"Csak felnőtteknek" besorolást kapott a Hatred

Az Adult Only-besorolást nagyon ritkán kapják meg játékok, és akkor is jellemzően a szexuális tartalom miatt adják. De a Hatredben nincs ilyen.

"Csak felnőtteknek" besorolást kapott a Hatred

Az Egyesült Államokban a médiatermékek korhatár besorolásáért felelős ESRB-től "Adult Only" besorolást kapott a már eddig is sok botránnyal övezett Hatred. Ez azt jelenti, hogy hivatalosan csak 18 éven felülieknek ajánlják. Az Adult Only (AO) besorolás abban különbözik a 17 éves kor felett ajánlott Mature (M) besorolástól, hogy egészen extrém szintű erőszak lehet benne, és akár erős szexuális témák is. A helyzet azonban az, hogy az ESRB jellemzően olyan játékra nyomja csak rá az AO plecsnit, ami az utóbbival él, tehát tele van szexuális tartalommal - hiszen tudjuk, hogy kis túlzással élve az Egyesült Államokban valakit láncfűrésszel feldarabolni sokkal befogadhatóbb dolog, mint látni két embert ruha nélkül.

A Wikipedia listája alapján korábban mindössze egy játék akadt, ahol az ESRB pusztán az erőszak és brutalitás miatt adott AO-besorolást: ez a Thrill Kill, az első PlayStationre, ami mellesleg végül sosem jelent meg. A "csak" brutalitással operáló anyagok jellemzően megkapják az M-et. Éppen ezért több játékból vágtak már ki bizonyos szexuális tartalmakat, hogy megfeleljenek az M-es besorolásnak, többek között a Manhunt 2-ből és a Grand Theft Auto: San Andreasból is.

Most azonban a Hatred megkapta az AO-besorolást annak ellenére, hogy szexuális tartalom egyáltalán nincs benne - az ESRB tehát valamiért az erőszakot és brutalitást találta annyival durvábbnak, hogy az M helyett AO-t aggatott rá, továbbá a döntésben szerepet játszottak a "durva szövegek" is. A döntést maguk a fejlesztők sem értik, de egy nyilatkozatban azért reagáltak: "Jobban örültünk volna az ilyen játékoknál bejáratott M-es besorolásnak, mert az AO-val problémáink adódhatnak, ha meg szeretnénk jelenni konzolokon a jövőben. Ugyanakkor úgy gondoljuk, hogy a rajongóink számára kiábrándító lenne, ha az alacsonyabb besorolás miatt kivágnánk valamit a játékból".

Ahogy azonban a Hatred esetében eddig megszoktuk, a készítők a történet jó oldalát nézik: "Nem igazán tudjuk, miért kapott a játékunk AO-besorolást, amikor nincs benne szexuális tartalom, de azért az is valamiféle eredmény, hogy mi lehetünk a játéktörténelemben a másodikok, akik AO-besorolást kapnak pusztán az erőszak és a nyelvezet miatt".

A fejlesztők kiemelték továbbá, hogy a kapcsolattartójuk az ESRB-től rendkívül udvarias és segítőkész volt, és elmondta, hogy a besorolás sokszor a kontextuson is múlik, nem csak magán az erőszak vagy a nyelvezet használatán.

A fejlesztők újabb és újabb akadályokba ütköznek a Hatred elkészítése során, de nem panaszkodhatnak, így állandóan szem előtt vannak

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward