Facebook Messenger: üzenetküldés titkosított kapcsolattal

A Secret Conversations végponttól végpontig tartó adattitkosítással gondoskodik az üzenetek védelméről, sőt egy adott idő után a beszélgetés törlődhet is.

Facebook Messenger: üzenetküldés titkosított kapcsolattal

Még május végén röppentek fel az első pletykák azzal kapcsolatban, hogy a Facebook Messenger üzenetküldő szolgáltatása hamarosan új funkcióval a végponttól végpontig terjedő adattitkosítással bővül, ami bizalmas üzenetváltásra ad módot – persze ennek előnyei és hátrányai egyaránt lesznek.

Nemrégiben hivatalos forrásból is megerősítették a titkosított üzenetküldő funkció érkezését, amely egyszerűen csak a Secret Conversations nevet kapja, ám szélesebb körben majd csak valamikor az idei nyár végén lehet elérni – addig tart ugyanis a jelenleg is futó tesztidőszak. A tesztre kiválasztott felhasználók már kipróbálhatják, mire képes a Secret Conversations, a fejlesztők pedig éppen a szolgáltatás működését vizsgálják, és szükség szerint természetesen a felmerülő hibákat is javítják. A nyári végi rajt persze csak akkor tartható, ha időközben semmiféle extrém hibára nem derül fény.

A tesztelők egyébként csak igény szerint, opcionálisan használhatják a Secret Conversations funkciót, ugyanis ez a teszt ellenére sem válik alapértelmezetten aktív szolgáltatássá. A Facebook szakemberei szerint erre azért van szükség, mert a felhasználók alapvetően azt szeretik, ha több eszközön keresztül is hozzáférnek korábbi üzeneteikhez – így mondjuk egy asztali gépen elkezdett beszélgetés fonalát könnyebb felvenni mobilon keresztül, például tömegközlekedési eszközön utazva, ennek köszönhetően akadály nélkül folytatódhat a csevegés. Ezt azért érdemes kiemelni, mert a Secret Conversations szolgáltatásnak a biztonság miatt vannak korlátai: a titkos beszélgetéseket csak egy adott eszközön keresztül lehet elolvasni – azon keresztül, amelyen a beszélgetést kezdeményeztük.

Ezzel együtt az új funkció több olyan lehetőséget sem támogat, ami a normál Messenger alatt elérhető: nem lehet vele videókat küldeni, nem lehet rajta keresztül pénzt küldeni és fogadni, de a GIF billentyűzet használatára sem ad módot; cserébe viszont biztonságos csatornát kínál a kényesebb témákhoz, legalábbis elméletben – amennyiben nincs rajta hátsó kapu a hatóságok számára. Az üzenetek esetében a még nagyobb biztonság érdekében olvasási időkorlát beállítására is van mód, vagyis a küldő által beállított idő letelte után automatikusan törlődik az adott üzenet, vagy éppen a teljes beszélgetés.

A Facebook csapata az újítással a WhatsApp és a Viber vitorlájából szeretne kifogni némi szelet, de hogy ez sikerül-e, az majd csak a későbbiekben derül ki. Minden azon múlik, mennyire lesz stabil, megbízható és könnyedén használható az új Secret Conversations szolgáltatás – ami a jelenlegi helyzet alapján valamikor a nyár végén válhat elérhetővé.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward