Shop menü

CORE I9-13900KF TUNING FOLYADÉKHŰTÉSSEL: 6,2 GHZ-ES ÓRAJELIG SIKERÜL ELJUTNI

A legújabb eredmény egy hozzánk nagyon közel álló tuningostól származik.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Core i9-13900KF tuning folyadékhűtéssel: 6,2 GHz-es órajelig sikerül eljutni

Az Intel Raptor Lake-S családjának első képviselői hivatalosan holnap, azaz 2022. október 20-án rajtolhatnak el, a róluk szóló legfontosabb információkat ebben a hírben foglaltuk össze. A rajt azt jelenti, hogy holnap végre az első független tesztek is megjelenhetnek, így kiderül, mire mennek egymás ellen az AMD és az Intel új generációs termékei – remélhetőleg kellően szoros lesz a verseny, már ami az ár/teljesítmény arányt illeti.

Galéria megnyitása

Az Intel Core i9-13900K sorozatának tuningpotenciáljával kapcsolatban már írtunk, most azonban az utolsó pillanatban befutott egy újabb eredmény, ami ezúttal nem egzotikus hűtésre támaszkodik, hanem egy viszonylag egyszerű kompakt folyadékhűtő szettre. A tuning során egy Core i9-13900KF processzorra esett a választás, ami ugyanazokkal a paraméterekkel rendelkezik, mint a Core i9-13900K, viszont aktív iGPU már nincs rajta, így ideális választás lehet, ha amúgy soha nincs szükség iGPU-ra. A processzor egy ASUS RoG Maximus Z690 Apex alaplapba került, méghozzá G.Skill gyártmányú, 2x 16 GB-nyi kapacitású DDR5-6000 MHz-es memória társaságában, ami CL36-os időzítéssel dolgozhatott. A hűtésről egy Corsair iCUE H150I RGB Elite folyadékhűtő szett gondoskodott, amihez egy Thermal Grizzly CPU keret is társult. A videokártya szerepét egy GeForce RTX 4090 töltötte be, de ez már teljesen mellékes infó.

Galéria megnyitása

A teszt során Codiee1337 tapasztalatai szerint a processzor egészen 6,2 GHz-es órajelig bizonyult kellően stabilnak, ezt 1,474 V-os CPU magfeszültség mellett sikerült elérni, a hőfok azonban nem lépte át a 75 Celsius fokos szintet. A tuning időhiány miatt egyébként az ASUS AI-Tune funkciójával zajlott, nem manuális finomhangolással, azaz nincs kizárva, hogy van még tartalék a processzorban. A 6,2 GHz-es órajel csak egymagos terhelés esetén volt érvényben. Ennek köszönhetően viszont fény derült arra is, elég egyszerű lesz 6 GHz feletti órajelet elérni, még ha csak egymagos módban is.

Galéria megnyitása

A fentiek alapján a Core i9-13900KF egy igazi bestia lesz, és a jelek szerint nem lesz lehetetlen 6 GHz feletti órajelet elérni vele, legalábbis egymagos módban biztosan, igaz, ehhez folyadékhűtésre lesz szükség, a léghűtés alighanem kevés lesz a termékhez. A további részletek rövidesen napvilágot látnak.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére