F1 2013 - Jövőre visszatérünk rá

Az új Forma 1-es játék az idei szezonhoz hasonlóan nem változott sokat tavaly óta. Majd csak jövőre áll feje tetejére a világ.

F1 2013 - Jövőre visszatérünk rá

I. oldal

Mint ahogy minden sportnak, a Forma 1-nek is vannak érdekesebb, és kevésbé érdekes időszakai. Akadt már olyan évtized, amikor pár év alatt több olyan pilóta fordult meg ebben a sportban, akikre azóta is legendaként tekintünk vissza, és akik az utolsó méterig marták egymást a győzelemért. De akart már olyan évtized is, amit majdnem végig egy versenyző megdönthetetlen dominanciája jellemzett, kissé kiölve az érdekességet a futamokból. Sokan úgy gondolják, most is egy ilyen időszakon esik át a Forma 1, hiszen Vettel uralma az utóbbi években megkérdőjelezhetetlennek látszott, és habár főként a Pirelli gumijainak köszönhetően (illetve annak, hogy rájuk parancsoltak, hogy gyártsanak gyorsan kopó abroncsokat) befigyelt néhány érdekesebb pillanat, azért túl sok újdonságot nem láttunk.

Majdnem hűen tükrözi a Forma 1 jelen helyzetét a Codemasters sorozata is. A kiadó kénytelen évről évre új epizóddal megjelenni, hiszen a csapatok változnak, versenyzők igazolnak át rendszeresen máshova, néha egy kisebb istálló eltűnik és mások jelennek meg helyette. Azonban a valódi sporthoz hasonlóan túl sok meglepetést, újdonságot, változást nem kaptunk: az utóbbi években az autók viszonylag keveset változtak, a bennük duruzsoló motorok hajszálra megegyeznek az előző években használtakkal, és egyetlen új pályát sem tettek be a versenynaptárba. Így tehát a Codemasters is eljutott oda, ahová az Electronic Arts a FIFA 14-gyel: a jelenlegi generációban már nem nagyon lehet újítani, így marad a csapatok és versenyzők frissítése (ha minden igaz, a következő generációra készülő kiadás már jelentős változásokon megy át).

Míg a FIFA 14-nek ezt könnyebben elnézzük - mivel kategóriájának legjobbja, addig az F1 2013-mal már nehezebb helyzetben vagyunk. A Codemasters ugyanis azóta nem találja meg a sorozat számára az ideális utat, mióta a licenc átkerült hozzá a Sonytól. A fejlesztők valahol a szimulátor és az árkád autóverseny határmezsgyéjén szeretnének járni az F1-játékokkal, de a sport sajátosságai miatt ez nem igazán működik. Nyilvánvalóan nem lehet teljes szimulátort készíteni, hiszen ezek az autók teljesen elszakadtak a valóságtól, semmi közük azokhoz a járgányokhoz, amiket a hétköznapokból ismerünk, azon kívül, hogy van bennük kormány. Így tehát a Codemastersnek bizonyos szempontból nehezebb dolga van, mint mondjuk a Gran Turismo-sorozatot készítő Polyphony Digitalnak. Ha teljes szimulációt készítenének, akkor egyikünk se tudna megtenni egyetlen kört sem ezekkel az autókkal.

II. oldal

Azonban teljesen árkád játék sem készülhet, hiszen az teljesen szembemegy a Forma 1 minden alapelvével, és minden olyan tulajdonságával, ami miatt szeretjük - a pontosság, a precízió, a technika, a századmásodperceken múló versenyek. Úgyhogy az F1 2013 is a kettő között ragadt: össze-vissza csúszkáló, eltúlzott módon viselkedő autók, irreális módon kopó gumik jellemzik, ahol a játék minden hibánkat felnagyítva adja vissza, arra viszont nem igazán ad lehetőséget, hogy teljesen precízen, a valóságnak megfelelően vezessünk. Persze a valóságban is sok múlik a gumiválasztáson, az autó megfelelő beállításain, és persze a játékban is tetemes mennyiségű segítséget kapcsolhatunk ki és be, amik tovább alakítják a vezetési élményt, és akár már olyan szintre is hozhatják, amivel nagyjából elégedettek lehetünk, de sosem teljesen. Valamiért az F1 2013 sosem stimmel tökéletesen.

Ugyanez lehet az érzésünk a különböző játékmódokat próbálgatva is. Amennyiben újoncok vagyunk, érdemes először a tanulással kezdeni a dolgokat, melyre egy kétnapos esemény keretein belül adódik lehetőségünk Abu-Dzabi közepesen unalmas pályáján. Itt elsajátíthatjuk a kanyarodáshoz szükséges technikákat, az autó kezelését, megtanulhatjuk, hogyan kell esőben versenyezni, és hasonlók. Ha ezzel végeztünk, akkor valószínűleg a legtöbbünk számára a Career mód felé vezet az irány, ami továbbra is a már megszokott mederben folyik. Egy gyengébb csapatnál kezdjük Forma 1-es pályafutásunkat, és végigtoljuk a teljes évadokat, minden versenyhétvégével. Amennyiben sikerül megfelelően szerepelnünk és pontokat gyűjtenünk, úgy hamarosan érkeznek a felajánlások a menőbb csapatoktól, így egy-két idény után máris a McLaren vagy a Red Bull volánja mögött találhatjuk magunkat.

A probléma továbbra is az, hogy a Career mód száraz és viszonylag unalmas, ráadásul sokadjára már valószínűleg senki nem vág bele olyan lelkesedéssel. Szerencsére a Codemasters kínál egy remek alternatívát a Challenge mód képében. Itt a kiválasztott ellenfelünket kell kiütnünk az istállója székéből egy tíz versenyből álló szezonban, ahol is 5 kőrös futamokon, és egykörös kvalifikációkon kell részt vennünk. Itt már az alapfelállás is izgalmasabb, ráadásul szinte a karrier mód minden előnyét élvezhetjük anélkül, hogy sok tíz órát kellene eltöltenünk a játékkal. Azonban még talán ennél is jobb a tavalyi Champions módot váltó Scenario, ahol húsz különböző, változatos helyzetet kell megoldanunk - ez bizony próbára fogja tenni a vezetési tudásunkat.

III. oldal

A Scenario a valódi Forma 1-es versenyek emlékezetes, látványos, szoros pillanatait veszi alapul, azokat próbálja meg visszaadni. Olyanokról van szó, mint hogy törött szárnnyal érjünk vissza a bokszutcába, majd zárkózzunk fel. Az utolsó helyről startolva előzzük meg a csapattársunkat (Schumacher tudna mesélni), vagy brutálisan nehéz, esős körülmények között fejezzük be a versenyt az élen, reprodukálva ezzel Button utolsó körben aratott győzelmét a 2011-es kanadai futamon. Ezen kívül azonban már csak olyan módokat találunk, melyek viszonylag alapnak számítanak az ilyen jellegű játékokban (Grand Prix, Time Trial), és amik a barátokkal történő ad-hoc megmérettetéseken kívül nem valószínű, hogy sokszor előkerülnek.

Ha tehát visszatérünk a cikk elején elindított gondolatmenetre, akkor azt szűrhetnénk le ez alapján, hogy az F1 2013 tényleg nem éri meg az árát, és bizony nem néznénk el neki, hogy nem jön új tartalommal a csapatokon és a versenyzőkön kívül. Azonban szerencsére a Codemasters is tudta ezt, és mivel mást nem nagyon tudott tenni, visszanyúlt a múltba. Így kerül képbe a Classics mód, melynek alapvetően két szintje van. Az alapjátékot megvásárolva a ‘80-as évek klasszikusaihoz kapunk hozzáférést, így egy-egy Williams autóhoz az 1980-as és 1988-as évből, egy-egy Lotushoz 1986-ból és 1988-ból, valamint egy Ferrarihoz, szintén 1988-ból. Ezeket a járgányokat pedig olyan legendás pilóták vezetik, mint Mansell, Prost, vagy Andretti, és hogy az életérzés teljes legyen, kapunk két menő pályát is az időszakból, a spanyol nagydíj régi helyszínét adó Circuit de Jerezt, valamint az egykori brit Grand Prix pályáját, a Brands Hatch-t.

Amennyiben a játék Classics Edition verziójára csaptunk le, vagy utólag megvettük a DLC-t, úgy befigyelnek a ‘90-es évek is. Itt három Williams autót kapunk ‘92-ből, ‘96-ból és ‘99-ből, valamint három Ferrarit, szintén ezekből az évekből. Továbbá jár két újabb pálya is, Imola, ahol San Marino rendezett versenyt, illetve Estoril, ahol Portugália. Mindez elsőre jól hangzik: a klasszikus autók vezetési tulajdonságai ténylegesen eltérőek, érezni a különbséget (még inkább csúszkálnak), továbbá érdemes megjegyezni, hogy némelyikük a ‘80-as évekből még turbófeltöltőt használ, ami azt jelenti, hogy az erő tetemes része a turbólyuk után jön meg, körülbelül 10 ezer fordulat felett - és az F1 2013 ezt is elég jól visszaadja.

Ha nem éreznénk eléggé a hangulatot, akkor még képi szűrőket is használhatunk, külön egyet a ‘80-as, egyet pedig a ‘90-es évekhez, továbbá a modern verzióval ellentétben a kommentárt sem David Croft és Anthony Davidson szolgáltatja, hanem a sokak számára ismerősnek hangzó brit kommentátor, Murray Walker. Akad azonban egy hatalmas probléma, ami számotokra is egyértelművé válik abban a pillanatban, ahogy ránéztek az előző bekezdésben taglalt listára. Bizony nagyon kevés autó került be a Classics módba, és ez kevés indulót is jelent a pályán, ami azt eredményezi, hogy olyan versenygépek kerülnek egy rajtrácsra, akik a valóságban sosem indultak egymás ellen. Ez pedig nálam kicsit lerombolta az egész hangulatát.

IV. oldal

Egyébként maga a játék a hiányosságai ellenére stabil és jól megvalósított. A mesterséges intelligencia sokat fejlődött az utóbbi években, így most már épkézláb ellenfélként tud fellépni, akár többjátékos szituációkban is, kiegészítve a hiányos rajtrácsot. A meglévő 21 pálya is nagyon sokat finomodott az évek alatt, és most már szinte egy az egyben visszaadják a valós változatukat, a valóságban az adott országra vagy helyszínre jellemző időjárási körülményekkel együtt. A grafika továbbra is teljesen korrekt, még a jelengenerációs konzolokon is (de sajnos a 30fps maradt), PC-n pedig abszolút nem lehet panaszunk rá, mint ahogy a hangokra sem, amik azért elég fontosak egy Forma 1-es játékban.

Ám, ahogy már a FIFA 14 esetében is megjegyeztem, igazi előrelépést csak jövőre várhatunk, a next-gen konzolok megjelenésével. A Codemasters szerint az új gépek erejét kihasználva jelentősen tudnak majd javítani a szimuláció minőségén, és nem utolsó sorban végre 60fps-sel fog futni a játék. Továbbá nem szabad elfelejteni, hogy jövőre hatalmas változások várhatók a Forma 1-ben: több mint húsz év után ismét visszatérnek a turbómotorok, és a fantasztikusan szóló V8-asokat egy elég megosztó V6-os váltja, valamint több ponton megváltoznak az autókra vonatkozó szabályok is, igaz ez utóbbi nem meglepő, hisz minden évben módosítgatják őket. Ezen kívül két teljesen új pálya is kerül a versenynaptárba, a Sochiban rendezett orosz , és a New Jersey-ben megtartott amerikai nagydíjaknak köszönhetően, illetve visszatér az osztrák és a mexikói verseny is - India pedig ideiglenesen kikerül a naptárból. Így tehát minden esély megvan arra, hogy jövőre az F1 2014 is nagyot durrantson - ha nem így lesz, akkor jóval morcosabbak leszünk a Codemasters csapatára, mint most.

Platformok: PC, PS3, Xbox 360

Tesztplatform: Xbox 360

Galéria megnyitása grid_on

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward