Csökken a Nintendo-elnök támogatottsága, döntő június jöhet

A cég napokon belül bejelenti, hogy már három éve folyamatosan veszteséges. Satoru Iwata elnök pozíciója veszélyben lehet.

Csökken a Nintendo-elnök támogatottsága, döntő június jöhet

Továbbra is bajban a Nintendo. Habár a 3DS még viszonylag jól teljesít, a Wii U népszerűsége egyáltalán nem növekszik, a cég pedig a legutóbbi, befektetőknek tartott konferenciáján már a Quality of Life-termékek felé kacsintgatott. A dolgok nem alakulnak jól, így a cég elnökének, Satoru Iwatának a pozíciója is veszélybe kerülhet.

A Nikkei mutatott rá arra, hogy lassan nem lesz kiút a Nintendo számára, a komoly döntések pillanata pedig hamarosan bekövetkezik. A Nintendo visszautasította egy hongkongi befektető tanácsát, mely szerint a céget a mobilos játékipar felé kellene fordítani, a japánok ugyanis úgy vélik, sosem volt még olyan cég, ami okostelefonos játékokból fenntartható bevételnövekedést tudott elérni.

Eközben egy nagyobb kínai befektetési vállalat elemzést készített a cégről, és arra a következtetésre jutott, hogy az nem használja ki elég jól saját szellemi termékeit, mint például a népszerű játékfőhőseit. Pár éve még a Nintendo is tervezett például vidámparkot építeni Kiotóban (természetesen a saját karaktereivel), ebből azonban nem lett semmi. Mindez pedig a jelenlegi befektetőket is felbőszíti, akik egyhangúlag azon a véleményen vannak, hogy a Nintendo képtelen új bevételi forrásokat találni.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a március végével záródó üzleti év végén a Nintendo már harmadik éve lesz veszteséges: ezúttal 35 milliárd jen mínusszal zár majd a vállalat, ami ugyan kevesebb, mint a tavalyi 36,4 milliárd jen, de nem sokkal. A cég továbbra is 500 milliárd jen készpénztartalékon ül, de az már közel sem biztos, hogy Satoru Iwata kap még annyi időt, hogy ebből valamit felhasználva eredményeket tudjon felmutatni.

A korábban megingathatatlan pozíciójú elnök támogatottsága ugyanis csökken az igazgatótanácsban: míg 2011-ben 92,89%-os támogatottsággal választották meg, 2013-ban már csak 77,26%-kal. Júniusban pedig újra összeül az igazgatótanács, így könnyen lehet, hogy Iwatának egyszerűen nem lesz több lehetősége. Eközben az elnök továbbra is úgy véli, a Wii U egy remek konzol, amit csak akkor értenek meg, és kezdenek el értékelni a felhasználók, ha kipróbálták. A Nintendo jelenlegi legnagyobb hibájának tehát azt tartja, hogy nem sikerült eléggé megismertetniük az emberekkel a konzolt.

Satoru Iwata elnök ideje vészesen fogy

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward