E3: Microsoft konferencia

A Microsoft nulladik napi konferenciájával hivatalosan is kezdetét vette a 2009-es E3 Expo. A majdnem két órás előadásban csak úgy követték egymást a bejelentések, az új játékokat pedig olyan világsztárok mutatták be, mint Tony Hawk, Hideo Kojima, vagy Steven Spielberg.

E3: Microsoft konferencia

A Los Angeles Convention Center nagytermében magyar idő szerint este fél 8-kor kezdődött a Microsoft prezentáció, elsőként a The Beatles: Rock Band játékkal. A gombafejűek nevével fémjelzett új gitározós, dobos, éneklős címet most először láthattunk mozgásban, míg a színpadon maguk a fejlesztők játszottak a hivatalos kontrollerekkel. A bemutató komolyságát mi is bizonyítaná jobban, hogy megjelent a színpadon Yoko Ono, Ringo Starr, és Paul McCartney is, pár szóban megemlékezve a régi időkről.

A Beatles után John Sheppard, az Xbox divízió alelnöke vette át a szót, színpadra invitálva Tony Hawkot, hogy mutassa be legújabb játékának különleges kontrollerét. A Tony Hawk: Ride-hoz kifejlesztett gördeszka formájú irányítóval úgy kell majd játszani, mintha igazi deszkán állnánk, a felületén még szenzorok is vannak, amik érzékelik, hogy merre áll a játékosnak a lába, és milyen mozgásokat végez.

A gameplay elemeket is felvonultató prezentáció után a Call of Duty: Modern Warfare 2-t mutatták be, a nagyjából öt perces gameplayben az első, havas pályát láthattuk: volt jeges falmászás, hóvihar, meg egy kis snowmobil versenyzés is. Az Infinity Ward csapatát a Square Enix-es Toriyama követte, bemutatva az Xbox 360 konzolon futtatott Final Fantasy XIII-at, majd CliffyB lépett a színpadra, aki a Gears of War 3 helyett egy Shadow Complex nevű, Unreal Engine 3.0-val hajtott LIVE Arcade játékról rántotta le a leplet.

Nagyjából 8 óra környékén trailer összeállítás következett, benne egy Joy Ride című, teljesen ingyenes Avatar autóversennyel, a Crackdown 2-vel, a Left 4 Dead 2-vel, illetve a teljesen sötét és komor stílusba váltott Splinter Cell: Convictionnel, mely elsőként csak és kizárólag Xbox 360-ra fog majd megjelenni. A sztárok sorát a Forza Motorsport 3, a Halo: ODST, a Combat Evolved előzményeit feldolgozó Halo: Reach, valamint az Alan Wake zárta, mely mint kiderül, jövő év elején már biztosan megjelenik (aha...).

A játékok mellett az Xbox 360 szolgáltatásainak a sora is nő a jövőben. Új kategóriákkal bővül a Netflix filmkölcsönző, immáron lehet majd 1080p-s videókat streamelni, Nagy-Britannia pedig a SkyTV-nek köszönhetően elektronikus programkalauzzal felszerelt élő televízióadást is kap majd. Külön felületet kap a Last.FM, a Facebook és a Twitter is, utóbbi automatikusan mikroblogolja majd, hogy éppen milyen játékot tolunk a konzolon.

A bemutató utolsó harmadában gigantikus bejelentés történt, Don Mattrick alelnök a színpadra hívta Hideo Kojimát, a Metal Gear Solid sorozat atyját. Az öreg Snake legutóbbi, Playstation 3 exkluzív kalandjai hatalmas eladásokat produkáltak a Sony-nak, most pedig leleplezték az Xbox 360-ra készülő Metal Gear Solid: Risinget, melyben bár más lesz a főszereplő (újra Raiden), várhatóan legalább annyira ütős lesz, mint a sztori fő történeti vonala.

A konzol legnagyobb újdonságára azonban egészen a show végéig várni kellett. A Project Natalt maga Steven Spielberg és Peter Molyneux leplezte le, a rejtélyes név pedig nem mást takar, mint egy kamerával, mozgásérzékelővel és mikrofonnal egybeépített új kiegészítőt. A Natal a Wiimote és az EyeToy keveréke, csak itt már kontrollerre sincs szükség, a konzol látja a mozdulatainkat, és digitális jellé alakítva utasításokként dolgozza fel. A prezentációban egy lány virtuális ruhapróbáit láthattuk, aztán feltűnt egy kisfiú, aki egy laza „scan” mozdulattal lefotóztatta a gördeszkájának a mintáját, majd láthattuk a Natal gyakorlati alkalmazását is egy festőprogramban, illetve magán az Xbox Dashboardon is.

A Lionhead viszont még ezt is felülmúlta, a Fable játékot is készítő csapat demójában egy nő élő szóban beszélgetett a játék szereplőjével, aztán egy vízeffekt bemutatása következett, hatásvadász befejezésként pedig a nő rajzolt valami ábrát egy papírra, a kamera felé mutatta, mintha beadná a TV-be, a kisgyerek pedig elvette a papírt, és felismerte, hogy mi van rajta. Steven Spielbergnek igaza volt, a jövő már itt van, ezen a konzolgeneráción!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward