Minden idők legdurvább hackertámadást élte át a Twitter

Koordinált csapást mértek ismeretlenek a mikroblogra, a legnagyobb fiókokat szerezték meg, hogy Bitcoinra tegyenek szert.

Minden idők legdurvább hackertámadást élte át a Twitter

A Twitter folyamatosan azon dolgozik, hogy a megbízhatóságot és a közösségi életet javítsa a rendszerénél, most viszont olyan támadást mértek a felületére, ami alapjaiban rázhatja meg a szolgáltatást, és évekre vetheti vissza a tevékenységét. Ez a mostani volt az egyik legnagyobb kriptovalutás csalás is egyben, melynek nyomán a Twitter részvényárfolyama azonnal zuhanni kezdett.

Az egyébként is nehéz helyzetben lévő mikroblogon olyan sérülékenységet találhattak hackerek, amit kihasználva számtalan felhasználói fiókhoz szereztek hozzáférést. A Twitter szerint egy rendkívül jól levezényelt social engineering támadást intéztek ellene. Az eddigi információk alapján a cég belső hálózatához hozzáférő emberek fiókját sikerült feltörni, és így olyan eszközökhöz jutottak hozzá a hackerek, amik megnyitották az utat számukra más fiókok kezeléséhez.

Galéria megnyitása

A hackerek elképesztő mennyiségű felhasználói adathoz férhettek hozzá azáltal, hogy rengeteg kiemelt fiókba tudtak bejutni, de igazából az eddigi információk alapján csak egyetlen cél vezérelte az illetékteleneket. Pénz szerettek volna szerezni, és ez sikerült is nekik, méghozzá Bitcoinban, amit valószínűleg nem is tudnak majd lenyomozni a hatóságok.

Egész egyszerűen azt csinálták a hackerek, hogy a megszerzett fiókok nevében posztoltak ki olyan üzeneteket a mikroblogon, amikben felszólították az embereket, hogy egy bizonyos Bitcoin számlára utaljanak pénz. Egy rövid átmeneti akcióként tüntették fel a dolgot a kiberbűnözők, melynek keretében azzal ösztönözték a pénzküldésre az óvatlan felhasználókat, hogy minden pénzösszeget, amit elküldenek nekik, megduplázva juttatnak vissza.

Galéria megnyitása

Mivel ilyen szintű támadásra még soha nem volt példa a Twitteren, így nagyon sok gyanútlan embert verhettek át a hackerek. Valóságos Bitcoin-eső zúdult a visszajelzések alapján az illetéktelen behatolókra. Annak érdekében, hogy az akció még valóságosabbnak tűnjön, a hackerek még vélaszolgattak is az érdeklődőknek, sőt mi több, további ösztönzés jelleggel olyan twitteket is posztoltak, amikben már a visszautalt pénzek mennyiségéről esik szó.

Galéria megnyitása

A kiberbűnözők direkt olyan fiókokat vettek célba, amik olyan személyekhez vagy szervezetekhez kapcsolódnak, melyek nagy pénzösszegekkel gazdálkodhatnak, és rendkívül sok követővel is rendelkeznek. Több tucatnyi fiókot törtek fel a megtévesztő üzenetek terjesztése érdekében, akár százas nagyságrendű is lehet a megszerzett hozzáférések száma. Feltörték Elon Musk, Joe Biden, Jeff Bezos, Michael Bloomberg, Kim Kardashian, Kanye West és Bill Gates személyes fiókját, de az Apple és az Uber sem úszta meg, és számos kriptovalutákkal foglalkozó oldalt is érintett a támadás.

A tranzakciókat figyelő vállalatok jelezték, hogy egyértelműen lehet látni a Bitcoin mozgásán, hogy a hackerek tevékenysége sikeres volt. Nagyon sokan kezdtek kisebb-nagyobb mennyiségű kriptopénzt utalni a látszólag hírességek által hirdetett számlára. Az okozott kár mindenképpen több százezer dolláros tételben lesz mérhető, de akár a milliós nagyságrendet is elérheti.

Egyelőre a támadókról semmit nem lehet tudni, de az egészen biztos, hogy nem egyetlen személy követhette ezt el, hanem egy komplett bűnszervezet állhat a dolog mögött. Mivel a közösséget támadták meg több fronton, így az valószínűleg elvethető, hogy bármilyen politikai célja lett volna a dolognak, és nemzeti szervezet állna mögötte.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap