Contrast – árnyjáték, egy kicsit másképp

Ez a játék le sem tagadhatná, hogy franciák készítették!

Contrast – árnyjáték, egy kicsit másképp

1. oldal

Amikor először hallottunk a Contrast-ról, el voltunk ragadtatva annak atmoszférájától és kreatív játékmenetétől a platformer műfajon belül. Az egyszerre vidám és szomorkás kis történetet az 1920-as években helyezték el. A játék megjelenésében és hangulatában keveredik a noir és az art déco stílus, a játékmenetben ötvöződik a 2D és a 3D platformer, lévén hősnőnk kedve szerint ugrálhat a valósnak tűnő színes 3D-s és az árnyak 2D-s világa között. Feladatunk, hogy úgy rendezzük a tárgyakat a 3D világban, hogy azzal platformokat alakítsunk ki a falakon az árnyékokkal, majd átváltva az árnyvilágba végigmenjünk rajtuk. Többé-kevésbé… Az már ennyi alapján is kihallható, hogy nagyon sok lehetőség van az alapkoncepcióban, nézzük meg, mennyire sikerült ebből a francia Compulsion Games csapatának profitálni!

Először is ismerkedjünk meg a történettel és a főszereplőkkel. Didi egy életvidám kislány, aki sajnos egy elég problémás családba csöppent. Kat, az anyja színésznő a Ghost Note nevű kabaré színházban, míg nevelőapja (Johnny) egy meglehetősen tehetségtelen vállalkozó, aki gengszterektől kért kölcsönt, hogy beindítsa saját cirkuszát, ami által reményei szerint végre megadhatja a két imádott nőnek, ami jár nekik… Az elfoglalt, sűrűn veszekedő szülők mellett nem csoda, hogy Didi képzelt barátot alkotott magának, ezt a bizonyos képzelt barátot alakítjuk mi. Dawn nagyon ügyes akrobata és meglehetősen hasonlít a kislány anyjára, ami teljesen természetes, hisz ilyen korban a kicsik idealizálják szüleiket. A történet azzal indul, hogy Didi kiszökik a szobájából Dawn segítségével és anyja után megy a Ghost Note-ba... Kapunk tehát egy családi krízist és előjön az is, hogy ki Didi igazi apukája. A történet nem egy világszenzáció, de pont ez a lényeg, életszagú és hiteles, nagyon ízlésesen tálalva. Igazából csak egyetlen baja van, hogy túl rövid és hirtelen végződik, a befejezetlenség érzését hagyva a játékosban. Ugyanez igaz lesz a játékélményre is, de ne szaladjunk ennyire előre. Nézzünk meg egy kedvcsinálót, mielőtt rátérnénk a játékmenet kivesézésére.

2. oldal

A játékmenet sajnos meglehetősen egyszerűre sikeredett. Az első gond ott van, hogy Dawn nem túl sokféle mozdulatot tud. Az alapvető ugráson kívül van egy DASH, amivel villámgyorsan előrelendülhet vagy áttörhet egy-egy gerendákkal lezárt átjárót, illetve képes váltani árny és 3D alakja közt. Meg tud még kapaszkodni platformok szélén és felhúzni magát (nem nagyon használt mechanika), illetve képes tárgyakat is cipelni, sőt átvinni őket az árnyvilágba, ennyiben azonban kimerülnek a lehetőségeink. Ám azt kell mondjam, még ezekből az elemekből is lehetett volna sokkal jobban megkomponált játékot összehozni, komolyabb fejtörőkkel, bonyolultabb pályákkal és többféle tárggyal, amikkel interakcióba léphetünk. Túl kevés olyan rész van, amikor nekünk kell árnyékplatformokat létrehozni, sokszor elég ha bekapcsolunk egy gépet (mondjuk a trailerben is látott körhintát), ami aztán hozza nekünk a mozgó árnyakat, amiken ugrálhatunk. Vannak továbbá a pályákon elhelyezve fénylő mementók, amiknek ha nekimegyünk, akkor a közeli falfelületen árnyékvetítés indul meg, nekünk pedig a vetítés végezte előtt ki kell használnunk az mozgóképek alkotta platformokat, hogy feljussunk valahova. A játékmeneten igazából észrevehető, hogy mindent alárendel a rövidke történetnek, ami most nem annyira indokolt, hiszen a Contrast természeténél fogva sokkal több játékosságot is engedett volna, hosszabb és több pályával.

Van néhány gyűjtögethető tárgy is, apu és anyu dolgai, amik segítenek a sztori összerakásában. Ezek igazából nem túl nehezen megtalálható dolgok, nekem egy valamit sikerült elhagynom a végigjátszásom alatt úgy, hogy ezúttal nem is igazán törekedtem arra, hogy minden zugba benézzek. A Contrast befejeztével a menüben megnézhetjük miket szedtünk össze, és újrajátszhatjuk a játék tetszőleges szekcióit, ám a készítők még véletlenül sem tették oda a fejezetek/alfejezetek címeihez, hogy ott hány tárgy van és abból mennyit szereztünk már meg. Ez is egy elég amatőr dolog. Igazából az egész játékon látszik, hogy van neki szíve és az alkotóik beleadták a lelküket, de nem igazán profik még.

Összességében az egész játék egy délután alatt végigvihető, kellemes szórakozás, de nem hagy maga után maradandó emlékeket. Az irányítás a játékmenet egyszerűsége ellenére sem tökéletesre csiszolt, de nem fogunk a játékban elakadni miatta. A legnagyobb baj az, hogy annak ellenére, hogy egyszerre 2D és 3D platformer, a Contrast egyáltalán nem használja ki az ebben rejlő lehetőségeket. A játékmenet tele van ötletekkel, amikből aztán nem képes kihozni a maximumot, de még a bennük rejlő potenciál felét sem. Ezzel együtt mégis benne van egy végigjátszás, aki a PS4-es PS Plusszal megkapta ingyen és szereti ezt a műfajt, annak mindenképpen ajánlom, Steamen 15 eurót viszont nem ér meg, talán egy 50 vagy 75%-os leárazáskor érdemes lehet lecsapni rá.

Értékelés: 6/10

Platformok: PC, PS3, PS4, Xbox 360

Tesztelt platform: PS4

Galéria megnyitása grid_on

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward