Dead Rising 2: Off the Record - Csak vidáman

Óriáskerék, vattacukor, gyerekzsivaj és karneválhangulat, az Uranus Zone egykoron a világ egyik legnagyobb vidámparkja volt. De ennek vége.

Dead Rising 2: Off the Record - Csak vidáman

I. oldal

Emberek voltak mind, olyanok, mint bármelyikünk. Ám a vírus nem válogatott. Férfiak és nők tízezrei fertőződtek meg a kórral, sokan azonnal meghaltak, ám aki nem volt ilyen szerencsés, az átváltozott, élőholt lett belőle, rothadó teste átadta magát az ösztönöknek, egyetlen célja maradt csak, az evés. Még nem ölték meg mindet. Az utcákat sikerült megtisztítani, a szigorúan őrzött karanténok foglyaként viszont több ezer szörny jelenleg is arra vár, hogy beteljesítsék sorsukat, s lelkük a kínok alól végre feloldozást nyerjen. Eljött a szombat este, az újabb kivégzés ideje. A drótkerítésen túlról izzószemű fenevadak tekintenek vissza, egy férfi néz velük farkasszemet, ő a mai este hóhérja, a Terror is Reality heti sztárvendége, Frank West. Évek teltek el a willametti események óta, a fotóriporter nevét megismerte a világ, könyve bestseller lett, talkshowja milliós nézettséget ért el, bárhova is ment, gyönyörű nők, és újságírók kereszttüze követte őt.

A hírnév azonban hűtlen barát, Frank kiégett. Már nem kíváncsi rá senki, a média elfelejtette, az emberek talán meg sem ismerik, kényszeresen próbál visszakapaszkodni a reflektorfénybe, ezért jelentkezett ide is. Műsorának kezdetét hangos gépzaj jelzi, feje felett vastag falú fémzsilip nyílik meg, egy lift viszi őt az arénába, hamarosan kezdetét veszi a mészárlás, tűzijátékok és vakuk fénye fogadja. TK tüzeli fel a közönséget, őrület, ami itt folyik, hangos metálzene csendül fel, majd gongszóra kiengedik az élőholtakat, Frank több tucat zombival találja szemben magát, eleinte puszta kézzel harcol, majd rálel az első fegyverekre, egy szék, majd egy baseballütő tűnik fel a csoszogó lábak között, a showbiznisz még sosem volt ilyen mocskos és véres. A Dead Rising 2: Off The Recordban újra kezdetét veszi a rémálom, az eredeti második rész egy alternatív feldolgozása tárul ezúttal elénk, amolyan Director’s Cut formában, új főszereplővel, s persze merőben új kalandokkal.

A foglyok kiszabadulnak ketreceikből, Fortune City élőholtaktól nyüzsgő kaszinóvárosában kezdünk, majd letudva az itteni kötelező köröket, megnyílik előttünk az új helyszín, óriáskerék, vattacukor, gyerekzsivaj és karneválhangulat. Az Uranus Zone egykoron a világ egyik legnagyobb vidámparkja volt, de ennek vége. A hatalmas játszótér zombik otthona lett, a vidéket rothadó fenevadak egész serege lepi el, Franknek minden hajnalban be kell szednie az előírt Zombrex adagját, a bevásárlóközpontban megharapták őt, csak ez menti meg attól, hogy átváltozzon. A hadsereg csak napok múlva ér ide, addig túl kell élnie valahogy ezt a poklot, újságírói ösztönei viszont nem hagyják őt nyugodtan ülni, a zombik kiszabadulása előtt szemtanúja volt egy sötét beszélgetésnek, ha sikerül bizonyítékot szereznie, le tudja leplezni az újabb invázió felelősét.

II. oldal

A játékmenet a Dead Rising sorozat korábbi részeinek stílusát követi. Franket irányítva szabadon bejárhatjuk a kaszinóváros, a bevásárlóközpont és a vidámpark egész területét, számolatlanul irthatjuk a zombikat, miközben egy jótevőnk folyamatos feladatokkal lát el. Küldetéseink közelebb visznek a titok megfejtéséhez, ha ez a sztori egyszer napvilágot lát, hősünk újra a csúcsfizetésű sztárújságírók elit klubjának sorát fogja gyarapítani, a feladat viszont nem könnyű. Az idő folyamatosan telik, az élőholtak egyre éhesebbek, s nem elég, hogy Frank gyógyszere fogyóban van, feltűnik a színen néhány őrült is, akik abban leli kedvüket, ha a zombik helyett a túlélőket tizedelik, ez aztán tényleg nem hiányzik ide. Az új kalandokban viszont hősünk sincs egyedül, feltűnik a színen ugyanis a második rész véreskezű motorversenyzője, Chuck Greene is, egy internetes barát veheti át felette az irányítást, bármikor bekapcsolódva a játékunkba.

Őrültségekből most sincs hiány. A játék mindig is lazán vette a halált, fegyverként ezúttal is használhatunk szinte mindent, van kard, baseballütő, kalapács, láncfűrész, sarokcsiszoló, kapálógép, vállfa, shotgun, de ha kedvünk tartja, akkor lelocsolhatjuk a zombikat mustárral, vagy hozzájuk vághatunk egy marék ékszert, nem mintha ezektől bármi bajuk is esne. A fegyvereket ezúttal is lehet párosítani, kártyák formájában folyamatosan kapjuk meg az egymáshoz illő eszközök leírásait, s vannak friss darabok is. A lézeres UFO maszk, a távirányítású akna, a teniszlabda kilövő, vagy a földönkívüliek anális vizsgálatához használható eszköz, az alien probe mind hihetetlen, de különböző idegen kosztümök személyében bővült a ruhák sora, illetve három új kaját is találhatunk. A vattacukor, a perec és a popcorn a többi élelemhez hasonlóan elfogyasztáskor újratölti életünket, a fegyvertárunkba ezúttal is elrakhatunk néhányat, jól jönnek, ha szorult helyzetbe kerülünk.

A vidámpark a Fortune Park déli kapuján, és az Atalanta Casino délnyugati kijáratán át közelíthető meg, az új területen tíz bolt, és négy játék található, a vásárlási lehetőségek között szétnézve sok ismerős névvel fogunk találkozni. Az Astonishing Illusions játékokat, a Men’s Sport férfiruhát, a Players lemezeket, a Space kosztümöket, a The Venus Touch kozmetikumokat, míg a Bagged ékszereket kínál eladásra, ha egy kis tűzijátékot szeretnénk beszerezni, akkor a Rockets Red Glare standját kell meglátogatni, ha pedig gyorsan kell sok pénz, akkor a Fortune City Bank helyi fiókja felé vegyük az irányt. Italozni a Jump Space 7 bárban tudunk, melynek érdemes megtekinteni a felső szintjén lévő VIP részleget is, enni a jó öreg Lombardi’s mexikói gyorsétteremben lehet, az Uranus Zone legérdekesebb részei pedig maguk az attrakciók, van óriáskerék, hajóhinta, körhinta, katapult, és játékterem is, mindegyik UFO témájú, ha az embert elkapja a hangulat, órákig el tud velük szórakozni.

III. oldal

A vidámparki helyszín mellett még egy nagy újdonsága van a Dead Rising 2: Off The Recordnak, s ez nem más, mint a sandbox mód. Egy katonai helikopter közelít Fortune City felé, Frank West ül a fedélzeten, a pilóta megkérdi tőle, hogy milyen új sztori hozta őt ide, hősünk azonban sejtelmesen bazsalyog csak, nem dolgozni jött, vakáción van, mondja, majd a mélybe veti magát, s kezdetét veszi a véget nem érő mészárlás. Nincsenek küldetések, nem kell törődnünk az idővel sem, a challenge feladatok viszont kemények, különböző célokat kell üldöznünk, vannak köztük izzasztó darabok. Ölj meg minél több zombit megadott időn belül, igyál annyi alkoholt, amennyi beléd fér, szerezz tapasztalatpontokat, és fényképezz elképesztő helyzeteket, szól a leírás, teljesítményünktől függően arany, ezüst, vagy bronz érméket zsebelhetünk itt be.

A Case West sötét, gyári közege után jó visszatérni a szórakoztatóközpontba, a játék hangulata az eredeti Dead Rising 2-höz képest mit sem változott, a gyilkolás hullám ezúttal is remek kikapcsolódást nyújt, ami viszont negatívum, hogy technikailag is maradt minden az eredetiben, a játék nem ment át semmiféle kozmetikázáson. A grafika persze nem volt rossz sosem, egyszerre akár több száz ellenség is képes mozogni a képernyőn, illetve nagyon jók a hangok is, az embernek libabőrös lesz a háta, amikor az áruházi jazzmuzsikát gyilkos halálhörgések váltják fel, de a sok jó dolog mellett sajnos megmaradtak a negatívumok is. A legidegesítőbb hibája a Dead Risingnak a rengeteg töltés, a történetet kisebb-rövid átvezetők szakítják meg folyamatosan, amik rettentő lassan jönnek be, a gép egy húsz másodperces párbeszéd miatt fél percet is képes gondolkozni, majd újabb fél perc kell, hogy visszatérhessünk a játékba, persze telepítéssel ezen lehet faragni valamit, de akkor is kínos tud lenni.

Jópofa dolog viszont, hogy a főszereplővel együtt visszatért a fényképezés is. A fényképezőt a bal ravasszal tudjuk elővenni, a játék pedig értékeli a végeredményt, bekarikázza, hogy hány zombit örökítettünk meg, illetve tapasztalatpontot is ad, attól függően, hogy mennyire durva a kép. Ha csak a tömeget fotózzuk, az nem ér sokat, de ha már van rajta egy megcsonkított, vagy éppen vergődő szörny, az már jobb, főleg ha egy csapdánk, vagy egy összepárosított fegyverünk sebesítette meg, de pontot ér még, ha lenge öltözetű hölgyek keblei kerülnek a fókuszba, ha lefényképezünk egy zombikkal harcoló túlélőt, vagy ha a co-op társunk akcióját kapjuk lencsevégre. Hasonlóakat persze az előzmények alkalmával is lehetett csinálni, újdonság viszont, hogy most csinálhatunk önarcképet is, csak kapjunk el egy zombit, öleljük magunkhoz, majd fotózzuk le magunkat, kár hogy a Facebookra feltölteni nem lehet.

IV. oldal

Nagyszerű játék lett a Dead Rising 2: Off The Record, csak nagy kár, hogy ennyire tartalmatlan. A játék nem más, mint egy nagy DLC, az új történet, a kibővült helyszín, és a friss játékmód remek szórakozást ígérnek, illetve jópofák az új cuccok is, de a játék nem folytatás, ezt fontos leszögezni (szerencsére a kiadó sem hirdette másként, és ez az árán is meglátszik). Aki játszott az előző részekkel, az nem fog benne sok új élményre lelni, ha viszont képesek vagyunk megbocsátani azt, hogy a kalandok fele csupán ismétlése az eredeti Dead Rising 2-nek, akkor nagyszerűen fogunk szórakozni, aki még nem próbálta a sorozatot, az nyugodtan kezdhet ezzel, zombikat gyilkolni még mindig remek móka!

Platformok: PC, Playstation 3, Xbox 360

Tesztelt platform: PS3, Xbox 360

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward