Egyre (n)agyszerűbb az IBM idegi működést utánzó chipje

A TrueNorth nevű új prototípus egymillió programozható neuron, 256 millió konfigurálható szinapszis és több mint 4000 neuroszinaptikus mag együtteséből áll össze.

Egyre (n)agyszerűbb az IBM idegi működést utánzó chipje

Az emberi agy mintájára létrehozott chipet mutattak be az IBM mérnökei a múlt héten. A fejlesztés a 2011-es SyNAPSE-projekt folytatása, a mostani rendszer azonban messze felülmúlja a három évvel ezelőtti prototípust. Agyunk a világ legfejlettebb és leghatékonyabb rendszerező „berendezése”, a kognitív számítástechnikának nevezett tudományág pedig ezt a lenyűgöző rendszert igyekszik lemásolni, vagyis olyan számítógépes rendszereket igyekeznek létrehozni, amelyek az agyhoz hasonló módon észlelik és dolgozzák fel az információkat, majd az adatok függvényében reagálnak is a helyzetekre.

A hagyományos számítógépes rendszerek leginkább a bal agyféltekére hasonlítanak, amely az analitikus, matematikai alapú gondolkodás központja. Ha azonban kifinomultabb, „emberibb” mesterséges rendszereket akarunk, a jobb agyfélteke funkcióiból is bele kell építeni néhány dolgot ezekbe, az IBM-nél pedig pontosan ezen dolgoznak.

Az új chip elsősorban képfeldolgozást végez, vagyis vizuális információkat dolgoz fel, és mintázatok felismerésével próbálkozik. A fejlesztők elmondása szerint a végső cél egy olyan rendszer létrehozása lenne, amely feldolgozza a környezeti információkat, reagál azokra, és tanulni is képes a mindeközben megszerzett információkból. Ha mindezt sikerülne megfelelően kombinálni a hagyományos – bal agyféltekés – rendszerekkel, egy szinte határtalan lehetőségekkel kecsegtető, „holisztikus gépi intelligenciát” lehetne létrehozni, mondják a szakértők.

A TrueNorth nevű prototípus egymillió programozható neuron, 256 millió konfigurálható szinapszis és több mint 4000 neuroszinaptikus mag együtteséből áll össze. Összehasonlításképpen az előző verzió mindössze 256 neuronból, 26 ezer szinapszisból és egyetlen magból állt, tehát óriási előrelépések történtek az elmúlt három évben. A gépi neuronok az adatokat specifikus pulzussorokként kódolják, ami szintén az agy működését másolja, mivel a kutatók szerint az emberi idegsejtek is hasonló módon működnek.

A rendszert, ahogy már említettük, egyebek mellett képek feldolgozásával tesztelték. Ennek során egy sor objektumot kellett felismernie a látott képeken, és a feladatot nagyjából 80 százalékos sikerrel teljesítette, ráadásul mindehhez mindössze 63 mW-ot fogyasztott, ami meglepően kevésnek tűnik ahhoz képest, hogy mekkora idegi hálózatot kell működtetnie. Ahogy a 2011-es verzió, a TrueNorth is csak prototípus. Az IBM munkatársai 10 milliárd neuronig és 100 billió szinapszisig szeretnék bővíteni a chip rendszerét. Idővel aztán az lenne a cél, hogy több ilyen chipet össze is lehessen kapcsolni, hatalmas teljesítményekre képes hálózatokat hozva létre.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward