Év végi notebook ajánló

Milyen notebookot vegyek Karácsonyra? - merül fel a kérdés sokakban. Erre keressük a választ.

Év végi notebook ajánló

I. Netbookok

Közeleg a karácsony és elnézve a trendeket, bizony idén is a notebookok fogják a legnagyobb szeletet kihasítani abból a bizonyos tortából. Rövid ajánlónkkal azoknak szeretnénk segíteni, akik vagy maguknak, vagy szeretteiknek készülnek gépet venni, de azon kívül, hogy megvan rá a pénz, nem tudják, milyen irányban induljanak el. Kezdjük a külföldi felmérések szerint leggyorsabban fejlődő ággal, a netbookokkal (a linkeken mindig az adott termék tesztje szerepel, vagy ha még nem készült róla, akkor az adatlapja).

Az idei év egyik szenzációja kétség kívül az NVIDIA Ion platformja volt, bár kézzel fogható gépek alig jutottak el a hazai vevőkörhöz. A többség még mindig a jó öreg Intel i945GSE chipsetet használja, melynek grafikus kártyája 2009-ben már elég halvány teljesítményt nyújt, ehhez pedig Intel Atom N szériás processzorok tartoznak. Némelyik gépben találkozhatunk a megváltásnak beharangozott, aztán kisebb csalódásnak bizonyuló Poulsbo (US15W) lapkakészlettel is, amely főleg az integrált videokártya terén hozott (hozhatott volna) előrelépést. Az Intel GMA500 tulajdonképpen nem más, mint egy átnevezett PowerVR SGX 535-ös, amelyet felsőkategóriás mobiltelefonokban használnak, illetve UMPC-kben, így erősen megkérdőjelezhető az értelme. A két terület, ahol előrelépés történt a nagyfelbontású videók dekódolásának kibővített támogatása, és a hosszabb üzemidő (a 945GSE elég sokat eszik hozzá képest). A Via Nano platformját egyedül a Lenovo alkalmazta az amúgy elég jól sikerült Ideapad S12-ben, melynek Ionos változata már feltűnt a webáruházban, hamarosan tesztelni is fogjuk.

Galéria megnyitása

A nálunk járt több mint tíz gép közül a jelenlegi árakat figyelembe véve elmondható, hogy az első generációs MSI Wind U100 nagyon jó vételnek számít 72-73 ezer forintos árával, hiszen már széria tartozék a hatcellás akkumulátor, amivel a gép akár 5-6 óráig is képes működni. Hardverileg első generációs netbookról beszélünk, tehát az Intel Atom N szériás processzora mellett az i945GSE lapkakészlet szolgáltatja a szükséges kiegészítőket (videokártya: Intel GMA 950). Gyenge minőségű webkamerája és kis méretű touchpadja mellett egy remek billentyűzet és lekerekített, szerethető formavilág tulajdonosa. 10”-os, 1024x600-as felbontásra képes kijelzője kielégítő internetezést teszt lehetővé, de hosszabb dokumentumok olvasására már nem biztos, hogy megelégednénk ekkora mérettel.

Galéria megnyitása

Árban tovább haladva elérkezünk a ma már nagyon kedvező árcédulával bíró, mindössze 105 ezer forintba kerülő Acer Aspire 751h-hoz. Az előbb ajánlott MSI Windhez képest több szempontból is előrelépésnek tekinthető az Acer vékony notesze. Egyrészt nagyobb (11,6”) és magasabb felbontású (1366x768) kijelzőt, még mindig kicsi, de multitouch képességekkel rendelkező touchpadot és második generációs Intel Atom platformot (US15W) kapott rendkívül alacsony fogyasztású processzorral. Sajnos ez a CPU az 576p feletti HD tartalmakhoz kevés, viszont a teljes értékű kijelző miatt rohangálós gépnek abszolút megteszi, ráadásul a hat cellás akkumulátor akár 7-8 órán keresztül képes etetni az eszközt. Amennyiben megelégszünk 3-4 órás üzemidővel is, úgy választhatjuk négy cellás akksival is, ebben az esetben 98 ezer forintot kell a pénztárnál hagynunk.

Galéria megnyitása

Bár még nem teszteltük, de érdemes odafigyelni a Dell Mini 1010-esére is, amelyben szintén az Intel Pulsbo (US15W) chipset dolgozik. 10”-os kijelzője fittyet hányva a trendekre akár 1366x768-as felbontásra is képes, ráadásul TV-re kötni is pofon egyszerű a kis gépet a HDMI porton keresztül. Reményeink szerint még Karácsony előtt be tudunk számolni tapasztalatainkról, addig is várjuk a fórumos visszajelzéseket vele kapcsolatban, mert 100 ezer forint körül már a márka jó hírneve miatt is vélhetően sokan felfigyeltek rá.

Galéria megnyitása

Aki Ionos netbookra vadászik, annak a Lenovo Ideapad S12 és a HP 311c áll a rendelkezésére (már amikor vannak), nagyjából 120-125 ezer forint körüli áron vásárolhatók meg, szintén tervbe van véve a tesztelésük (még ebben a hónapban). Az Asus eeePC-k kavalkádjában nagyon nehéz eligazodni, így aki ilyen netbook vásárlására adja a fejét, az a pontos specifikációnak mindenképpen nézzen utána a termék adatlapján szereplő hivatkozáson. Három és négy cellás akkumulátorral nem ajánljuk semmilyen netbook megvásárlását.

[bold]

Galéria megnyitása

Ajánlott netbookok:[/bold]

MSI Wind U100

Acer Aspire One 751h

Lenovo S12 (Ion)

II. Multimédiás notebookok

Ha árban nagyjából folytatni akarjuk a sort, akkor elérkeztünk a főleg otthon vagy kollégiumokban használt multimédiás vonulathoz, melyek 15,6-16”-os kijelzővel kelletik magukat. Általánosságban elmondható, hogy ebben a kategóriában van a lehető legnagyobb mozgásterünk, ugyanis a választék óriási. Nem árt viszont tisztázni, hogy mennyi pénzt szánunk a dologra és mire kell, hogy a gép megfeleljen. Tekintettel arra, hogy ezek az eszközök már nem feltétlenül csak útközben lesznek bekapcsolva, így nem elhanyagolható szempont a zajszint (többek között). Az elmúlt időszakban viszonylag sok olyan notesz járt nálunk, amely a 130 és 150 ezer forint közötti ársávban helyezkedik el, ezek közül ajánlanánk most párat.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Egy multimédiás gép alapvetően azt a célt szolgálja, hogy a szokásos internetezésen és levelezésen felül akár HD filmek lejátszására is alkalmas legyen. Tekintettel arra, hogy a mikrofon és a webkamera ma már alap, így ezt a szolgáltatás nem emelnénk ki. A HD filmekhez egy hardveres gyorsításra képes videokártya és/vagy egy viszonylag erős processzor szükségeltetik. Szerencsére az 1280x720-as mozgóképekhez nem kell feltétlenül kétmagos CPU, egy magas órajelű egymagos is megteszi. A legolcsóbb gép ebben a kategóriában, amely zajszintben is megállja a helyét a Dell Vostro 1015, amely sajnos mostanában hiánycikk (legalábbis az olcsó változatok), így jó alternatíva lehet az Asus K50IJ is, amely elég nagy árcsökkenésen ment keresztül, így kétmagos Celeron processzorral már 120 ezer forint alatt hazavihető. A bő három órás üzemidőre képes, meglepően halk gép 250 GB-os merevlemezt és 2 GB memóriát kapott, operációs rendszert viszont külön kell beszereznünk hozzá. Kényelmes billentyűzete mellett sajnos touchpadja nem az igazi és elég régi chipsetre is építkezik, de a kiszemelt feladatok teljesítésére alkalmas, ráadásul a 2 év garancia mellett táska és optikai egér is jár hozzá.

Galéria megnyitása

Talán még jobb vételt csinálunk akkor, amikor a Toshiba Satellite L500 mellett döntünk, hiszen felszereltsége valamivel jobb, mint az Asus K50 sorozaté, igaz üzemidőben elmarad tőle. Kárpótol viszont minket a remek billentyűzet és jól használható touchpad, a hasonlóan csendes működés, az eSATA port (modellfüggő) és a sokkal konszolidáltabb megjelenés.

Ennél feljebb árban nem sokan fognak menni, legfeljebb, ha extra igényük van (még több memória és nagy merevlemez, erősebb processzor, stb.). Vannak ettől eltérően kifejezetten multimédiára kihegyezett gépek, melyekben valamivel jobb minőségű LED-es kijelző és átlagnál használhatóbb hangszórók várják az érdeklődőket, esetleg TV tuner és távirányító társaságában. Sajnos egyelőre ilyen téren a HP Pavilionjaival nagyon nehéz versenyezni, ha a tunertől és a távirányítótól eltekintünk, akkor viszont több alternatíva is akad. A játékosok szemszögéből belépőnek számító, ám igazság szerint a multimédia világába szánt Asus N61Vg például egy nagyon jó szerkezet. Rettenetesen halk, hűvös, jó minőségű anyagból készült és ergonómiailag se hagy kívánnivalót maga után. A hangszórói jól szólnak, a kijelzője pedig szintén megüti az elvárható szintet. Sajnos árban már nem annyira vonzó a notesz (az olcsóbb változat 230 ezer forint környéke), de a minőségi pluszt meg kell fizetni.

Galéria megnyitása

Ha 17-18”-os gépben gondolkodunk, akkor gyakorlatilag három racionális jelöltünk van 200 ezer forint alatt. Az egyik egyben a legolcsóbb is, ami kapható, nevezetesen az MSI CR700X. Ha valóban nem szánunk sokat a témára, de kell a nagy felbontás és a nagy kijelző, akkor megtaláltuk leendő társunkat. Bár felépítésre nem egy mai csirke, a viszonylag normális processzor, a sok memória, a halk működés és a jó kijelző kárpótol minket ezért. Ergonómiailag kompromisszumot kell kötnünk, de 128 ezer forintért az ember valószínűleg hajlik az alkura.

Gyengébb videokártyával, de gyorsabb és modernebb belsővel próbálja vásárlásra csábítani a bámészkódokat az Acer Aspire 7735Z, amely bő 15 ezer forinttal kerül többe az előbb látott MSI-nél, viszont ebben már egy Windows Vista Home Premium ára is benne van.

Galéria megnyitása

Az Asus is jelen van ebben a szegmensben, ám igazán nagyot a 185 ezer forint körüli K70IO-val durrantanak, hiszen az átlagnak számító T4300-as processzor mellett egy akár játékra is simán bevállalható GeForce GT 120M-et kapunk, ráadásul széria tartozék a Windows 7 Home Premium is a táskával és az egérrel. Amennyiben rendelkezünk otthon operációs rendszerrel, úgy a Linuxos változatot is hazavihetjük kereken 170 ezerért.

Ajánlott multimédiás asztali gépek:

Dell Vostro 1015

Asus K50IJ

Toshiba Satellite L500

Asus N61Vg

MSI CR700X

Asus K70IO

III. Intel CULV gépek

Az idei év egyik üde színfoltja volt az Intel Consumer Ultra Low Voltage (CULV) platformjának bevezetése. Nagyjából az Atom és a rendes Core 2 Duo-k közé tehetjük ezt az alacsony fogyasztású chipset+CPU párost, amely kifejezetten a hurcolászásra szánt, magas üzemidővel bíró, vékony gépekbe készült. Sebessége nagyjából böngészésre, képnézegetésre, zenehallgatásra és filmnézésre elég. Rendszerint egy- vagy kétmagos processzorokat építenek a CULV notebookokba, órajelük 1.2-1.4 GHz között helyezkedik el, tipikus fogyasztásuk pedig 5.5-10W, ami a harmada-negyede egy magasabb órajelű Core 2 Duo-énak.

Galéria megnyitása

Az első fecske gyakorlatilag feladta a leckét a többi gyártónak, az Acer nyáron elstartolt Timeline szériája nagyon felkavarta az állóvizet vonzó árcédulájával, magas felszereltségével, átlag alatti súlyával és hosszú akkumulátoros üzemidejével. Nagyjából fél évet kellett várni rá, hogy az Asus második generációs CULV szériája megfossza a tróntól, az UL sorozat három kisebbik tagja egyaránt elnyerte tetszésünket, így ha nekünk kellene választani, mi biztos, hogy az Asus portékái mellett döntenénk. A Lenovo és az MSI is piacra dobott ULV szériás gépeket, ám míg az Ideapad U350 nem hagyott mély nyomot bennünk (bár nem egy rossz gép), addig az X-Slim kategóriájában kifejezetten gyenge volt.

Galéria megnyitása

Idén már nem is nagyon lesz újabb versenyző ezen a piacon, egyedül a Hewlett-Packard notesze nem járt még nálunk, de hamarosan megnézzük közelebbről is az 5310m-et.

Galéria megnyitása

Ajánlott Intel CULV notebookok:

Acer Aspire 3810TZ

Asus UL20A / UL30A / UL80A / UL80Vt

Hewlett-Packard Probook 5310m

IV. Subnotebookok és könnyű noteszek

Az elmúlt hónapokban valamelyest háttérbe szorultak a szubnotebookok, sőt lassan már csak 13,3”-os gépeket kapni, a 12”-osok kezdenek eltűnni a piacról (leszámítva a már említett netbookokat). Főleg az év első felében jártak nálunk ilyen készülékek, azok közül mára egyet sem kapni, egyedül a Toshiba Satellite U400-nak érkezett meg az utódja az U500 személyében, de csapnivaló üzemidejével aligha fog bárkit pénz kiadásra csábítani. A legolcsóbb megoldásokat a HP szállítja, ám a Probook 4310s a nagyobb modellből (4510s) kiindulva nem éppen egy főnyeremény, főleg zajos hűtőrendszere és nem megfelelő ergonómiája miatt fogja elveszteni a vásárlók kegyeit. Külön probléma, hogy a kedvező ár viszonylag gyenge hardverrel párosul, ráadásul operációs rendszer se kapunk a géphez.

Sokkal jobb a helyzet a cég következő gépével, az 5310m-mel, amely egy nagyon alacsony fogyasztású, de erős processzort és Windows 7-et is kapott. Bár még nem teszteltük a típust, de a külföldi oldalak a nagyon gyors WLAN-t és a négycellás akkumulátor ellenére magas üzemidőt írták fel a pozitív tulajdonságok mellé. Gyakorlatilag vele egy árban kaphatjuk meg az Acer Aspire 3935-öt, amely kicsit lassabb, kicsit nehezebb, kevesebb ideig is bírja, ráadásul kettő helyett egy év garanciával rendelkezik (viszont van benne optikai meghajtó és 4 GB RAM).

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Elhagyva a 250 ezer forintot a Dell Studio XPS M1340 és a Toshiba Portégé A600 mérkőznek meg egymással, de rögtön látszik, hogy mindketten más célközönséget mozgatnak meg. Míg a Dell egy viszonylag erős, masszív és nehéz géppel rukkolt elő, addig a Toshiba egy lassú, de alacsony fogyasztással bíró, nagyon könnyű és hosszú üzemidővel büszkélkedő szerkezet mellé tette le a voksát. Úgy gondoljuk, hogy bármennyire is jó a Dell XPS-e, a szubnotebookok között az A600-nak több keresnivalója van, még akkor is, ha picit drágább a Dell masinájánál.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Nem szóltunk még a Mac-es alternatívákról, a megújult fehér MacBookról és az alumínium MacBook Pro-ról. A közeljövőben sor kerül majd az előbbi tesztjére is, míg az utóbbit még MacBook név alatt, de már megnyúztuk, pontosan egy évvel ezelőtt. Az árakat és tudást elnézve bátran kijelenthető, hogy ezek a gépek megérik a pénzüket. A műanyagházas MacBook megkapta a nagy kapacitású, 7 órás üzemidőre képes akkumulátort, a LED-es kijelzőt (amely egy árnyalattal gyengébb, mint az alumínium változatban lévő) és a hatalmas üveg multitouch trackpadet. Kimaradt viszont az SD kártyaolvasó, a FireWire port és a billentyűzet megvilágítás is, így a Windows-os gépekkel összehasonlítva nagyjából elmondható, hogy a 260 ezer forint körüli ár reális, tekintetbe véve a márka presztízsét. A MacBook Pro alumínium váza már önmagában egy nagy plusz pont, az előbb említett hiányosságok pótlása mellett egy Wide Color Gamutos LED panelt is kapott. Egyelőre nem tudjuk megmondani, hogy melyik gép éri meg jobban, az viszont biztos, hogy merevlemezben a drágábbik modell szenved nagy csorbát, memóriát illetően pedig egyik modell sem remekel. A több mint 50 ezer forintos különbözetet valószínűleg kevesen fogják kifizetni, még akkor is, ha ez az összeg bőven megéri a felárat. Sajnos tömegben se a fehér, se az alumínium gép nem tud bemenni 2 kg alá, így a szubnotebookok közé nem fér be, de a könnyű hordozható gépek kategóriájában abszolút az élen vannak.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Sajnos ebben a kategóriában nem ritka a 400 ezer forint körüli árcédula, viszont ilyen messzire már csak nagyon kevés gyártó merészkedik. A Lenovo Thinkpad X200s-nél nehéz jobb vételt találni, talán csak a sima X200 lehetne nyerőbb ajánlat, de nagyon régóta nem kapni. A HP Elitebook szériájának legapróbb tagja sok neves külföldi sajtó elismerését kivívta magának, ám 420 ezer forint körüli ára kicsit túlzás, főleg akkor, ha szem előtt tartjuk, hogy egy szubnotinak hűvösnek és halknak kell lennie (ugyanis a 2530p nem feltétlenül az). Ha csak és kizárólag a súlyt tartjuk szem előtt, akkor a Lenovo Thinkpad T400s is bele kerülhet még a kalapba. A legolcsóbb modell az X200s-sel van egy árban, sokkal erősebb és optikai meghajtója helyére plusz akkumulátor tehető, viszont így már sokkal drágább a kisebbik modellnél.

Ajánlott szubnotebookok:

Hewlett-Packard 5310m

Toshiba Portégé A600

Lenovo Thinkpad X200s

Lenovo Thinkpad T400s

Ajánlott könnyű notebookok:

Dell Studio XPS M1340

Apple MacBook

Apple MacBook Pro

Lenovo Thinkpad T400

V. Játékra szánt notebookok

Karácsonykor a fiatalok körében valószínűleg sokan fogják a „játékra is használható notebook” kifejezést a kívánságlistára írni. Nekik a pár hete indult „Gamer notik megfizethető áron” című sorozatunkkal kívánunk segíteni, melynek harmadik része hamarosan olvasható lesz oldalunkon. Az eddig tesztelt négy gép közül egyértelműen az Acer Aspire 5739G viszi a prímet remek ár/teljesítmény mutatójával, a drágább kategóriában pedig minőségével könnyedén utasítja maga mögé riválisait a Dell Studio XPS M1640.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A Toshiba Satellite A500-as és L505-ös sorozata is kínál erősebb videokártyával rendelkező modelleket, népszerűségük egyre növekszik, következő cikkünkben többek között egy A500-at is be fogunk mutatni, ám annyit elárulhatunk, hogy az Acert nem sikerül majd megszorongatnia, ugyanis annyival nem jobb, amennyivel drágább. Szintén nálunk vendégeskedik egy Asus N60Dp, amely a legolcsóbb Radeon HD4670-es notesz, árához képest meglepően normális szerkezetnek tűnik, így érdemes mér a jövő héten elolvasni erről a két típusról a cikksorozat utolsó részét.

Galéria megnyitása

Átlépve a 300 ezer forintos határt gyakorlatilag nem kapunk erősebb grafikus kártyákat, csak a körítés változik. Az Acer jóvoltából elsők között lehetünk egy mobil Core i7-es processzorral szerelt notebook tulajdonosai, bár játékokban ez aligha fog látványos javulást eredményezni, ugyanis jellemzően a Radeon HD4650/4670 a szűk keresztmetszet. A nyár folyamán bemutatott Asus G60Vx kistesója (G51) várhatóan még idén befut nagyon hasonló specifikációval, de ára megközelíti majd a 400 ezret, így aligha fog sok karácsonyfát látni szegény. Sajnos a gamer notebookok arzenálja itt véget is ért, ennél feljebb már csak olyan, ritkán kapható és teljesen felesleges termékek vannak, mint a Toshiba Qosmio X300, vagy az Asus W90. Meglepő, hogy az MSI, amely a leggyorsabban szokott reagálni a platform változásokra ez idáig nem volt képes kipréselni magából egyetlen újgenerációs gamer notebookot se a hazai piacra.

[bold]Ajánlott játékos noteszek:

[/bold]

Acer Aspire 5739G

Dell Studio XPS M1640

VI. Zárszó

Zárás képpen annyit mondanánk még el, hogy az elmúlt öt oldalon szereplő, nagyságrendileg húsz gépen felül természetesen legalább kétszer ennyi fordult meg a kezeink között az elmúlt bő egy évben. Elképzelhető, hogy a mi szempontjaink nem feltétlenül játszanak szerepet olvasóink egy részének döntésében, mert például sokkal fontosabb számukra a kinézet, hogy ne menjünk messzire. Éppen ezért az ajánlott gépeket érdemes picit fenntartással kezelni, ha rá tudunk szánni egy pár órát, akkor feltétlenül érdemes beleolvasni a notebook cikkek archívumába, hiszen elképzelhető, hogy egy általunk nem ajánlott, de amúgy közepesen teljesítő notesz felkelti valakinek az érdeklődését.

A termékek áránál nem árt figyelembe venni, hogy melyikhez hány év garancia jár, illetve, hogy mennyibe kerül ezek több éves kiterjesztése. Ha bárkinek kérdése merülne fel az ajánlóval kapcsolatban, esetleg elolvasás után se tud dönteni, az bátran szóljon hozzá a kapcsolódó fórum témában, de nyugodtan írhat a "Milyen notebookot vegyek?" és "Milyen netbookot vegyek?" című témákba is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap