Civilizáció-szimulátort terveznek Svájcban

Mi lenne, ha vissza tudnánk forgatni az időt, és a tanulságokkal felszerelkezve újra nekifuthatnánk egy napnak, egy hétnek vagy egy egész évnek? 

Civilizáció-szimulátort terveznek Svájcban

Mi lenne, ha vissza tudnánk forgatni az időt, és a tanulságokkal felszerelkezve újra nekifuthatnánk egy napnak, egy hétnek vagy egy egész évnek? Svájcban talán megvalósulhat valami ehhez nagyon hasonló, mivel a világ jövőjének minden idők legátfogóbb szimulációját tervezik megvalósítani. Dirk Helbing, a Zürichi Műszaki Egyetem professzora egy „élő Föld szimulátort” akar építeni, amely előre jelzi azokat a később esetlegesen veszélyes helyzetekben kicsúcsosodó folyamatokat, amelyek például a pénzpiacot, az áramellátást vagy a modern élet hasonlóan összetett rendszereit érinthetik. Jelenleg úgy néz ki, hogy jó esélyei vannak a projekt megvalósításához szükséges egymilliárd eurós EU-támogatás elnyerésére.

„Az elmúlt harminc évben mindent megtettünk a globalizáció és a technológiai forradalom megvalósulása érdekében, de semmiféle olyan rendszert nem hoztunk létre, amelynek segítségével megérthetnénk, hogy mit is teremtettünk” ‒ mondja a kutató.

Helbing pályafutása során azt tanulmányozta, hogyan vezethetnek egy-egy csoportosulás egyszerű tettei összetett, intelligens és sokszor veszélyes viselkedési folyamatokhoz, például egy tömegben vagy az úton haladó autók közt. Meggyőződése, hogy ezek az effektusok „nagyban” is ugyanilyen módon működnek, csak éppen sokkal súlyosabbak a következmények. Példaként a New York-i tőzsde 2010. május 6-i gyors technikai összeomlását, illetve a 2006-os áramkimaradási hullámot hozta fel, amely egyetlen német vonal lekapcsolása nyomán söpört végig Német-, Francia- és Spanyolországon, valamint Portugálián.

Ha Helbing és csapata megkapja a pénzt, azt egy óriási számítógépes rendszer felállítására költik, amely képes lesz szimulálni a globális szintű komplex rendszereket, és megjósolni a veszélyes végkifejletbe torkolló folyamatokat. Helbing elképzelése szerint a már működő rendszerhez tudósok, kormányok és egyéb szervezetek fordulhatnak majd tanácsért, valahogy úgy, ahogy kirándulás előtt megnézzük az időjárás-előrejelzést. A jóslatok persze nem lesznek tökéletesek, de segíthetnek elkerülni a legvégzetesebb szituációkat.

Az EU-pályázat nyertesét még ebben az évben kihirdetik, így jövőre már meg is kezdődhet a munka. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward