E3: Sony konferencia

A Microsoft brutális előadása után a Sony-nak jól fel kell kötnie a gatyáját, ha ütős anyaggal akar előállni az E3-on. A világ legnagyobb játékkiállítása viszont épp arról híres, hogy tele van meglepetésekkel – bármely platformot is támogassa a játékos.

E3: Sony konferencia

A Microsoft brutális előadása után a Sony-nak jól fel kell kötnie a gatyáját, ha ütős anyaggal akar előállni az E3-on. A világ legnagyobb játékkiállítása viszont épp arról híres, hogy tele van meglepetésekkel – bármely platformot is támogassa a játékos.

A Nintendo prezentációja után fél órával, magyar idő szerint este 8 órakor megkezdődött a harmadik nagy konzolgyártónak, a Sony-nak a bemutatkozása is. Az idei előadás egy videó összeállítással indult, olyan játékok előzeteseivel, mint Fight Night, Final Fantasy, Call of Juarez, Bayonetta, Dark Void, Tekken 6, Brutal Legend, Wipeout, Uncharted 2, God of War III, LittleBigPlanet, Buzz, SingStar, inFamous, Army of Two, Madden, DiRT 2 és Batman. Az előadást ezt követően Jack Tretton Sony elnök kezdte meg, akitől megtudtuk, hogy a Playstation az egyik legsikeresebb játékkonzol a piacon, az elmúlt egy évben a játékeladások 30%-át hozta a kiadó számára. A siker pedig folytatódik, köszönhetően a konzolra megjelenő sikercímeknek és exkluzív játékoknak.

A hosszúra nyúlt PR bevezető után Evan Wells, a Naughty Dog stúdió vezetője érkezett egy több perces, igen akciódúsra sikeredett Uncharted 2: Among Thieves gameplay bemutatóval, őt pedig a Zipper Interactive-os Andy Baldwin követte, élőben prezentálva a 256 játékost megmozgató új multiplayer FPS-üket, a MAG-et. Láthattuk, ahogy 2x128 ember küzd egymással a gigászi méretű pályán, és ahogy a tiszti rangot viselő játékos különböző utasításokat ad a csoportjának, hogy mit támadjanak, merre menjenek.

Az élő játékbemutatók után Jack Tretton az új PSP játékokról beszélt, bejelentette az Assassins Creed: Bloodlines-t, és leleplezte a még idén nyáron megjelenő rózsaszín kiadást. Őt Kaz Hirai, a Sony igazgatója követte a porondon, aki a pár nappal ezelőtt véletlenül kiszivárgott, szétcsúsztatható, beépített Wi-Fi-vel rendelkező, UMD-mentes PSP GO modellt hozta el a közönségnek, ami immáron fele akkora, mint az előd, és 40%-kal könnyebb is. A PSP GO-hoz új PC-s szoftver is dukál majd, méghozzá a Media GO. A PSP GO az Egyesült Államokban és az Európai Unióban egy időben fog megjelenni, 250 dollárba fog kerülni, a premierje október 1-jén lesz esedékes, de nem váltja le a régi PSP-3000 modelleket sem, a két típus egyszerre lesz a boltok polcain.

A bemutató után Kazunouri Yamauchi, a Gran Turismo atyja bemutatta a szimulátorának egyszer már bejelentett, nyolcszáz autót felvonultató PSP-s változatát, és megtudtuk, hogy ahogy az eddig szóba került Playstation játékokat, az E3 látogatói ezt is kipróbálhatják. Utána Metal Gear Solid bejelentés történt, Hideo Kojima személyesen leplezte le díjnyertes sorozatának legújabb, PSP-re készülő részét, a Peace Walkert, mely az MGS 3 eseményei után 10 évvel játszódik majd, igazi folytatást adva ily módon Solid Snake történetének.

A bejelentések sora nem ért még véget, bemutatkozott a Resident Evil: Portable, majd egy videóösszeállításban az új SOCOM, a Monster Hunter 3, a Freedom Edge, a Hannah Montana, a Rock Band Unplugged és többek közt a Harry Potter: A Félvér Herceg is.

A Playstation Networköt 24 millióan használják már 55 országban, a hálózaton megjelenő egyik legnagyobb cím pedig a hamarosan debütáló Final Fantasy VII lesz. Jack Tretton ezek után a Home sikereiről beszélt, a 3D-s közösségi térben épülő exkluzív termekről, illetve a rendszert támogató nagy kiadókról. Utána Playstation 3 bemutató indult, a PSP-hez hasonló, rekord hosszúságú trailer összeállítással, majd jöttek a bejelentések is.

Ünnepélyes keretek között leleplezték a Rockstar legújabb játékát, az 1970-es évek végén játszódó, kizárólag Playstation 3-ra készülő Agent-et. Képet vagy videót sajnos nem mutattak belőle, rá egy percre pedig már meg is nyílt előttünk a reneszánsz Itália, köszönhetően a Da Vinci repülő szerkezetét is felvonultató Assassins Creed II élő gameplay bemutatónak. A UbiSoft új játéka az Assassins Creed: Bloodlines november 10-i megjelenése után nem sokkal, még a karácsonyi szezonban elérhetővé válik. A következő nagy bejelentés viszont válasz volt a Microsoft konferenciájára, egy hosszú videó segítségével lerántották a leplet a 2010-ben érkező, PS3 exkluzív Final Fantasy XIV-ről!

A játékbejelentések után a hardver újdonságok kaptak szót. Egy WiiMote-hoz hasonló mozgásérzékelős távirányító került bemutatásra, mely bár még csak korai prototípus, már így is nagyon jól működik. Az EyeToy kamerával összekapcsolva mindenféle tárgyakat varázsolhatunk vele a kezünkbe, a képernyőn pedig mi jelenünk meg, a kiválasztott karddal, elemlámpával, gépfegyverrel, vagy legyezővel – kinek mi tetszik. A kiegészítő túlmutat a Nintendo kontrollerén, a gép itt már azt is érzékeli, hogy milyen messze vagyunk az érzékelőtől, kibővítve így a felhasználásának lehetőségeit. A techdemók között volt FPS, építőjáték, graffiti játék, rajzolóprogram, terepasztalos stratégiai játék, és gladiátoros akció is, melyben az egyik kontroller volt a pajzs, a másik pedig a kard. Ez utóbbi mozgatásával érzékeltették, hogy mennyire finom mozdulatokra képes a kontroller. Megjelenés 2010 tavaszán.

A konferencia végén még láthattuk a LittleBigPlanet pályaépítős rendszerére épülő, Mario Kartra hajazó ModNation Racert, melyben a közösség alakíthatja ki a versenypályákat, végtelen lehetőséget biztosítva a száguldozásra. A pályaszerkesztő minden korábbinál egyszerűbb, a játék letesz minket egy üres mezőre, és amerre megyünk, ott út varázsolódik a nyomunkban. Ezt követően nyomhatunk egy próbakört, kicsit igazíthatjuk még a tájat, a felszínt, a díszítéseket, meg mindent mást, amit csak lehet, és ha kész, egy gombnyomással megoszthatjuk azt a barátainkkal. A show-t záró Gran Turismo 5 és God of War III prezentáció előtt bemutatták Fumito Ueda új fantasy játékát, a néhány héttel korábban már kiszivárgott Project Tricot, hivatalos nevén a The Last Guardiant. A játék csodálatos, mélyre ható világa, és szomorú története a Playstation 3 egyik legerősebb címét hozza majd el képernyőinkre.

Az összefoglaló elején azt mondtuk a Sony-nak ütős anyaggal kell előállnia, ha méltó választ akar a tegnapi MS bemutatóra. Úgy gondoljuk egy percig sem kétséges, hogy ez sikerült neki, sőt!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward