E3 2010: Sony konferencia, első rész

3D, Move, gigászi játékáradat, rengeteg exkluzív cucc és néhány komoly meglepetés. For science, you monster.

E3 2010: Sony konferencia, első rész

Elérkeztünk hát az utolsó nagy előadáshoz, amit a Sony tartott. Talán hozzájuk fűződött a legtöbb pletyka, így kíváncsiak voltunk, hogy fognak belepréselni két órába mindent. Mint már évek óta minden E3-as konferencián, idén is Jack Tretton, az SCEA elnöke köszöntötte a nézőket és mielőtt bármit is bejelentett volna, kaptunk egy ütős összefoglaló videót abból, hogy mi is vár majd ránk. Több ilyen is volt a show alatt, és egyelőre nem kerültek fel normális minőségben sehova, így ha másért nem, akkor ezért érdemes megnézni az előadást.

Miután a videó megadta az alaphangulatot Kaz Hirai következett, aki nem sokat volt a színpadon. Elővezette a fontosabb témákat (3D és Move), majd átadta a helyét a Guerrilla Gamestől Hermen Hultznak. Természetesen ez azt jelentette, hogy a Killzone 3 lesz a középpontban, méghozzá nem is akármilyen formában. Leeresztettek egy nagy vetítővásznat és megkérték a jelenlevőket, hogy vegyék fel a 3D-s szemüvegeket, élő bemutató kezdődik a játékból. Nem trailert láthattunk tehát, hanem két pályarészletet a bolygó hűvösebb oldaláról. Bár mi a közvetítést csak 2D-ben láthattuk, a gameplay utáni tapsvihar és ováció arra enged következtetni, hogy annyira azért nem lehetett rossz élőben a dolog. Kiderült, hogy jövő februárban érkezik majd a játék és a Move-val is képes lesz együttműködni.

Killzone 3 - E3 2010: Gameplay Trailer

A Killzone után visszatért Hirai, a téma pedig újra a 3D hatása volt a játékokra. Megerősítvén, hogy nem csak ők látnak lehetőséget a 3D-ben, felsorolt pár címet, amiket majd külsős fejlesztőknek köszönhetünk: Crysis 2, Mortal Kombat, Shaun White Skateboarding, Ghost Recon Future Soldier, Tron, NBA 2k11. Ezután kaptunk megint egy jól összevágott videót, ahol a még rengeteg egyéb játék is a listára került, jelenetekkel belőlük. A jelenlévőknek mindezt 3D-ben persze az óriáskivetítőn.

Ezután Tretton nosztalgiázott egy kicsit, hiszen 15 éves a PlayStation, de ami még fontosabb, 10 éves a PlayStation 2, ami még mindig piacon van, évente milliókat adnak el belőle, tehát még támogatva lesz egy ideig (tavaly úgy fogalmazott, hogy amíg a játékosok értéket látnak benne). Volt egy olyan pletyka miszerint az E3-on majd nyugdíjazzák az öreg masinát, de ez mint látszik, nem vált valóra. A rövid monológ után következett a Move részleg Peter Dille vezényletével.

Dille azt hangsúlyozta, hogy mennyire pontos a Move, a legpontosabb a jelenleg kint lévő, és az idén várható újdonságok közül, miközben vannak rajta gombok is. Utóbbi azért fontos, mert a pontossággal karöltve lehetővé teszi, hogy ne csak party, fitnesz, sport, stb. játékokat készítsenek a Move-hoz, hanem olyanokat is, amik a kazuárok helyett a keményebb gamereket veszik célba. Ezt rövid videó követte a fejlesztők véleményeivel (amik természetesen pozitívak voltak), majd két játékot is bemutattak. Az első a Sorcery volt, amiben egy varázslót irányítunk, a Move-ot pedig mint varázspálcát használhatjuk benne, hogy előcsaljuk a különböző varázslatokat. Volt itt minden a fagyasztástól kezdve a tornádon keresztül egész a tűzfalig, érdemes egy pillantást vetni a videóra. A másik játék a Tiger Woods PGA Tour 11 volt, ami nemsokára kijön nálunk is, de ahogy megjelenik a Move, használható lesz vele, tartottak is erről egy bemutatót.

Sorcery

Ismét Trettoné volt a színpad, bejelentette a Heroes on the Move című játékot (trailer), amiben ismertebb PlayStation-ös karakterek lesznek jelen egyszerre (Daxter, Jak, Ratchet, stb.). A trailer után megtudhattuk, hogy a Sony óriási együttműködésbe kezdett a Coca-Colával, minden műanyag palackon ott lesz a PlayStation, a 3D, a Move, és ez természetesen egy nyereményjátékkal karöltve (minket nem igazán érint). Ekkor jelent meg a színen Kevin Butler egy kólával a kezében, mondván benézett, mert valami nagyon nyomja a szívét, elmondaná hát mindenkinek. Idehaza valószínűleg csak kevesen tudják kiről van szó, ő egy kitalált személy akit Jerry Lambert alakít, és ő a kulcs karakter a Sony idei reklámkampányában (It only does everything). Tretton azon megjegyzésére, hogy voltak arról pletykák, hogy fel fog itt bukkanni, csak azt válaszolta „Ne higgy el mindent, amit az interneten olvasol Jack”. Miután megtartotta lelkesítő beszédét távozott, hátha másnak is kell kóla, mi pedig végre megtudtuk, hogy Európába szeptember 15-én érkezik a Move. 50 dollár lesz egymagában a kontroller, 30 a kiegészítő navigation controller és 100 az a pakk, amiben egy Move, egy alapjáték (Sport Champions) és egy PlayStation Eye lesz (az kell a Move-hoz, hogy működjön, ha valakinek még nincs).

Induláskor 15-20 játék lesz a Move-hoz, karácsonyig pedig kijön hozzá még egyszer ugyanennyi. A teljesség igénye nélkül csak néhány nagyobb cím a jövőből: SOCOM IV, Time Crisis, NBA 2k11, RUSE (bizony), Killzone 3, Echochrome 2, Eyepet, Kung Fu Rider. Ráadásul pár játék a megjelenés pillanatában egy patch formájában Move támogatást kap. Ilyen a Resident Evil 5 Gold Edition és a Heavy Rain is, utóbbit már mikor megálmodták mozgásérzékelőkhöz tervezték, csak akkor még nem volt hozzá vas, ezért maradt a kontroller.

Heavy Rain - Move

A Move részleg zárásaképpen jött a szokásos összefoglaló film, rengeteg jelenettel a különböző játékokból, majd témaváltás következett a PSP-re. Az „It only does everything” mellékágaként elindítanak egy új reklámkampányt egy fiatal sráccal Marcus-szal, hogy népszerűsítsék a marokkonzolt, amire még idén is rengeteg jó játék érkezik. Több mint 70, köztük ilyen címekkel, mint: Invizimals, God of War: Ghost of Sparta, Tron Evolution, Kingdom Hearts, Ace Combat, The third birthday, UFC, stb.

God of War: Ghost of Sparta

Lépjünk is tovább a PSP-ről, mert az ütős összefoglaló videó után következett a PlayStation Network újításainak bemutatása. Ha valaki figyelemmel követte a PSN reality showját (The Tester), annak van egy jó hírünk, jön a második évad, a Kanadaiak meg örülhetnek, mert náluk is indul a teljes videós szolgáltatás, sok csatorna, filmkölcsönzés/vétel, stb., minket nem igazán érint. Aranyos ötlet viszont, hogy mivel sokan nem tudnak kimenni az E3-ra, a HOME-ban létrehozták a virtuális mását a Sony standjának, így ha bárki kíváncsi rá hogy néz ki, az ugorjon fel és nézze meg, ott van az összes trailer és kiállított kütyü is.

Play. Create. Share. Ha ezt mondom biztos mindenki tudja mi következik: a LittleBigPlanet 2. Sackboy lehetőségei erősen kibővültek az első részhez képest, és immár az alkotók is sokkal több mindent tehetnek meg a szerkesztőben. FPS vagy versenyzős játék? Nem probléma, megvannak hozzá az eszközök. Már most rengeteg tartalom van a játékhoz, és kiindulva abból, hogy az első részhez mennyi pálya készült, várhatóan elárasztanak majd minket a kreatív PS3 tulajok a játékaikkal (hiszen már nem csak pályákat készíthetnek). Kíváncsiak vagyunk mennyire lesz jó gyakorlatban, a bemutató elég megnyerő volt. Konkurenciának pedig ott az Ubisoft Maniaplanetje.

LittleBigPlanet 2 bemutató

Már többször megírtuk mi is, szinte minden információ kiszivárgott róla, így nem volt meglepő, hogy bejelentették az új PSN szolgáltatást, ami végül a PlayStation Plus nevet kapta. Három hónapra 18 dollár, egy évre pedig 50, de ennél értékben többet kapunk, viszont csak addig, amíg részesei vagyunk a Plus-nak. Mielőtt bárki megijed az eddigi PSN szolgáltatások ingyenesek maradnak, a Plus csak egy kérhető extra. Olyan előnyökkel jár, hogy pl. havonta vihetünk egy játékot egy meghatározott kínálatból, vagy nézegethetjük a Qore-t, hamarabb juthatunk hozzá exkluzív demókhoz és bétákhoz, kedvezményeket kaphatunk néhány játékra, stb.

A hírt a hossza miatt kettévágtuk, a folytatásért katt ide.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward