Eltűnt dolgok a videojátékos életünkből

Memóriakártyák, shareware-ek, szenvedés a cartridge-ekkel... mik tűntek el játékos életünkből a hosszú évek alatt?

Eltűnt dolgok a videojátékos életünkből

A játékipar nagyon fiatal, és brutálisan nagy fejlődésen ment keresztül az elmúlt 30 évben. Persze nem csak önmagában, hanem a hozzá kapcsolódó egyéb médiumokkal, és persze magával az internet megjelenésével együtt. A játékipar, a játékvilág ezalatt a viszonylag rövid idő alatt többször került válságba, újult meg, alakult át szinte teljesen. Mi azonban még mindig itt vagyunk, és sokunk (főleg az idősebbek) lehettek olyan szerencsések, hogy átélhették a nagy váltásokat, és megtapasztalhatták olyan dolgok feltörését, amiről álmodni sem mertünk volna, és olyan dolgok eltűnését, amiről soha nem gondoltuk volna, hogy nem lesznek többé az életünk részei.

Szóval: mik azok a dolgok, szokások, eszközök, akármik, melyek egykor szorosan kapcsolódtak a mindennapos játékos életünkhöz, de azóta (szinte) teljesen eltűntek, vagy már egyáltalán nem relevánsak? Természetesen mi is hozunk néhány példát, de leginkább a Ti véleményetekre, meglátásaitokra vagyunk kíváncsiak a komment-szekcióban!

- Demók és shareware-ek: valószínűleg mindenki emlékszik arra, amikor az éppen aktuális, CD-melléklettel megjelent újságok lemezei tele voltak demókkal és shareware-ekkel. Mennyire örültünk nekik minden alkalommal! Most már demók alig vannak, a shareware szinte kihalt, mint ahogy lassan a mellékletes magazinok is eltűnnek a süllyesztőben.

- Memóriakártyák: egykor a konzolok alapelemei, amik nem csak arra voltak jók, hogy a havernál folytathattuk a játékot, hanem arra, hogy egyáltalán menteni tudjunk. Nem mindenki számára volt ez egyértelmű: egy barátom szülei például nem vettek memóriakártyát a karácsonyra beszerzett PS1-hez, így szegény srác heteken keresztül a Metal Gear Solid első két pályáját csinálta újra és újra. Annál pedig nem volt rosszabb dolog, mint amikor a memóriakártya tönkrement, és minden mentésünk ment a levesbe.

- Cheat kódok: oké, elvétve lehet még találni játékokat, amikbe beüthetünk cheat kódokat, de valahogy az egész kultusza, romantikája eltűnt. Együtt azokkal a boltban megvehető magazinokkal, amikben az elejétől végéig csak cheat kódok voltak az aktuális játékokhoz. A cheatek egykor szórakoztatóak és viccesek voltak, és legfeljebb az egyjátékost élményt befolyásolták. Ma már a cheater egy rendkívül idegesítő kis senkiházit takar, aki elrontja mások élményét az online játékokban.

- Nem tudtuk, mikor jelenik meg egy játék... vagy legalábbis én biztosan nem, meg a haverjaim sem. Ez azt jelentette, hogy bizonyos időközönként hívogatni kellett az üzletet, hogy megjelent-e már, vagy amikor legközelebb betértünk a boltba körülnézni, vagy játszani egy kicsit, akkor meglepődve és örömmel tapasztaltuk, hogy már ott figyel a polcon!

- És ha már boltok... akkor érdemes megemlíteni, hogy elmúlt az is, amikor egy boltba betérve, az adott játékról semmit nem tudva csak az alapján vettük meg, mert nagyon ütős volt a dobozképbe. Régen még tudtak frankó dobozokat csinálni a játékoknak. Eleve nagy élmény volt csak bemenni egy boltba, és nézegetni a dobozokat.

- Szintén ehhez kapcsolódnak a röhejes pletykák, amik a suliban, játszótéren, focipályán, akárhol terjengtek. Biztos nektek is volt egy ismerősötök, akinek az apukájának a barátja a SEGA-nál dolgozott, és tudta, hogy Japánban már a Mortal Kombat 9 a menő, mikor mi még éppen a második résznek örülhettünk itthon.

- Amikor bele kellett fújni a NES kazettájának aljába, ha csak egy szürkés, zizegő képet kaptunk mikor betettük. Biztos ezer meg ezer hasonló sztoritok van, amikor meg kellett küzdeni a géppel, hogy egyáltalán elinduljon egy-egy cím... de ha elindult, az sokszor nagyobb örömet okozott, mint maga a játék!

Mi tűnt még el játékos életünkből? Játéktermek? Folyamatosan összegabalyodó vezetékes kontrollerek? Link kábelek? Vastag kézikönyvek? Innentől már Tiétek a pálya!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward