerelt 50-eseknek: Pharos Sirius, ezen kívül két régebbi, a Haukke Manor és a Copperbell Mines hard mode-ot kapott. Pharos Sirius úgy tűnik, hogy a visszajelzések alapján saját kategóriáján belül túl nehéznek bizonyult, ezért a következő patchben módosítanak rajta. Két új trial is érkezett, ezek 8-fősek: Thornmarch, ahol mooglegyűlölők alaposan kiélhetik magukat, és elfenekelhetik XII. Good King Moogle Mogot, ill. ott van még a The Minstrel's Ballad: Ultima's Bane, ahol Ultima Weapont lehet újfent legyőzni.

Az endgame raideket kedvelők sem panaszkodhatnak, a rendelkezésükre áll a 24-fős The Crystal Tower, ahol igen csábító 80-as szintű felszerelésekre lehet szert tenni. A Crystal Tower a játék első 24-fős instája és több részből áll, egyelőre a Labyrinth of the Ancients kapui nyíltak meg, a hatalmas komplexum következő része a 2.3-as frissítéssel fog érkezni. Ebben az instában nincs valódi thrash, csak miniboss összecsapások és nagy bosscsaták. Akit érdekelnek a Crystal Tower összecsapásai és az harci taktikák, az itt hasznos videókat és tanácsokat találhat.

A primalok közül Ifrit, Garuda és Titan extrém módot[/link] kapott, így még nagyobb kihívást és 90-es kiegészítő felszerelést (gyűrűk stb.) kaphatunk tőlük. Ha mindhárom primalt kivégeztük, egy szép 90-es szintű fegyver lesz a jutalmunk.

Az alábbi videóban az extrém Titan csatát látható egy másik Youtube felhasználó jóvoltából. Érdemes figyelni a zenére, ugyanis tényleg ez a jóféle hardrock/metálmuzsika dübörög végig a csata alatt.

Összességében elmondható, hogy az FF14 endgame tartalmai erősen egymásra épülnek, a végső nagy összecsapások felszerelésfüggőek (az extrém módu primalokhoz pl. nem árt a Relic + 1 minőségű fegyver), ezért a különböző felszereltségi szinteket és lépéseket nem igazán tudjuk átugrani. Nagy előny a felszerelések megszerzésénél, hogy a legtöbb esetben nem kell a szerencsére bízzuk magunkat, itt is tokentrendszer működik, mint a legtöbb modern MMO-ban. A tokenek (Allagan Tomestone-ok) összegyűjtésére már egyre több lehetőség közül választhatunk, nem kell feltétlenül a legnehezebb instákat farmolnunk (bár kétségtelenül ez a leggyorsabb módja). Egyelőre kétféle token létezik, de tervezik egy harmadik bevezetését is, amely valószínűleg a még nehezebb insták, raidek bevezetésével fog megérkezni.

5. oldal - Egyéb újdonságok

A raidelők mellett természetesen a kisebbekről sem feledkeztek meg a Square-nél, megérkezett a kincsvadászat, két új frakció, akiknél bevágódhatunk, számos új küldetés és a fodrász. A kincsvadászathoz szükséges valamilyen gyűjtögető szakma, mert a kincses térképeket ezek segítségével találhatjuk meg. Meg kell fejtenünk a térképet és beazonosítani a rajta látható zsebkendőnyi területet, kicsit csatázni a ládáért, és máris a miénk lehet a tartalma: tokenek, pénz és alapanyagok véletlenszerű összeállításban. Az eddigi zsákmányban nem csalódtam, úgyhogy lesni fogom a térképeket. Az alkotóknak ezzel sikerült kicsit érdekesebbé tenni a gyűjtögetés rendkívül unalmas perceit-óráit.

Megszokhattuk, hogy a RR-ban mindenért meg kell dolgoznunk, ezért még a fodrász sem kerülhetett be csak úgy a játékba: külön küldetés keretein belül kell kiderítenünk, hogy ki az az ollós rém, akitől mostanában a városok népe retteg. Igazi teátrális, animésen buggyant, földöngurulósan röhögős küldit kapunk, melynek befejezése után bármikor meghívhatjuk hotelszobánkba a fodrászt, aki nemcsak hajunkat, hanem fizimiskánkat is átrendezi, ha akarjuk.

Csak érted dolgozom, ne félj

Mivel a küldetések eddig csak egy kaszt maximális szintre viteléhez voltak elegendőek, sokan a FATE-ek farmolását választották többi kasztjuk felhúzásához - ez volt a leghatékonyabb, és sajnos egyben a legunalmasabb módszer is. A patch feljebb vitte az instákból kapott xp mértékét, ráadásul ha véletlenszerű instát választunk, rengeteg bónusz xp-vel önt minket nyakon a játék, ezzel végre értelmes alternatívája született a lélekölő FATE farmolásnak. Nem fog hiányozni.

Az alkotók is érezték, hogy kell még küldetés a játékba, ezért kaptunk számos újat, ezek nagy része a magasabb szintűeknek szól ugyan, de azért a kicsik is találhatnak maguknak pár újdonságot. Megkönnyítheti a 43-tól 50-ig vezető rögös utat a két új frakció, akikkel jó kapcsolatot építhetünk ki: az egyik a fejeskáposztára emlékeztető erdei lények, a sylphek, akikkel már találkozhattunk Gridaniában, a másik a vad Amal'jaa törzs kevésbé vad fele. A küldetések jópofák, az nagyon aranyos volt például, amikor a nagy mafla gobbue-t rá kellett venni, hogy letüsszentse a rosszban sántikáló renegád sylpheket. Nem mellékes, hogy a napi küldik és a random insták bónuszként még Tomestone-okat is adnak, némileg megkönnyítve ezzel az endgame grind kezdetét jelző tokengyűjtögetést.

Persze nemcsak olyan dolgok kerültek bele a játékba, amelyek más MMO-kban már megszokottak, olyan újdonság is érkezett, amit nagyon jó lenne, ha más online szerepjátékok is átvennének; ilyen Party Finder FF módra. Korábban már létezett a Duty Finder, amely funkcióiban megegyezik a szokásos MMO-s instába bejelentkező felülettel, amelyen kiválaszthatjuk, milyen kalandban akarunk részt venni, vagy rábízzuk ezt a játékra - mindkét esetben a szerencsén múlik, hogy a nekünk jutó pug éppen milyen lesz. A Duty Finderrel párhuzamosan létező Party Finder segítségével viszont olyan csapatot találhatunk magunknak, amelyben a tagok igényei megegyeznek a miénkkel. Megadhatjuk például hogy lassú, kényelmes tempóban akarunk haladni, és kezdőket is szívesen beveszünk, vagy vérprofi speedrunt szeretnénk, kizárólag elit játékosokkal. Úgy tűnik ez a rendszer bevált és működőképes, a játékosok rákaptak és előszeretettel használják. Érdemes olvasgatni amit a komment sorba írnak a Party Finderben, mert akadnak igazi gyöngyszemek is, a társkereső hirdetésektől kezdve a humoros egy- vagy kétsorosokig (pl.: tank munkát keres, dzsip, limuzin, golfkocsi, dodzsem, kamion szerepben is, triciklit keresők kíméljenek).

Party Finder

A karakterlap is kibővült, és helyet kaptak rajta a frakciók, láthatjuk felszerelésünk szintjének átlagát és a kapott "lájkok" számát, mivel csoportos tevékenységek, pl. instázás, PvP stb. után lehetőség van szavazni arra, kivel különösen elégedettek voltunk. Mivel negatív szavazatokat nem lehet osztogatni, ez a szám nem jelent sokat, inkább csak azt mutatja, mennyire aktív valaki.

6. oldal - Végszó

Összességében elmondhatjuk, hogy a Square megfelelően gondoskodik a játékosokról, jó tempóban jönnek az újdonságok, amelyek feladata, hogy fenntartsák az érdeklődést úgy, hogy az endgame raiderek és a casualok is megtalálják a számításukat. Nagyon tetszik, hogy az előfizetéshez mindig újabb ajándékok (hátasok, petek) járnak, ezzel is megkönnyítve a meghosszabbításról szóló döntést.

A Final Fantasy 14: ARR kibővült tehát, de a fejlesztők egy percig sem pihennek, Yoshida san és társai szorgalmasan írogatják nekünk a produceri leveleket, a legújabból már kiderül, hogy már javában dolgoznak a játék első kiegészítőjén is. De ne szaladjunk nagyon előre, mert már a márciusban érkező Through the Maelstrom nevet viselő következő patch is sok új tartalommal fog érkezni, ezek között lesz pl. a kozmetikai ruházat is, és persze jönnek még új insták, új hard és extrém módok és egyéb újdonságok is. A fejlesztőknek amúgy sincs ideje unatkozni, mert az új konzol japán megjelenésével együtt február 22-én jön ki a Realm Reborn PS4-es verziójának bétája, április 14-én pedig megjelenik a végleges verzió. Az MMO saját előfizetésével, külön PlayStation Plus előfizetés nélkül is játszható lesz.

Platformok: PC, PS3, PS4 (február 22-től)

Galéria megnyitása grid_on

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward