Fehérbe öltözött a Galaxy alaposan tuningolt GTX 750 Ti VGA-ja

A Galaxy GeForce GTX 750 Ti HOF GPU-ja gond nélkül üzemel 1407 MHz-en, a memóriachipek órajelét pedig majdnem 3100 MHz-ig sikerült emelni az első komolyabb tuning alkalmával.

Fehérbe öltözött a Galaxy alaposan tuningolt GTX 750 Ti VGA-ja

Ugyan az Nvidia Maxwell architektúrájára épülő GeForce GTX 750 egyike azoknak a középkategóriás videokártyáknak, amelyek gond nélkül hűthetőek akár passzívan is, mindig akad néhány AIB partner, aki az alacsony TDP-ben rejlő előnyöket a másik irányból közelíti meg, nevezetesen onnan, hogy megpróbálja kifacsarni a videokártya komponenseiben rejlő utolsó megahertzeket is. A Galaxy GeForce GTX 750 Ti HOF pont egy ilyen termék lesz.

A Galaxy műhelyében az egyébként 75 watt alatti TDP-vel rendelkező videokártya fehér nyomtatott áramköri lapot és egy meglehetősen erős VRM-et kapott, passzív hűtés helyett pedig egy háromventilátoros videokártya hűtőt helyeztek el rajta, ami segít az alaposan tuningolt termék hatékony lehűtésében.

Az új videokártya a már jól ismert, 28 nm-es csíkszélességgel készülő GM107-es GPU-ra támaszkodik, ami 640 CUDA maggal, 40 textúrázóval és 16 renderelő egységgel rendelkezik. A 2 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória 128-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a GPU-hoz.

A hatfázisú digitális tápellátást alkalmazó videokártya esetében a GPU 1215 MHz-es alap- és 1294 MHz-es GPU Boost 2.0-s órajelen ketyeg, a GDDR5-ös fedélzeti memória esetében pedig 5,4 GHz-es effektív órajelet alkalmaztak, ami megegyezik a referencia értékkel. A Zotac korábban ennél komolyabb órajeleken ketyegő GeForce GTX 750 Ti videokártyát is piacra dobott, amely 1320 MHz-es GPU Boost 2.0-s, illetve 6 GHz-es effektív memória órajelet alkalmazott – igaz, a szóban forgó sebességbajnok VGA csak Kínában került az üzletek polcaira. Persze attól, hogy a Galaxy újdonsága gyárilag nem a legmagasabb órajeleken üzemel, még nem jelenti azt, hogy egy kis tuninggal ne lehetne segíteni a helyzeten.

Tuning

Így gondolták ezt a kínai GamerSky munkatársai is, akik már megkaparinthattak egy ilyen videokártyát. Az újdonságot hamar tuningolni kezdték, így a GPU esetében 1,131 voltos üzemi feszültség alkalmazása mellett egészen 1407 MHz-ig jutottak, a GDDR5-ös memóriachipek órajelét pedig közel 3100 MHz-re sikerült növelniük a gyári 2700 MHz-ről. Ez az Nvidia által meghatározott referencia órajelekhez képest 30%-os (GPU), illetve 15%-os (VRAM) órajel-emelést jelent.

Maga a videokártya hűtő egyébként két darab hőcsővel vezeti el a GPU által termelt hőt az alumínium lamellákból álló hűtőtömbhöz, amely felett három darab 80 milliméteres átmérőjű légkeverőt helyeztek el. A stabil tápellátásról a PCI Express 3.0 x16-os slot mellett egy nyolctűs PCI Express tápkábellel gondoskodhatunk. Az újdonság hátlapján két DVI, egy HDMI és egy DisplayPort csatlakozó sorakozik.

A Galaxy valószínűleg Kínára korlátozza majd a termék elérhetőségét, de persze a vállalat európai részlegének, a KFA2-nek köszönhetően akár Európában is találkozhatunk majd vele

A jelenlegi információk szerint a Galaxy különlegessége 150 dollárba kerülhet majd, és kifejezetten a vállalkozó szellemű tuningmestereket veheti célba. Arról egyelőre nincs hír, mikor kerülhet a videokártya az európai üzletek polcaira.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward