Computex: X79-es alaplap beépített, két GPU-s videokártyával

Az új alaplapon két GPU-s videokártya is helyet kapott, ami beépített formában, egyedi hűtéssel érkezik.

Computex: X79-es alaplap beépített, két GPU-s videokártyával

A 40 CPU tápfázist kínáló alaplap mellett az ASUS mérnökei egy másik különlegességet is készítettek, ami ezúttal X79-es alapokon nyugszik. A RoG Zeus névre hallgató alaplap LGA-2011-es processzorfoglalattal várja a Sandy Bridge-E sorozatú asztali processzorokat, amelyekhez tízfázisú DIGI+ tápáramkört biztosít. A terméken nyolc darab DDR3-as memóriafoglalat is helyet kapott, amelyek akár 128 GB-nyi DDR3-as memóriamodullal is könnyedén megbirkóznak.

Az alaplap másik fele már jóval érdekesebb, ugyanis itt az X79-es PCH mellett két PCI Express 3.0-s támogatással ellátott GPU is helyet kapott, amelyek két GPU-s videokártya formájában üzemelnek. Az első hírek alapján úgy tűnt, hogy a gyártó mérnökei Tahiti XT GPU-kat helyeztek el az újdonságon, de a Pitcairn XT modellek alkalmazásának lehetősége is benne volt a pakliban. Azóta kiderült, hogy a gyártó Southern Island sorozatú mobil grafikus processzorokkal vértezte fel az alaplapot, nem asztali modellekkel (bár ennek kicsit ellentmond a sok tápcsatlakozó). A két GPU természetesen Crossfire módban üzemel. Az egyes GPU-khoz saját fedélzeti memória társul, tápellátásukról pedig hattűs és nyolctűs PCI Express tápkábelekkel gondoskodhatunk. Valószínűleg a legerősebb példányok kerültek az alaplapra, így a mobil Pitcairnokat köszönthetjük a hűtőbordák alatt.

Az alaplap 8 darab SATA 6 Gbps-os és négy darab SATA 3 Gbps-os csatlakozóval érkezik, USB 3.0-s portokból pedig összesen 12 található rajta. A hátlapon két mini-DisplayPort, egy normál  DisplayPort és egy HDMI port lapul – előbbiek, azaz a mini-DisplayPort csatlakozók egy kétportos Thunderbolt vezérlő részei.

A dolgok jelenlegi állása szerint az új alaplap csak egy határozottan érdekes koncepciónak tekinthető, így egyáltalán nem biztos, hogy valaha is forgalomba kerül. Arra viszont jó, hogy a gyártó szemléltesse mérnökeinek szakértelmét és kreativitását.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward