Elkészült a Pandora

Vagyis az első közösség által finanszírozott kézikonzol! 

Elkészült a Pandora

A Pandora nagyjából akkora, mint egy DS, csak éppen nyílt forráskódú, vagyis azt futtattok rajta, amit akartok. Kicsit olyan, mint egy mikro-laptop, csak egy játékkonzol gombjaival megáldva. Emellett természetesen érintőképernyős, adnak hozzá cerkát (stylus) is.

A marokkonzol elkészültéig hosszú út vezetett, Craig Rothwell, a projekt alapítója sokat tudna erről mesélni, illetve mesélt is, az Eurogamernek. Hosszasan beszámoltak az útról, motivációkról, célokról és eredményekről, ebben a cikkben. Rothwell kiemelkedő figura a nyílt forráskódú játék melletti harcban, célja, hogy a felhasználók szabadon telepíthessenek vagy módosíthassanak bármit, anélkül, hogy illegálisan feltörnének egy zárt rendszert.

Ettől függetlenül tudta, hogy nem elég vonzerő, ha a konzol szimplán nyílt és nem is akart egy meglévő konzolt leutánozni. Látszik, hogy nem volt annyi erőforrásuk, mint a Sony-nak vagy Nintendónak, akik milliókat tudnak egy ilyen projekthez párosítani, de amint az alanti képen láthatjátok, egész szépen sikerült összerakniuk a Pandorát. Az is tény, hogy a fejlesztés és gyártás rögös útján rengeteg buktató volt és sokszor kerülőutakon kellett menniük. Az elkészült konzol ezért meglehetősen idejétmúlt vassal rendelkezik, közelébe sem ér egy PlayStation Vitának. Nem az erőtől várják a sikert és a piacon való fennmaradást. Kérdés, hogy akkor mitől?

 "Az egyedi dizájn az, ami eladja majd a Pandorát" - mondta Rothwell. "A billentyűzet, az irányítógombok és a nyílt forráskód... nem fogunk firmware frissítéseket kinyomni, amivel akadályozunk titeket, csak azért mert letorrenteztetek egy filmet vagy emulátort telepítettetek a gépre."

Node ne is kerülgessük tovább a forró kását, nézzük mit tud felmutatni a kisgép: 

[list type="unordered"]

[*]Méret: 140 x 83.4 x 27.5mm

[*]Súly: 335g

[*]SoC: Texas Instruments DM3730, ami 1000MHz-en fut

[*]Processzor: ARM Cortex A8 szuperskalár mikroprocesszor mag

[*]Grafikus mag: PowerVR SGX530 200MHz OpenGL ES 2.0, 3D-re képes

[*]RAM: 512MB DDR-333 SDRAM

[*]Tárhely: 512MB NAND FLASH memória, két SD kártya hellyel

[*]Kijelző: 800x480-as felbontású LTPS LCD ellenálló érintőképernyővel, 4.3" widescreen, 16.7 millió szín (300 cd/m2 fényerő, 450:1 kontraszt arány)

[*]Hálózat: WiFi 802.11b/g, Bluetooth 2.0

[*]Egyéb funkciók: TV kimenet, 43 gombos QWERTY és numerikus pad, teljes gamepad irányítás, dupla analóg csúszka, USB 2.0 OTG port, USB 2.0 HOST port, 4000mAh akku

[/list]

Nem éppen combos, az tény, előnyeit másban látják a fejlesztők. "A PS Vita játékgép. Még ha fel is törik, nincs billentyűzete és nem lehet rá Linux operációs rendszert rakni. Ráadásul a következő firmware frissítéssel betömhetik a biztonsági rést, folyamatosan hadban áll a Sony és a hackerek. Ami az okostelefonokat illeti, azokban nincs meg a fizikai billentyűzet és a játékos irányítás ilyen lehetősége. Igaz, ott van az Xperia Play és más telefonok billentyűzettel vagy játékos irányítással, de egyik sem kombinálja így a kettőt. Az elemidő szintén nem olyan jó az okostelefonokban, a Pandorával viszont akár 10 órát is dolgozhatsz vagy játszhatsz. Zenehallgatás mellett akár 60 órát is bír. A mi rendszerünkkel hozzáférhettek rengeteg emulátorhoz, rendes irányíthatósággal."

Hogy miféle programokat vagy akár házilag összeütött dolgokat futtathattok rajta, azt a fentebb linkelt Digital Foundry cikk hosszan részletezi. A futtatható emulátorok közt van SNES, Mega Drive, 32-bites Sony PS és N64 is. A "régiségek" mellett persze rengeteg Androidos és egyéb újabb progi is éltre kelthető a masinán, akár játszhattok GTA3-at vagy Fruit Ninját is. Lehetőségek tehát vannak bőven.

A gyenge vas mellett viszont van egy másik gond is: az ár. Nem kevesebb, mint 280 eurót kérnek a 'classic' modellért (660MHz, 256MB RAM), ami még úgy ahogy emészthető. Ám ha már a használhatóbb 1GHz-es verzióra vágyunk, melyben 512MB RAM van, akkor 660 euróra emelkedik az ár, ami lássuk be, vicces. Ehhez már tényleg nagy híve kell legyen valaki a nyílt forráskódnak, ha a Vita (240-280 EUR) mellett inkább ehhez nyúl. Tegyétek fel tehát magatoknak a kérdést, mennyit ér számotokra a testreszabhatóság és hogy ne "csak" egy játékgépet kapjatok, hanem egy flexibilis hordozható mikro-PC-t.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward