CES 2011: Brazos alapú notebookok és netbookok

Az elmúlt napok folyamán rengeteg Brazos alapokon nyugvó terméket mutattunk be, amelyek csak és kizárólag alaplapok voltak. A Brazos platform természetesen nem csak a kompakt asztali konfigurációk piacán, hanem a netbookok szegmensében is megpróbál majd hódítani. A neves gyártók közül már többen is bemutatták Brazos alapú netbookjaikat, illetve noteszgépeiket, amelyek közül az alábbi pár sor keretein belül próbálunk csemegézni.

CES 2011: Brazos alapú notebookok és netbookok

Az elmúlt napok folyamán rengeteg Brazos alapokon nyugvó terméket mutattunk be, amelyek csak és kizárólag alaplapok voltak. A Brazos platform természetesen nem csak a kompakt asztali konfigurációk piacán, hanem a netbookok szegmensében is megpróbál majd hódítani. A neves gyártók közül már többen is bemutatták Brazos alapú netbookjaikat, illetve noteszgépeiket, amelyek közül az alábbi pár sor keretein belül próbálunk csemegézni.

[bold]Acer Aspire One 522

[/bold]

Az első termék egy netbook, amelyben egy 1 GHz-es órajelen ketyegő C-50-es Ontario APU teljesít szolgálatot. Az AMD C-50-es központi egysége két darab x86-os Bobcat processzormaggal, valamint egy Radeon HD 6250-es videó vezérlővel érkezik és a Zacate modellekkel ellentétben már nem 18W-os, hanem csak 9W-os TDP-vel bír. Az Acer új netbookja 10,1 hüvelykes képátlójú CrystalBrite LCD kijelzővel érkezik, amely ledes háttérvilágítással rendelkezik és 1280 x 800 pixeles natív felbontás mellett üzemel.

Az új netbook DDR3-as rendszermemóriával, WiFi adapterrel és Ethernet vezérlővel egyaránt rendelkezik, opcióként pedig akár 3G és Bluetooth adapterrel is elérhető lesz. A termék Crystal Eye webkamerával és többérintéses támogatással is rendelkező érintőpaddal bír, sőt, még egy HDMI videó kimenettel is el van látva. Az Acer ugyan eddig hivatalosan még nem említette, de szinte biztosra vehető, hogy a termék esetében az operációs rendszer szerepét egy előtelepített Windows 7 kiadás tölti majd be. Árral és pontos megjelenéssel kapcsolatban nem állnak rendelkezésre információk.

[bold]Acer Aspire 4253 és 5253

[/bold]

Az Aspire One 522-es netbook mellett két olyan noteszgép is bemutatkozott, amelyek már nem Ontario, hanem Zacate alapokon nyugszanak. Az új termékek a korábban bemutatott alaplapokról már ismert E-350-es Zacate APU köré épülnek, amely 1,6 GHz-es órajelen üzemel, két darab x86-os Bobcat maggal és egy Radeon HD 6310-es videó vezérlővel áll a felhasználók rendelkezésére. Érdekesség, hogy a Zacate APU integrált videó vezérlője mellett egy Radeon HD 6470-es videokártya is jelen van a rendszerben, amely 512 MB-nyi fedélzeti memóriával gazdálkodhat. A két új noteszgép közül a 4253-as modell 14 hüvelykes, míg az 5253-as változat 15,6 hüvelykes képátlójú CineCrystal kijelzőt tartalmaz, amely mindkét esetben ledes háttérvilágítással bír.

Az Aspire 4253-as és 5253-as modellek sorrendben 4 GB-nyi, illetve 8 GB-nyi rendszermemóriával szerelhetőek fel, 320 GB-os vagy 500 GB-os merevlemezt tartalmazhatnak és WiFi, valamint Gigabites Ethernet vezérlővel egyaránt rendelkeznek. A noteszgépek FineTip billentyűzettel, többérintéses támogatással is ellátott érintőpaddal és egy Crystal Eye webkamerával kerülnek a boltok polcaira, opcióként pedig akár Bluetooth 3.0-s adapterrel is elérhetőek lesznek. A termékek három darab USB 2.0-s porttal és memóriakártya olvasóval egyaránt fel lesznek szerelve. A gyártó az újdonságokat háromféle színben dobja piacra: Mesh Black (fekete), Mesh Brown (barna) és Mesh Red (piros).

Az Acer közleménye szerint a noteszgépek 4400 mAh-ás akkumulátorral kerülnek forgalomba, amely egyetlen töltéssel átlagosan három óra körüli üzemidőt kínál majd. Az Aspire 5253 már előrendelhető: a termék kétféle konfigurációban érhető el, amelyek 399 euróba, illetve 499 euróba kerülnek.

[bold]ASUS Eee PC 1015B és 1215B

[/bold]

Az ütős Brazos alaplapok mellett az ASUS két Brazos alapú Eee PC-t is bemutatott a CES alkalmával. Az egyik friss jövevény az Eee PC 1015B típusjelzést kapta és 10,1 hüvelykes képátlójú LCD kijelzőt tartalmaz, míg társa, amely Eee PC 1215B névvel érkezik, már 12,1 hüvelykes képátlójú kijelzővel bír. Az Eee PC 1015B esetében a kijelző natív felbontása 1024 x 600 pixel, míg a az Eee PC 1215B már 1366 x 768 pixeles natív felbontást kínál.

Közös tulajdonság, hogy az újdonságok E-350-es APU egységgel érkeznek. A termékek rendszermemóriából maximum 4 GB-nyit tartalmazhatnak, merevlemezből pedig 250 GB-os vagy 320 GB-os választható hozzájuk. A repertoárban az Ethernet vezérlő mellett 802.11 b/g/n típusú WiFi adapter és Bluetooth 3.0-s adapter is jelen van. A gépek tápellátásáról hatcellás akkumulátor gondoskodik.

A hírek szerint ezek a termékek még ebben a negyedévben forgalomba kerülhetnek, de hogy pontosan mennyit kell majd értük letenni az asztalra, azt egyelőre nem árulta el a gyártó.

[bold]Toshiba Satellite C655D

[/bold]

A Toshiba Brazos alapú újdonsága a már unalomig ismételt E-350-es APU helyett egy E-240-es modellt tartalmaz, amely egyetlen 1,5 GHz-es x86-os Bobcat processzormaggal érkezik és Radeon HD 6310-es videó vezérlőt tartalmaz.

A Fusion-re alapozó noteszgép 15,6 hüvelykes képátlójú TruBrite kijelzővel és 2,79 cm-es vastagsággal bír. Rendszermemóriából maximum 4 GB-nyi, merevlemezből pedig egy 320 GB-os példány áll rendelkezésre, de a kínálatban találunk még egy DVD-írót, egy 802.11 b/g/n típusú WiFi adaptert és egy beépített webkamerát is. A 2,5 KG-os újdonság akkumulátora egyetlen töltéssel nagyjából hat órányi üzemidőt kínál a rendszer számára.

A Brazos alapú Satellite C655D 399 dolláros alapáron lesz elérhető.

[bold]Brazos alapú VAIO noteszgép a Sony kínálatában

[/bold]

A CES alkalmával a Sony Brazos alapú megoldását is sikerült lencsevégre kapni. A 11,6 hüvelykes képátlójú kijelzővel és E-350-es Zacate APU-val rendelkező újdonság 4 GB-nyi rendszermemóriával, illetve egy 500 GB-os merevlemezzel debütál majd. A termék beépített webkamerával és HDMI kimenettel szintén rendelkezni fog, de hogy pontosan mikor érkezik és mennyibe kerül majd, az egyelőre rejtély. A hírek szerint még ebben a negyedévben megjelenhet az újdonság a Sony termékpalettáján.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward