Elkészültek a RYZEN 4000 Pro sorozatú mobil APU-k

Az új sorozat tagjai a szokásos üzleti funkciókkal érkeznek, az előző generációhoz képest pedig többnyire komoly gyorsulást hoznak.

Elkészültek a RYZEN 4000 Pro sorozatú mobil APU-k

Az AMD Renoir lapkát használó RYZEN 4000-es sorozatú mobil APU egységei még a CES 2020 idején mutatkoztak be, most azonban a mobil RYZEN 4000 Pro család tagjai is megjelentek, amelyek már nem a konzumerpiacot, hanem az üzleti szegmenset, illetve egyéb olyan területeket vesznek célba, ahol egyebek mellett a távoli menedzselhetőség is fontos szempont.

A RYZEN 4000 Pro család tagjai egyelőre hárman vannak, vagyis mind a RYZEN 7, mind a RYZEN 5, mind pedig a RYZEN 3 széria 1-1 taggal képviselteti magát. Maximális kiépítésben összesen 8 maggal és 16 szállal, valamint egy 7 CU tömbbel ellátott Vega iGPU-val rendelkezik a mobil RYZEN 4000 Pro csúcsmodellje, vagyis lényegében azt kínálja, amit a konzumerpiaci modellek is, ám extraként AMD Secure Processor, valamint Memory Guard funkció is rendelkezésre áll. Fontos különbség viszont, hogy itt nincs 8 CU tömbbel ellátott iGPU opció, valamint az órajelek is alacsonyabbak, mint például a konzumerpiaci RYZEN 7 4800U esetében. Az extra szolgáltatások az Intel vPro technológiájához hasonlíthatóak, ezek a hagyományos processzoroknál nem aktívak, így mindenképpen speciális modellre van szükség, ha ezekre vágyunk.

Galéria megnyitása

A „Pro” modellek esetében garantált az, hogy legalább 24 hónapig folynak majd a szállítások komolyabb frissítés nélkül, az operációs rendszerhez kötődő szoftverek stabilitása pedig legalább 18 hónapig garantált lesz. A 15 W-os TDP kerettel rendelkező APU egységek főként nagyobb vállalkozásoknak, szervezeteknek, oktatási intézményeknek, illetve egészségügyi intézményeknek jöhetnek jól, ott ugyanis fontos szempont, hogy egyszerre több tucat, vagy akár több ezer konfigurációt is lehessen távolról monitorozni, frissíteni, illetve egyéb feladatokat végezni rajtuk, valamint esetenként az extra biztonsági funkciókra is szükség lehet.

Ilyen szolgáltatás például a Memory Guard, amely teljes titkosítást biztosít a memóriában, illetve a lapozófájlban tárolt adatok számára – ezeket a rendszer hibernálásakor is védi a funkció. Az egyes gyártók egyéb extra szolgáltatásokat is kínálhatnak a RYZEN 4000 Pro ökoszisztéma részeként, amelyek tovább fokozzák a  biztonságot, illetve elősegítik az eredményes használatot is.

Galéria megnyitása

Az új modellek elég sokat gyorsultak az előző generáció tagjaihoz képest, hiszen új architektúra köré épülnek, valamint modelltől függően a magok és szálak száma is nőtt – a RYZEN 3-as változatnál „csak” az SMT támogatás vált elérhetővé, magszám-növekedésre nem került sor. A változások hatására a RYZEN 7 Pro esetében 29%-kal emelkedett az egyszálas teljesítmény, míg a többszálasnál már 132%-os javulás ment végbe. Az iGPU teljesítmény 13%-kal javult, valamint a rivális Intel processzorokhoz képest is nőtt a teljesítmény és a versenyképesség: az előny alkalmazástól és processzortól függően akár 32% is lehet.

A RYZEN 4000 Pro mobil APU-k rövidesen megjelenhetnek az AMD partnereinek kínálatában.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap