DRM: Kidobott idő és pénz

A World of Goo egyik alkotója, Ron Carmel kijelentése szerint a DRM szoftvervédelem beépítése a játékokba nem több csupán, mint kidobott pénz és idő.

DRM: Kidobott idő és pénz

A World of Goo egyik alkotója, Ron Carmel kijelentése szerint a DRM szoftvervédelem beépítése a játékokba nem több csupán, mint kidobott pénz és idő. "Ne vacakoljatok a DRM-mel, időpocsékolás!" - tanácsolta Carmel a GDC-n. "Csak arra jó, hogy a DRM szolgáltató jól meggazdagodjon belőletek!"

"Akármi, ami egy kicsit is érdekes, úgyis fel lesz törve. Ráadásul a crack-elt verzió még felhasználóbarátabb is lesz, mert nem kell vacakolni a 32 karakteres serial bepötyögésével. Aki így akar szert tenni egy játékra bármelyik BitTorrent oldalon rátalál majd továbbra is. Elég gyorsan fel lesz törve, akármilyen DRM-et is pakoltak bele, szóval egyszerűen nem látom az értelmét a használatának."

A 2D Boy-os fejlesztő még azt is hozzátette, hogy semmi különbség nincs a DRM nélküli World of Goo és bármelyik más PC-s cím között a kalózverziók arányában. Ha még emlékszik valaki, volt tavaly egy cikkünk arról, hogy a fentebb említett játék felhasználóinak 90%-a kalóz másolattal játszik.

Carmel kifejtette a véleményét arról is, hogy független játékfejlesztőknek nem éri meg kiadókhoz fordulni.

"Ne tegyétek!" - mondta. "A kiskereskedelmi forgalom, amiben a kiadók igazán jók, nem hoz elég eladást a független játékoknak. Próbáljátok inkább a digitális disztribúciót, ahhoz nincs szükségetek kiadóra. Finanszírozzátok saját magatok a játékotok, és amikor a kiadásra kerülne a sor, terjesszétek on-line az adott régiónak megfelelő összegért.”

A World of Goo még ilyen statisztikák mellett sem teljesített rosszul hál istennek, behozta a tőle elvárható pénzmennyiséget.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward