Megjelent a Gigabyte első DDR4-es memóriacsomagja

A négy memóriamodult tartalmazó csomagban igazából csak két valódi memóriamodul lapul, hiszen a másik két modul csak világítást kapott, memórialapkákat nem.

Megjelent a Gigabyte első DDR4-es memóriacsomagja

Galéria megnyitásaA Gigabyte még a Computex alkalmával mutatta be első, Aorus márkanév alatt futó DDR4-es memóriacsomagját, ami ugyan csak kétcsatornás kivitelben érkezik, mégis négy memóriamodult kapunk – a másik kettő azonban csak világít, egyéb funkciójuk nincs.

Az Aorus sorozatba érkező termék minden memóriamodulja ugyanúgy néz ki: található rajtuk egy-egy 2 milliméter vastag fém hűtőborda, amelyek a modul mindkét oldalát lefedik, felső részükre pedig egy diffúzor került, ami a modulon található RGB LED-ek fényét szórja szét az igényesebb megjelenés érdekében. A szettből két modulon Samsung B-Die típusú memórialapkák találhatóak, amelyek DDR4-3200 MHz-es effektív órajelen üzemelnek, méghozzá CL16-18-18-38-as időzítések és 1,35 Voltos üzemi feszültség mellett. A modulok természetesen kompatibilisek a JEDEC szabványban meghatározott DDR4-es memória-órajelekkel, amelyekhez viszont már csak 1,2 Voltos üzemi feszültséget igényelnek, vagyis ezeken az órajeleken minden rendszeren elindulnak. Az említett névleges értékek beállítását XMP 2.0-s profil segíti, így a DDR4-3200 MHz-es effektív órajelhez tartozó paraméterek is könnyedén aktiválhatóak. A két valódi memóriamodul egyenként 8 GB-os kapacitással rendelkezik, vagyis 2 x 8 GB-os memóriacsomagról van szó.

Hogy miként lehet megkülönböztetni a memórialapkákkal felszerelt modulokat a csak és kizárólag világítással szerelt példányoktól? Ehhez csak a DDR4-es csatolóra kell néhány pillantást vetni: a normál modulokon minden érintkező a helyén van, a „dummy” modulok azonban csak néhány érintkező kaptak, ami a tápellátáshoz és a világítást vezérlő MCU eléréséhez szükségesek. Hogy erre miért volt szükség? Azért, mert ha a 4 DDR4-es memóriafoglalatban csak két memóriamodul lapul, nem túl jó az összkép, de ha két extra „dummy” modult is be lehet szerelni, máris úgy fest a rendszer, mint ha ténylegesen négy memóriamodult használna, de ezt ebben az esetben költséghatékonyan oldja meg a Gigabyte csomagja.

Galéria megnyitása

Az új memóriamodulok a Gigabyte RGB Fusion technológiáját használják az RGB LED alapú világítás beállításához és szinkronizálásához, de egyéb alaplapgyártók termékeivel is kompatibilisek, hiszen szabványos megoldásokról van szó. Más alaplapgyártók termékeivel egyébként az RGB Fusion Link köti össze a világítást, így az RGB LED funkció használható marad.

Galéria megnyitása

Az élettartam-garanciával forgalomba kerülő Aorus memóriamodulok már elérhetőek kereskedelmi forgalomban, listaárukat azonban nem árulta el a gyártó. A Computex idején elhangzott információk alapján 229 dolláros listaárra lehet számítani.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap