E3 2014 - Sony sajtókonferencia összefoglaló

A nulladik napot szokás szerint a Sony zárta.

E3 2014 - Sony sajtókonferencia összefoglaló

1. oldal

Hagyományosan a Sony egy montázzsal szokott kezdeni, amiből már kb. kitalálhatjuk, hogy mire számíthatunk a következő két órában. E helyett azonban idén a Microsoft útját követték, és egy multiplatform játékkal nyitottak, hogy megmutassák, van válaszuk a CoD DLC-k ideiglenes exkluzivitására (az MS többször is kezdett már Call of Dutyval). A Sony showja a Destinyvel indított.

Mivel Jack Tretton már nincs az SCEA élén, így kérdéses volt, hogy ki lesz a házigazdája a Sony E3-as konferenciájának. Mint kiderült, Andrew House-ra osztották idén ezt a szerepet. Ő nem olyan karizmatikus, mint Tretton volt, kevesebbet is volt a színpadon, de szerencsére úgysem ő volt a lényeg, hanem a játékok. Megtudhattuk, hogy a Destinynek PS4-en lesz először bétája, július 17-étől kezdve, már lehet is rá jelentkezni a honlapon. Azok pedig, akik nem tudnak addig várni… nos, kis szerencsével bekerülhetnek az alfa tesztekbe, már holnaptól.

Persze nem csak ennyiben merül ki a PlayStation előnye az Xbox-hoz képest. Szeptember 9-én, amikor elindul a játék, megjelenik vele együtt egy fehér PS4 csomag is, természetesen a Bungie játékával. A PlayStation felhasználók olyan extrákat kapnak majd mint exkluzív fegyverek és ruházatok, valamint a Strike on Mars DLC-t, ami egy kooperatív küldetés. Erős nyitás, lássuk a folytatást. Egy játék van, amit már jó ideje mutogatnak nekünk, és most sem hagyták ki a felhozatalból, a The Order: 1886. Elvileg egy gameplay bemutatót kaptunk, gyakorlatilag meg… nos, döntsétek el ti:

Túl sok gameplay nem volt benne, ugye? Egy kis QTE itt, egy kis átvezető ott, és úgy néz ki, hogy néha azért lőhetünk is. Evezzünk azonban kevésbé brutális vizekre, a következő játék egy pici stúdiótól jött. Az Entwinedban két szerelmes lélekkel játszhatunk, akiket különböző életeken vezethetünk át. Hangulatos arcade játéknak tűnik, de sok sajnos nem derült ki róla ennyi idő alatt. Viszont nemsokára úgyis tele lesz a net vele, mert már mától elérhető 10 dollárért PS Vitára és PS4-re crossbuyként.

Idén eddig a legnagyobb exkluzív címe a PlayStation 4-nek kétségkívül az inFamous: Second Son volt. Ahogy anno a második rész, úgy most ez is kap egy standalone DLC-t, First Light néven, augusztusban számíthatunk rá. Először játszhatunk majd az inFamous világában női főszereplővel. Abigail Walker már szerepelt az alapjátékban is, most ő kerül a középpontba.

Végre hallhattunk egy kicsit a Media Moleculeról, akik egy új LittleBigPlaneten dolgoznak. A projekt olyan jól halad, hogy már négy fős kooperatív élő játékmenetet mutattak nekünk, néha bénázó, de lelkes játékosokkal. A harmadik rész különlegessége, hogy Sackboy-nak három barátja lesz, akik különböző képességekkel vannak megáldva. Az egyik repülni tud, a másik nagyon gyors és képes ugrálni a falakon, míg a harmadik meg tudja változtatni a méretét, lehet nagy és nehéz, vagy apró és könnyű. Novemberben érkezik a játék, és mint a bemutató után Yoshidától megtudtuk, kezelni fogja azt a 8.3 millió pályát is, amit a játékosok az első két részhez készítettek. Természetesen PS4-es grafikával.

2. oldal

Ami most következik, az elég éles váltás volt a LittleBigPlanet 3 után. A From Software eddig Project Beast néven ismert játéka mutatkozott be, méghozzá Bloodborne néven. A trailer kötelező mindenkinek, aki szereti a Demon’s Souls / Dark Souls játékokat!

Eddig nagyrészt váltogatták egymást a trailerek és a gameplay részek, úgyhogy elvileg most egy kis játékmenet jön, ugye? A Ubisoft konferenciáján már megmutatták nekünk a Far Cry 4 első perceit, de gameplayt nem igazán láttunk. Ezt most pótolták a Sony showján, ahol a multiplayer részt lehetett megcsodálni. Persze kellett, hogy legyen valami apropója a dolognak, és volt is. Mint kiderült, PlayStationön elég ha egy baráti társaságból egy valakinek megvan a játék, ő meginvitálhatja a többieket is multizni. Jól hangzik, ugye?

A Far Cry IV-en is meglátszik a generáció váltás, a grafikára nem kell majd panaszkodnunk a közeljövőben, az biztos. Túlvagyunk egy gameplayen, úgyhogy jöhet egy trailer! Dead Island 2, stílusosan, ahogy azt a fejlesztőktől elvárjuk.

A trailer után kaptunk egy kis rizsát arról, hogy miért is jó nekünk ha PS4-ünk van (pl. BF: Hardline béta), de semmi olyasmi nem hangzott el, amiről már ne tudtunk volna. A Hardlineból játékmenet videót is ígértek nekünk, de az igazából ugyanaz volt rövidítve, mint amit már az EA előadáson láthattunk. Úgyhogy inkább ugorjunk a következő trailerre.

Szóval a Magicka 2 is jön PS4-re, mert miért ne. Ez pedig elindít minket az indie játékok felé, de mielőtt kaptunk volna azokból egy montázst, megtudhattuk, hogy Tim Schafer egyik legjobb játéka, a Grim Fandango jön felújítva PS4-re! Igen, ez az a kalandjáték, amiben az egyik karakter magyarul káromkodik.

A független fejlesztős játékok bemutatását ezúttal nem vitték túlzásba, a montázson felül csak SUDA51 új agymenése (Let it die) kapott egy kis videót, majd a Giant Squid új játéka, az ABZÚ következett. Utóbbit érdemes megnézni, konzolokon exkluzív lesz PS4-re, és a ThatGameCompanys játékokra emlékeztet (nem véletlenül). Ami viszont egy elég komoly gameplay trailert kapott, az a No Man’s Sky. Ez is exkluzív lesz konzolokon PS4-re, a legfontosabb ismertetőjegye pedig az, hogy procedurálisan generálja pl. a bolygókat, így minden játékos más bolygón kezd, hogy aztán ha kedve szottyan, hát röpködjön egy kicsit az űrben, és meglátogasson más bolygókat.

3. oldal

A sok vendég után Andrew House jött vissza, és egy ideig nem a játékok voltak a középpontban, hanem a hardverek. Azt már eddig is tudtuk, hogy a PlayStation Camera úgy fogy, mintha ingyen osztogatnák, de ez jól is jöhet, mert nagyon úgy néz ki, hogy szükség lesz rá, ha mellette be akarunk ruházni a Sony 3D-s szemüvegére (Project Morpheus) is. Valószínűleg a fejkövetés miatt kell. Azért a PlayRoom is kap egy ingyenes DLC-t, hogy tovább idétlenkedhessünk előtte, de lesznek játékok is, amik használják a kamerát. A kamerától függetlenül jön a videóink YouTube-ra való feltöltésének lehetősége, és az interakció a streameknél (kommunikálhatunk a játékossal).

Kiderült, hogy a következő 12 hónapban 25 Free 2 Play játék érkezik majd PlayStation 4-re, köztük olyan címekkel, mint a Kingdom Under Fire 2, a Planetside 2 és a Gun’s up. Hamarosan indul a PlayStation Now bétája is, de egyelőre csak az USA-ban és Kanadában, PlayStation 4-en. Utána azonban érkezik a Sony játékstreamelős szolgáltatása PS3-ra és Vitára is, sőt, mint kiderült még néhány Bravia TV-re is, csak azok mellé értelemszerűen venni kell majd egy DualShock kontrollert.

Még tavaly mutatta be a Sony a PlayStation TV-t, amivel használhatjuk a Sony különböző streamelős szolgáltatásait (így majd a Now-t is), és játszhatunk a Vitás címekkel a TV-nken. Óriási sikere lett a kis kütyünek, úgyhogy szép lassan elindítják majd mindenhol. Az USA-ban 99 dollár lesz, de ha bundle-ben vesszük, akkor egy HDMI kábellel, 8 gigás memóriakártyával, egy DualShockkal és egy Lego Movie játékkal mindössze 139 dollárért is a miénk lehet, ez elég jó vételnek hangzik. Kérdés, hogy Európába mikor jut majd el a kis doboz.

Amíg ezen gondolkodunk, nézzük egy kis Mortal Kombat X gameplayt a showról!

Igazából semmi exkluzív dolgot nem jelentettek be, szóval ez most úgy látszik csak amolyan bónusz volt. Hasonlóan a Powers című képregény rajzfilmsorozatához. Amiből csak koncepciórajzokat láthattunk, és megtudhattuk, hogy az USA-ban decemberben már tölthető lesz, sőt, a PS Plus-osok az egész sorozatot megnézhetik ingyen. Ez mind szép és jó, de megint nem tudjuk, hogy Európával mi lesz. Valószínűleg hamarosan kiderül.

Ami viszont minket is érint, az az, hogy az eredeti Ratchet and Clanket felújítják, és kiadják PlayStation 4-re. Hogy miért? Valószínűleg azért, mert jövőre jön a Ratchet film is, amiből kaptunk egy új bemutatót:

Innentől újra beindult a filmek áradata. Egy kicsit spoileres bemutatóval emlékeztettek minket, hogy érkezik a Last of US PS4-es változata (július 29.), majd jött a tegnap már egy kis időre felbukkant Metal Gear Solid: Phantom Pain trailer!

Alighogy magunkhoz tértünk, már jött is a következő bomba: next gen GTA V! A show után egyébként kiderült, hogy jön Xbox One-ra ééééés PC-re is! A mentések viszont bármely prev gen konzolról átvihetőek lesznek PS4-re, így aki boxról váltott PS-re, az is játszhat tovább ha úgy tartja kedve.

Egy perc pihenés sincs, bombáznak minket a jobbnál jobb játékokkal, a GTA-t a Batman: Arkham Knight követte, ami brutálisan néz ki, és… végre beülhetünk a batmobilba. Ideje volt már :)

PlayStationön kapunk majd exkluzív Scarecrow-s missziókat is, ez lesz az extra. A showt egy elég rövid Uncharted 4 videó zárta:

Vagyis majdnem, mert utána még megkaptuk a montázst, ami általában nyitni szokta a Sony konferenciáját, nem zárni. Mit is mondhatnánk így összefoglalásképpen... Elégedettek vagyunk? Igen is, meg nem is. A felhozatal nem rossz, és kíváncsian várjuk mit hoz a jövő, de a pletykált PS3/Vita árcsökkentésből nem lett semmi, és a PS Plus Instant Game Collection sem bővült, ami több, mint különös, mert nem volt túl erős a felhozatal ebben a hónapban, így arra számítottunk, hogy majd az E3-on bejelentenek valamit (tavaly pl. olyan játékok kerültek a kalapba, mint az XCOM). Ki tudja, talán a heti frissítésnél történik valami, addig marad nekünk ez a rengeteg videó. Unatkozni nem fogunk, de egy bolhányit talán csalódottak vagyunk, idén nem volt olyan erős a Sony showja, mint szokott lenni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward