E3 2013: Microsoft sajtókonferencia

20 játék, megjelenés, ár, új Xbox 360, van itt minden, legalábbis első blikkre.

E3 2013: Microsoft sajtókonferencia

I. oldal - Nyitás, Xbox 360

Bizony, így kezdődött a Microsoft konferencia, egy Metal Gear Solid videóval. Maga a multiplatform megjelenés nem meglepetés, de hogy pont egy MGS videóval, majd utána egy mosolygó Kojimával nyissanak az MS konferencián, az elég erős. Érkezőben van tehát a Phantom Pain, amiből most jó sokat láthattunk.

A hatásos nyitány után jött egy kis önfényezés (tapsoljatok meg engem hejj!), és kb. megtudhattuk, hogy az Xbox One annyira csúcstechnológia, hogy még egy ilyen talán nincs is a világon (pedig de, sőt). Kiderült, hogy a konferencián 20 játék bejelentésére számíthatunk, amikből 13 exkluzív lesz. Ezekre a számokra azért visszatérünk majd az összefoglaló végén.

Maga a show ezután egy Xbox 360-as részleggel folytatódott, amit viszonylag gyorsan lezavartak. Bejelentették, hogy érkezik egy új Xbox 360 variáns, aminek a külsejét hozzáigazították az Xbox One-hoz, így jól meg fognak férni egymás mellett, ha pár hónappal a One megjelenése előtt szeretnénk egy új 360-ast is. Július 1-től az Xbox Live Gold előfizetésekhez jár majd havonta 2-2 játék (pl. Halo 3-at és Assassin’s Creed 2-t emlegettek), egészen az Xbox One megjelenéséig. Mindezen felül megtudhattuk, hogy érkezik a World of Tanks Xbox 360-ra, és bár marad mikrotranzakciós, Live Gold előfizetés fog kelleni ahhoz, hogy játszhassunk vele, így egy kicsit új értelmet nyer a Free to Play.

Kaptunk egy új trailert a Max – The Curse of Brotherhood-ból és a Dark Souls 2-ből is. Előbbi XBLA-s cím lesz, amiben fogták a Fantasztikus Labirintus történetét, és új környezetben csináltak belőle egy platformjátékot, utóbbi pedig multiplatform, de miért ne itt lenne róla trailer.

II. oldal - Xbox One felhozatal

Ezzel vége is az Xbox 360-as bejelentéseknek, innentől minden az Xbox One-ról szól majd. Kezdetben itt egy kis Ryse gameplay a Crytektől!

Ami lássuk be, elég gáz lett… Pedig megkaptuk az arcunkba utána, hogy most aztán érezhetjük, hogy mi vagyunk a király római harcos, akinek még taktikai érzék is kell, hogy irányítsa a katonáit. Nos… a harc egy nagy QTE fesztivál, a taktikai rész pedig kimerül abban, hogy a játék néha ránk szól, hogy ha most megnyomjuk a jobb ravaszt, akkor jó lesz nekünk, mert azt csinálják majd az embereink, amit épp kéne nekik. Szóval tulajdonképpen végig kapjuk az arcunkba, hogy most ezt nyomd, most azt, most amazt… Kár érte, mert egyébként szép ööö játék?

Ami viszont ezután jött, annak valószínűleg sok régi motoros örül majd, ugyanis a sok pletyka után itt a bizonyosság, jön az új Killer Instinct! Tehát lesz exkluzív bunyós játéka a One-nak.

Ezután kaptunk egy kis agymenést az Insomniactól (Ratchet and Clank, Resistance) a Sunset Overdrive képében. Igazából sokat nem tudtunk meg belőle, multis lövöldének tűnik, laza környezetben, és exkluzív lesz.

Sokan vártak a Forza 5-re, amit egy igazán hatásos bevezetővel mutattak be, még egy McLaren P1-est is magukkal hoztak (elvileg kettő van belőle a világon, szóval a teljes készlet fele itt volt). Nagy az együttműködés a McLarennel, úgyhogy virtuálisan minden Forza 5 játékos kipróbálhatja majd ezt az autócsodát. Ezen felül bemutatták a driveatar rendszert, ami a mesterséges intelligenciát finomítja majd, a játékosok által. Arról van szó, hogy a gép figyeli a vezetési stílusunkat, és bőszen jegyzetel. Amikor nem vagyunk otthon, vagy a gép előtt, akkor is „játszunk”, a driveatarunk szerezgetheti helyettünk a pontokat. Érdekes koncepció arra, hogy nagyobb legyen az MI szórása, de azért vicces volt, mikor mondták, hogy ha suliban vagy, majd játszik helyetted a driveatarod.

A Forza 5-öt egy ötmilliomodik Minecraft bejelentés követte. Igen, jön Xbox One-ra is, hurrá. Aztán kaptunk végre egy normálisabb videót a Quantum Breakből, hogy legalább el tudjuk képzelni, mire számítsunk az Xbox One exkluzív címnél, amiből TV sorozat is lesz, mint a Defiance mintájára.

Ezt követte egy D4 teaser, akármi is akar az lenne, majd jött a Project Spark, ami a kreativitásukat kiélni vágyó játékosokat akarja rabul ejteni. Egyszerűen készíthetünk benne egy világot, meghatározhatjuk a tárgyak és élőlények viselkedését, majd megoszthatjuk másokkal is a művünket. Ha elég sok eszközt adnak a játékosok kezébe, akkor biztos, hogy sok kreatív pályát láthatunk majd.

III. oldal - Xbox One felhozatal

A teaser és trailer áradatot itt végre megtörték néhány új funkció bemutatásával is. Game DVR néven érkezik az Xbox One gameplay felvevője, amivel könnyedén rögzíthetjük a csatáinkat, majd a felvett anyagot módosíthatjuk az Upload Studióban. Kivághatjuk a felesleges részeket, gizda intrót csatolhatunk a videónkhoz, majd mehet fel a netre, hadd lássák a barátaink, hogy mit műveltünk. Streamelésre is lesz lehetőség, a Microsoft a Twitch-csel kötött szerződést. Játék közben ha akarjuk, láthatjuk a nézők reakcióit is, bár ez egy vérre menő küzdelemben elég figyelem elterelő lehet.

Kiderült az is, hogy a Microsoft pontok mennek a kukába, mostantól mindent vehetünk majd pénzért, nem kell először pontokat vásárolnunk. Az Xbox Live Gold előfizetés is normálisabb lesz, végre nem kell majd egy gépen minden felhasználónak külön előfizetés, mert néhány előny automatikusan érvényes lesz minden fiókra. Ezt bővebben a shown nem fejtették ki, de remélhetőleg az online játék lehetőségére gondoltak. Ezt már nagyon ideje volt meglépni, igazából a fiókonkénti előfizetés már elég régóta frusztrálja (teljesen jogosan) a játékosokat. Pontos dátum nincs, és lehet, hogy csak a One-nál lesz ez így, de az is egy kezdet.

A kis kitérő után folytatódott a teaserek és trailerek sora. Először a Crimson Dragont láthattuk, egy kis technikai malőr miatt hang nélkül. Aki itt nézi az már szerencsés, hang is van :)

Mivel úgy látszik, hogy a zombikat sohasem lehet megunni, és ma még nem láttunk egyet sem, ezért gyorsan a segítségünkre sietett a Dead Rising 3, hogy eltörölje a Dead Island 2 emlékét. Bár multiplatform címről van szó, azért elég sok időt kapott. Egyelőre még nem varázsolt el minket a játék, de még van rá ideje a megjelenésig.

Következik egy ugrás napjaink zombis apokalipszisából egy fantasy világba, a CD Projekt RED, valószínűleg némi bátorítás után a Microsoft konferenciáját választotta, hogy meglepjen minket egy Witcher 3 trailerrel.

Sajnálatos módon a trailert egy új baki követte, nem más következett, mint egy élő Battlefield 4 bemutató, csak éppenséggel hang nélkül. Gyorsan le is lőtték a dolgot, és amíg az előadó átélte élete legkínosabb két percét, a háttérben megoldották a problémát, és megcsodálhattuk milyen a játék single player része. Ennyiből nehéz ítélni, de legalább jól néz ki, az biztos.

A BF-et egy Below teaser követte, hogy valami indie címet is láthassunk, majd megtudhattuk, hogy a Black Tusk stúdió is gőzerővel dolgozik valamin. Hogy min, az igazából nem derült ki, kaptunk egy borzasztóan rövid, semmitmondó engine bemutatót (amit beleszámoltak a 20 játékba) és már léptünk is a következő meglepetésre.

És most őszintén, tegye mindenki a szívére a kezét: ugye senki sem gondolta, hogy nem lesz Halo az E3 konferencián? Na ugye. Infó kb. semmi nincs, úgyhogy csak kedvcsinálót kaptunk, de előbb-utóbb úgyis kapunk új játékot is.

Az utolsó bemutatott játék a Respawn entertainment (nagy részük ex-COD fejlesztő) új címe: a Titanfall. Hosszú, élőnek beállított, de kicsit gameplay trailer szagú bemutatóban csodálhattuk meg, hogy mire számíthatunk majd a játékban. Akció, mechák, akció, rádióüzenetek, akció. Minden ami egy jó multiplayer játékhoz kellhet, kíváncsian várjuk a végterméket, ami az eddigi bejelentések alapján PC-re, Xbox 360-ra és Xbox One-ra jön majd.

Szerencsére nem hagytak minket a sötétben tapogatózni a megjelenést és az árat illetően sem. Viszont Michael Patchter sajnos nagyon mellélőtt anno a találgatásával, az új Xbox véletlenül sincs 400 euró alatt, sőt… 1 euró híján kerek 500-ra lőtte be az árát a Microsoft, és ez így elég durva kezdésnek, anno az Xbox 360 Premium volt 400. Úgy látszik az MS a Nintendora útjára lép, és szeretne nyereséget realizálni ez eladott vason is. Ezek után nincsenek illúzióink, kicsit aggódva várjuk a Sony bejelentését, nem hisszük, hogy a PS4 sokkal olcsóbb lenne. Na de ne kalandozzunk el ennyire, akinek nem vette el az 500 euró a kedvét a vásárlástól, az novemberben teheti majd rá a mancsát egy Xbox One-ra. 21 országban indul el ekkor, pontos listánk sajnos nincs.

Végezetül egy gyors lista a játékokról, amiket a konferencián láthattunk:

Metal Gear Solid – The Phantom Pain (PC, PS3, Xbox 360, Xbox One. PS4 még nincs bejelentve)

World of Tanks (PC, Xbox 360)

Max – The Curse of Brotherhood (Xbox 360, XBLA játék)

Dark Souls 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Ryse (Xbox One)

Killer Instinct (Xbox One)

Sunset Overdrive (Xbox One)

Forza 5 (Xbox One)

Minecraft (PC, Xbox 360, Xbox One)

Quantum Break (Xbox One)

D4 (Xbox One, csak teasert kaptunk)

Project Spark (Xbox One)

Crimson Dragon (Xbox One, XBLA játék)

Dead Rising 3 (Xbox One, ?)

The Witcher 3: Wild Hunt (PC, PS4, Xbox One)

Below (Xbox One, XBLA játék)

Black Tusk studio engine (egyelőre csak bemutató, nem játék)

Halo (valamikor Xbox One-ra, valami)

Titanfall (PC, Xbox 360, Xbox One)

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward