Elmélkedések a játékipar helyzetéről

"A játékiparban több a Britney Spears színvonalú tartalom, mint a Pink Floyd szintű." - állítja az Oddworld egyik alkotója.

Elmélkedések a játékipar helyzetéről

Az Oddworld egyik alkotója, Lorne Lanning felhívta a figyelmet arra, hogy a játékiparban manapság túltengenek a "Britney Spears színvonalú" játékok, és arra kérte az ipart, hogy intelligensebb, mélyebb értelemmel bíró programokat készítsen inkább. A Polygonnak adott interjúban Lanning a következőket mondta: "A 21. század történetmondóiként sok dizájner, alkotó és író fog késztetést érezni arra, hogy mélyebb értelmű, intelligensebb, a korszellemhez illő tartalmakat hozzon létre, melyek tükrözik azokat az állásfoglalásra késztető eseményeket, melyek a világban körülöttük zajlanak."

"A történetmondók a kezdetek óta ezt tették. Shakespeare darabjaiban tükrözte a kormány korruptságát, anélkül, hogy korának nyilvánvaló problémáiról prédikált volna. A Pink Floyd okosan ki tudta fejezni aggályait a zeneipar sötét üzelmeivel kapcsolatosan, és a kapitalizmusból való általános kiábrándultságát is kinyilvánította, miközben minden idők legkelendőbb szórakoztató zenéjét alkotta meg."

"Attól, hogy a tartalma mélyebb jelentéssel bír, még lehet könnyen emészthető és széles körök érdeklődésére számot tartó egy szórakoztatóipari termék. Persze lehet még több Britney Spears kaliberű albumot is készíteni. A játékiparban több ilyen színvonalú tartalom van, mint Pink Floyd szintű. Mindig arra törekszünk, hogy az utóbbiból többet készítsünk."

Lanning szerint a probléma egyik része, hogy a kiadók marketinges részlegeit jobban érdeklik az eladások, mint maga a téma. A nagy költségvetésű termékek között fogunk a legkisebb eséllyel mélyebb jelentéssel bírókat találni, mert ezeket a nagy tömegek számára készítik. Bármi, ami egy kicsit is esélyes arra, hogy csökkenti az eladások számát, kivágásra kerül a végső termékből, mielőtt még az a polcokon kikötne.

Sok fejlesztő, köztük Lanning is úgy gondolja, hogy manapság a független fejlesztők kezei alól kerülnek ki a legérdekesebb témákkal foglalkozó tartalmak. "Ahogy a közönség egyre nagyobb része ébred rá arra, hogy a jelenkori igazságokat tükröző, mélyebb jelentéssel bíró tartalmak szórakoztatóbbak és lebilincselőbbek tudnak lenni, annál több dokumentumfilm sikerének lehetünk majd szemtanúi, mint a történelem során eddig bármikor. Mindez az emberek növekvő étvágyát tükrözi a mélyebb tartalmak iránt; egyre többen akarnak olyan élményeket, melyek gazdagítják életüket."

"Ezért van az, hogy az indie zene egyre érdekesebbnek bizonyul, mint a nagy popsztárok slágárei, amikkel magas rövidtávú eladásokat produkálnak. Ezért van az, hogy az indie filmeknek mélyebb, és hosszabban tartó hatása van a közönségre, mint a nagy sikerfilmeknek. A játékok esetében sem más a helyzet. Ez a befektetés vs. megtérülés valósága."

"A legjobb módja annak, hogy mélyebb értelmű tartalmakat lássunk manifesztálódni a fenti médiumok bármlyikén az, ha az alkotók kidolgozzák, hogyan hozhatják létre olcsóbban a termékeiket, hogy több kreatív befolyásuk maradjon a végtermék felett. A nagyszerű dolgok kiállják az idők próbáját, a pillanatnyi sikereket elérő pop gyorsabban elillan a történelemkönyvekből."

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward