Egy tinédzser vezetésével, hárman követték el a Twitter elleni támadást

Sikeres akció keretében elvileg azonosították mindegyik szereplőjét annak a hackertámadásnak, amit a mikroblog szenvedett el.

Egy tinédzser vezetésével, hárman követték el a Twitter elleni támadást

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a Twitter elképesztően súlyos támadást érte, melynek keretében kizárólag a pénzszerzés volt a cél – legalábbis jelen állás szerint. Mint az utólag kiderült, személyes adatok is rossz kezekbe juthattak, de igazából azt nem lehet tudni továbbra sem, hogy ez milyen célt szolgálhatott, mert nem befolyásos és ismert felhasználói fiókok adatai voltak a célkeresztben.

A nyomozás során elsőként egy 17 éves fiatalt vettek őrizetbe. A Tampában élő Graham Clark volt az elsődleges elkövetője a bűncselekménynek a vizsgálatok szerint, melynek keretében a legutóbbi információk szerint 130 fiókhoz szereztek hozzáférést. Összesen 45 profillal követtek el jelentősebb visszaélést, ezeket használták fel a támadás során.

Galéria megnyitása

A gyanúsítottak listája a vártnál egyelőre jóval rövidebb. Két bűntársa lehetett Graham Clarknak, az egyik egy orlandói fiatal, Nima Fazeli, és Mason Sheppard, aki viszont az Egyesült Királyságban él. A 22 és 19 éves hackerek „Rolex” és Chaewon” álnéven tevékenykedtek a hatóságok elmondása szerint. Állítólag a Chaewon nevű kiberbűnőzö volt az, aki eladta a Twitter belépési azonosítót, amivel sikerült a gaztettet elkövetni. De ezt az információ Graham Clark szerezte meg.

A tini megismerkedett a Twitter egyik kiemelt beosztású munkavállalójával, aki az IT részlegen dolgozott. Clark megvezette a szakembert, elhitette vele, hogy ő is egy dolgozó, és rávette, hogy adja meg valamilyen okból a saját belépési adatait. Szerencsétlenségére a mérnök belement a dologba, és így jutott rossz kezekbe a Twitter néhány órára.

Olyan emberek fiókjai felett szerzett hozzáférést a hacker, mint Barack Obama, Joe Biden, Bill Gates, Elon Musk vagy éppen Kanye West, de említhetnénk ebben a sorban az Apple-t is. A támadásban csak Bitcoinra szeretett volna szert tenni az elkövető, és sikerrel is járt. Valamivel több mint 115 ezer dollárnak megfelelő Bitcoint utaltak át a számlájára.

Az ügy minden részlete egyelőre még nem ismert, de az egészen biztos, hogy a piszkos módszerrel szerzett bevételből részesedést kapott Fazeli és Sheppard is. A pénzmozgás alapján sikerült a nyomozóknak eljutni ehhez a kettő kiberbűnözőhöz Graham Clark elkapását követően.

Galéria megnyitása

Ez közel sem egy történelmi méretű lopás volt, de példátlan az elkövetési módszer, legalábbis az ügy méretét is figyelembe véve. A döntéshozók számításba vették a büntetések megállapítása során, hogy milyen súlyú lehetett volna ez a támadás, ha nem csak a vagyongyarapítás a fiatalok célja. Akár a nemzetközi politikában is beláthatatlan méretű következményei lehettek volna, ha például Barack Obama vagy Joe Biden nevében másfajta tartalmat közölnek a Twitteren.

Fazeli jelen állás szerint akár 5 évig is börtönben ülhet, ezen felül pedig még egy 250 ezer dolláros büntetést is meg kell fizetnie. Sheppard 20 évre is a hűvösre kerülhet pénzmosás, csalás és bűnszövetkezetben való részvételért, plusz az esetében is számítani kell egy 250 ezer dolláros pénzbüntetéssel.

Mivel Clark még fiatalkorú, így akár enyhébb büntetéssel is megúszhatta volna a dolgot, de a hatóságok számára világos volt, hogy ez nem megengedhető. Mivel egy nem mindennapos bűnesetről van szó, éppen ezért a tampai fiatal felnőttként lesz kezelve. Minden bizonnyal neki is hosszú évekre a rácsok mögé kell majd vonulnia, és az esetében sem fog elmaradni a pénzbüntetés.

Az FBI elmondása szerint jelenleg kettő személy van őrizetbe véve a három elkövetőből, és a felelősségre vonás egyetlen esetben sem marad majd el. Továbbá a nyomozás még folyamatban van, szóval az sem zárható ki, hogy lesznek még újabb szálak is a történetben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap