CES 2012: Trinity demó, Thunderbolt alternatíva

Az AMD a CES alkalmával egy érdekes kis bemutatót tartott arról, hogy mire képes a Trinity APU, amely a jelenleg is forgalomban lévő Llano APU egységek helyét veszi majd át a piacon a nem is oly távoli jövőben.

CES 2012: Trinity demó, Thunderbolt alternatíva

Az AMD a CES alkalmával egy érdekes kis bemutatót tartott arról, hogy mire képes a Trinity APU, amely a jelenleg is forgalomban lévő Llano APU egységek helyét veszi majd át a piacon a nem is oly távoli jövőben.

Az új „A” sorozatú APU egységek a kereskedelem fő áramába szánt noteszgépekben és asztali gépekben lesznek majd jelen – mindkét területen eltérő tokozással. A lenti fotón egy BGA tokozással érkező Trinity APU pózol, ami a noteszgépekben kap majd helyet. A különleges központi egység tetején egy stabilizáló fémkeretet is látunk, amit a GPU-k esetében már megszokhattunk. A lapka felületével közvetlenül érintkeznek majd a hőcsövek a noteszgépekben a minél jobb hőátadás érdekében.

Maga a Trinity APU két darab kétmagos Piledriver modult tartalmaz, amelyek Bulldozer architektúra köré épülő társaiknál nagyobb teljesítményt kínálnak. A „processzormagokat” tartalmazó lapkák mellett a szilícium lapka egy DirectX 11.1-es támogatással ellátott videó vezérlőt is tartalmaz majd, ami a noteszgépeknél Radeon HD 7000M, az asztali képeknél pedig Radeon HD7000-es sorozatú lesz.

A rövid kis bevezető után nézzük, mivel rukkoltak elő az AMD illetékesei a CES alkalmával. A standon egy egyszerű számítógépházat láthatott a közönség, amely mellett két monitor üzemelt: az egyiken a DirectX 11-es Dirt 3 játékdemója futott, méghozzá magas képminőség mellett, a másikon pedig a rendszer GPU gyorsított videó kódolással foglalatoskodott. A művelethez a konfiguráció nem használt dedikált videokártyát, csak és kizárólag a Trinity APU-ban található Radeon HD 7000M-re támaszkodott.

Az AMD illetékesei ezzel nem elégedtek meg, így a bemutató alkalmával levették a számítógépház oldalát és csodák csodájára az alábbi kép tárult a nagyérdemű elé:

Ilyen kreativitásra valószínűleg senki sem számított: az asztali számítógép házába egy notebookot préseltek be – erről ment minden feladat, amit fentebb említettünk. Hab a tortán, hogy a noteszgép kijelzője is üzemelt: azon éppen egy HD videó futott. Ez így összességében azért több, mint meggyőző. Az eseményről videó is készült:

 

Az AMD illetékesei a Trinity APU bemutatója mellett arról is szót ejtettek, hogy a vállalat mérnökei már készítik az Intel Thunderbolt technológiájának riválisát, amely Lightning Bolt néven jöhet majd ki. Az eljárás ugyanúgy mini DisplayPort csatlakozóval üzemel majd, mint a Thunderbolt. A hírek szerint az új megoldás akkora sávszélességet kínál, hogy egyidejűleg négy HD monitort és több USB 3.0-s eszközt is képes lesz kezelni. A technológiát biztosító hub 40 dollárnál olcsóbb lesz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward