Elemzők szerint késhetnek az új konzolok a koronavírus miatt

De ha nem is, akkor brutális készlethiányok lesznek.

Elemzők szerint késhetnek az új konzolok a koronavírus miatt

Terjed a koronavírus, a világgazdaság egyre rosszabb állapotban, a tőzsdék hosszú idő óta nem látott mélységekbe süllyednek, és ugyan Kínában lassacskán elkezd újraindulni a termelés, piaci elemzők szerint már túl vagyunk azon a ponton, hogy ez az egész ne befolyásolja a PlayStation 5 és az Xbox Series X rajtját valamilyen módon.

A DFC Intelligence beszámolójában arra jut, hogy jelenleg több mint valószínű, hogy vagy az egyik, vagy mindkét konzol lekési a 2020-as ünnepi szezonra tervezett rajtot, ugyanis még mindig rengeteg a bizonytalanság a gyártói részen a beszállítói láncban.

"A koronavírus várhatóan rövid távon hatással lesz mindkét konzolra, leginkább azok megjelenési dátumára. Ha pedig mégis piacra tudnak kerülni, akkor nagyon alacsony készletekkel kell számolni. Jelenleg a gazdaság a teljes bizonytalanság állapotában leledzik. Még ha a helyzet le is tisztul pár héten belül, az eddigi események már így is nagyon megnehezítik két új high-end konzol gyártását és piacra dobását" - mondják az elemzők.

A Niko Partners elemzői szintén hasonló következtetésre jutottak: szerintük ha 2020 második negyedévében is akadozni fog a Kínában a gyártás és a beszállítói lánc, akkor legfeljebb egy nagyon limitált mennyiségű, valószínűleg néhány fontosabb országra kiterjedő rajtot vehetnek az új masinák.

A Niko Partners szerint hatalmas lesz a kereslet az új konzolokra, ami még akkor is felülmúlná a kínálatot, ha minden rendben zajlana. Ez egyébként szerintük nem feltétlenül rossz, hosszú távon ez ugyanis növelheti az összesen eladott darabszámot.

Az elemzők szerint a megjelenési dátumnál fontosabb, hogy mindkét konzol megfelelő minőségben és jó árazással kerüljön piacra, a korábbi tapasztalatok alapján ugyanis ezek múlik a hosszabb távú siker, ezért pedig akár még egy kis csúszást is érdemes lehet bevállalni.

Amennyiben a gyártás megdrágul a koronavírus okozta fennakadások miatt, nem biztos, hogy a Microsoft és a Sony számára az a megfelelő megoldás, ha inkább drágábban dobják piacra a termékeket, de ha ez mégis megtörténik, akkor az elemzők arra számítanak, hogy ez az ár akár több hónapon keresztül is magas maradhat, hiszen egy jó darabig vélhetően messze nagyobb lesz az igény, mint amit a gyártók ki fognak tudni elégíteni.

Mindenesetre a DFC Intelligence arra számít, hogy korábban soha nem látott, "rekord méretű kereslet lesz mindkét új gépre", úgyhogy ezek szerint a gazdasági visszaesés, a rengeteg elbocsátott ember és a jelenlegi általános káosz nem nagyon fogja befolyásolni, hogy néhány hónap múlva rászabaduljunk az új konzolokra.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap