E3 2013: A Sony diadalmenete?

A konferencián elhangzottak után nem lennénk az Xbox divízió vezetői a Microsoftnál. Íme a jövő PlayStation módra.

E3 2013: A Sony diadalmenete?

PS Vita, PS3

Mint minden évben, a Sony most is egy montázzsal nyitott, ami megadta az alaphangulatot a show-nak. A közönség ezután őrjöngve fogadva Jack Trettont, pedig még nem is mondott semmit. Hasonlóan a Microsoftos konferenciához, a Sony is a jelen generációval nyitott. Megtudhattuk, hogy a Vitára 84 cím érkezik a következő 1 évben, méghozzá olyanok, mint a Killzone Mercenary, a Counterspy, a Batman: Arkham Origins vagy a Walking Dead. Ráadásul a felújított PS2-es játékokból sem maradnak ki a marokkonzolosok, lesz itt God of War 1-2, Final Fantasy X (és X-2), minden mi szem szájnak ingere. Ezen felül Tretton kihangsúlyozta, hogy mennyire szépen együtt él majd a PS4 és a Vita.

A Vitás részleg után a PlayStation 3-as következett. Míg Xbox 360-on már nem nagyon lesz mivel villogni idén, PS3-ra rengeteg exkluzív tripla A-s cím érkezik. Napokon belül elrajtol a The Last of Us, majd jön a Rain, a Puppeteer, a Beyond és a Gran Turismo 6. Mindegyikről kaptunk egy kis videót, csak hogy el ne felejtsük mi minden vár még ránk az elkövetkező hónapokban. Igazán impozáns címekkel van dolgunk, a The Last of Us (launch trailer) már most év játéka gyanús, de a Beyond még elveheti tőle ezt a titulust. Vagy a GT 6…

Megtudhattuk még azt is, hogy a Warner és a Sony nagyon szeretik egymást az utóbbi időben, úgyhogy a Batman: Arkham Originshez exkluzív tartalmak is járnak majd (Nightfall és Batman 1960-as évekből vett kosztüme).

A GTA V is kap egy kis szeretetet a Sony-tól. Az még nem nagy extra, hogy külön PS3 bundle készül a játékkal, de az már igen, hogy külön fülest is készítettek a játékhoz, aminek a hangszíne nagyon passzol a játékhoz. GTA fanok, lehet kezdeni gyűjtögetni.

PlayStation 4

És akkor következzen, amire mindenki várt: a PlayStation 4. Nem is húzták sokáig az időt, Andrew House feljött a színpadra és boldogan bemutatta az új konzolt. Így fog kinézni:

Galéria megnyitása grid_on

Ez után jött egy gyors kitérő arról, hogy természetesen a média szolgáltatások eddig és ezután is szerves részét képezik majd a PlayStation platformnak. Be is nézett a Sony Pictures elnöke, aki egy új együttműködésről beszélt. Jön a Video Unlimited, a Music Unlimited és rengeteg egyéb szolgáltatás PS4-re, amiből mi nem sok mindent fogunk látni a kezdetekben, úgyhogy ugorjunk is Shu Yoshidára, a Sony Worldwide Studiostól, aki büszkén mesélte el, hogy jelenleg 30 játék készül náluk PS 4-re, és ezekből 20 már az első évben megjelenik majd. Jól hangzik, ezek nagyobb számok, mint amiket az MS előadáson hallhattunk.

Nagyon kíváncsian vártuk, hogy a Sony belsős stúdiói mit készítenek a boszorkánykonyhájukban. Néhányról ugye már tudjuk, hogy mit művel, de lássuk be, nem elhanyagolható információ, hogy a például a Santa Monica Stúdio (God of War) mit csinál mostanában. Hát nem kellett sokat várnunk a válaszra, a Sony konferencián bemutatkozott a The Order – 1886.

Nos, úgy néz ki a Santa Monica Stúdió nem hazudtolja meg magát, az új játék nagyon jól néz ki. Februárban, mikor bejelentették a PlayStation 4-et, megmutattak négy játékot is hozzá, ezek újból tiszteletüket tették az előadáson. Killzone: Shadow Fall, DriveClub, inFamous: Second Son és Knack, mind ismerősen csenghetnek már, de ahogy egyre többet látunk belőlük, úgy válnak egyre szimpatikusabbá (a Second Son például most kezdett érdekessé válni).

Ami viszont talán ezeknél a rövid szösszeneteknél is érdekesebb volt, az a Quantic Dream demója arról, hogyan is képzelik el a jövőt a PlayStation 4-en. Nagyon impozáns, akinek van rá ideje, mindenképpen nézze meg, megéri.

Adam Boyes következett a színpadon, aki a külső fejlesztőstúdiókkal való kapcsolattartásért felel. Újfent felhívta rá a figyelmet, hogy a Sony milyen indie barát környezetet alakít ki mostanában, a független fejlesztők egyszerűen kiadhatják náluk a saját játékaikat. Ennek örömére a PS4 bejelentésen már találkozhattunk a Witness-szel, ami mellé most csatlakozott rengeteg új cím: Don’t Starve, Mercenary Kings, Secret ponchos, Ray’s, Outlast, Oddworld, Galak-Z, csak hogy néhányat említsünk. Ezekből rengeteg exkluzív lesz konzol fronton a PlayStation 4-re. Aranyos volt, ahogy az egyik fejlesztőnél megjegyezték, hogy szegény azt hitte szóba sem fognak állni vele, ezért meghívták őt is a színpadra, hogy mutassa meg a játékát. Az összes bemutatott cím közül egyébként a legérdekesebbnek talán a Super Giant Games (Bastion) új alkotása, a Transistor ígérkezik, ami 2014 elején fog befutni.

Az indie részleg után az előadás visszatért a nagy fejlesztőstúdiókhoz, megtudhattuk például, hogy a Diablo 3-ban lesznek exkluzív tárgyak, mint például Drake amulettje.

Játékáradat

Anno kaptunk egy kicsit bugyután megfogalmazott ígéretet a Square-tól a PlayStation Meetingen, hogy az E3-on majd mutatnak nekünk valamit. Igazából arra számítottunk, hogy bejelentik a Final Fantasy XV-öt, vagy esetleg végre előhalásszák a Versus-t, és felrázzák mély álmából. Nos, végül egyszerre kaptuk meg a kettőt.

Ugyanis a videó alapján a Versus nem más lesz, mint a Final Fantasy XV. Jelenleg még kicsit rondácskának tűnik, látszik, hogy eredetileg PS3-ra volt szánva, de mi már annak is örülünk, hogy végre érkezik. Annak meg főleg, hogy utána kaptunk még egy meglepetést.

Jön tehát a jRPG paradicsom. Kiderült az is, hogy az FF XIV jön PlayStation 4-re is, nem csak 3-ra, de ez aligha meglepő. A Kingdom Hearts-ot az Assassin’s Creed követte egy hosszú gameplay bemutatóval, ami elkezdett akadozni, majd szépen le is állt. Nos, legalább biztosra vehetjük, hogy tényleg élő bemutató volt az alfa verzióval.

A Sony showjából sem maradhatott ki a Watch_Dogs, némi gameplay mellé megkaptuk körítésnek, hogy úgy mellesleg PlayStation-ön kapunk egy exkluzív sztori DLC-t hozzá, valamint egy extra kinézetet Aidennek.

Némi NBA-s bohóckodás következett, majd meglepő módon a kivetítőket elfoglalta egy óriási The Elder Scrolls Online felirat! Bizony, a Bethesda játéka jön PS4-re is, sőt, ezen a platformon kezdik el először bétázni.

A következő videónál nem lőnénk le a poént, régi-új franchise születik talán.

A játékbemutatók végén megtudhattuk, hogy 140 játék készül jelenleg PS4-re, és ezekből több mint száz már az első évben meg fog jelenni. Impozáns szám az biztos, a Sony nem ismétli meg a PS3 hibáját, ahol az első évben igazából alig volt mivel játszani.

Flawless victory?

Kiütéses győzelem?

Most pedig következzék az ellenfél sárba tiprása, annak felemlegetése nélkül. Jack Tretton bejelentette, hogy PlayStation 4-en a fizikai adathordozón megvett játékok esetében azt kezdünk a példányunkkal, amit akarunk. Kölcsönadhatjuk, eladhatjuk, vagy megtarthatjuk örökre, ahogy ezt eddig megszoktuk, hiszen az a miénk. Csak hogy jobban fájjon az MS-nek, még egy rövid videó is készült a témáról (érdemes megnézni a like-ok számát is).

Ha mindez nem lenne elég, akkor eláruljuk, hogy online sem kell mennünk. Ha nem akarjuk nem muszáj, nincs 24 óránkénti bejelentkezés a szolgálatnál, ha szívesebben vagyunk offline, hát lelkünk rajta.

A PlayStation Plus is továbbfejlődik, megjelenésétől kezdve a PlayStation 4 is a részét képezi majd a szolgáltatáscsomagnak. Ez azt jelenti, hogy egy előfizetéssel megkapjuk a PlayStation Plus előnyeit Vitára, PS3-ra és PS4-re is. Ráadásul a PS4 megjelenése után az első évben olyan játékokat kapunk majd meg ingyen, mint a Don’t Starve, vagy az Outlast, vagy… a DriveClub. Nem lóg bilibe a kezünk, utóbbi biztos az év vége felé lesz, de attól még ez egy igen komoly extra. Azért hogy valami üröm is kerüljön az örömbe, úgy néz ki, hogy PS4-en kelleni is fog a PS Plus tagság a multiplayerhez, aminek felturbózták a lehetőségeit (normálisabb chat rendszer pl.).

Már csak az árral kellett volna feltenni a pontot az i-re, de ekkor megérkezett a színpadra a Bungie, és tartott nekünk egy óriási Destiny bemutatót PS4-en. Tetszett, amit láttunk, a Halo után a Bungiék újra valami nagyot alkothatnak. Persze ez még a jövő zenéje, meglátjuk mi lesz, de addigis egy „kis” gameplay.

Még a felhős szolgáltatásokról nem is volt szó, így most az következett. Megtudhattuk, hogy a GAIKAI-nak hála 2014-ben (indításkor csak az USÁ-ban), játszhatunk majd PS3-as játékokat előfizetői rendszerrel is PS3-on, PS4-en és később majd Vitán is. Az illusztrációs képen egy tábla és egy telefon is volt, így ki tudja mit hoz a jövő.

Mondjuk egy valamit biztos. PlayStation 4-et az ünnepi szezonban, méghozzá *dobpergés* 399 dolláros/eurós áron, ami azt jelenti, hogy kerek 100 euróval olcsóbb lesz a Sony gépe, mint a Microsofté. Erősebb hardverrel, de Kinect nélkül, úgyhogy lehet válogatni. A héten összehasonlítjuk majd a két vasat, valamint a játék és szolgáltatáskínálatot, de addig is: ti mit vennétek?

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward