Ezek az Nvidia új csúcskártyájának pontos paraméterei?

Kiszivárgott a GPU blokkdiagramja, valamint fény derült a várható órajelekre is.

Ezek az Nvidia új csúcskártyájának pontos paraméterei?

A GeForce GTX Titan X első hivatalos szereplése a nemrégiben megrendezett GDC 2015 alkalmával volt, ahol az Nvidia első embere, Jen-Hsun Huang megmutatta, hogy néz ki a vállalat új egy GPU-s csúcskártyája, de azt nem árulta el, pontosan milyen tulajdonságokkal rendelkezik, mikor érkezik és mennyibe kerül majd.

Egy frissen kiszivárgott blokkdiagram, illetve némi technikai információ jóvoltából most nagyjából képet kaphatunk a GeForce GTX Titan X várható tulajdonságairól. Az új videokártya egy teljes értékű, minden rendelkezésre álló komponenst kihasználó GM200-as GPU köré épül, amely 28 nm-es csíkszélességgel készül. A diagram alapján a GM200 a korábban bemutatott GM204 struktúráját alkalmazza, már ami a komponensek-hierarchiát illeti. Az új GPU ezúttal hat darab GPC-t rejt, amelyek összesen 3072 darab Maxwell alapú CUDA magot adnak.

A Maxwell alapú megoldásoknál a textúrázók számát a CUDA magok számának 16-tal történő elosztásával kapjuk meg, így ebben az esetben 192 textúrázóval van dolgunk. A GPU 96 renderelő egységet és 384-bites memória-vezérlőt is tartalmaz, utóbbin keresztül 12 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória csatlakozik hozzá, méghozzá 24 darab 4 Gb-es memóriachip formájában.

Órajelek tekintetében jelenleg úgy tűnik, hogy a GPU 1002 MHz-es magórajelen, illetve 1089 MHz-es GPU Boost 2.0-s átlag-órajelen ketyeg, a GDDR5-ös memóriachipek pedig 7012 MHz-es effektív órajelet alkalmaznak. Utóbbi 336 GB/s-os memória-sávszélességet jelent. Természetesen annak érdekében, hogy a memória-sávszélességben rejlő lehetőségek maximálisan kiaknázhatóak lehessenek, a vállalat textúra-tömörítő eljárást is bevet.

Az új videokártya 250 wattos TDP-vel rendelkezik, tápellátását pedig egy hattűs és egy nyolctűs PCIe tápkábelen keresztül biztosíthatjuk – a PCIe 3.0 x16-os csatolófelület mellett. A videó kimenetek között három darab DisplayPort 1.2-es, egy HDMI 2.0-s és egy dual-link DVI csatlakozó található.

Hogy mire képes az új jövevény? Egy korábbi teszt már rávilágított – igaz, egyelőre csak 3DMark eredmények formájában.

Az Nvidia új egy GPU-s csúcskártyája rövidesen hivatalosan is bemutatkozhat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward