Back to Bed – Egyszerű, de nagyszerű

Szürreális világban elhelyezett puzzle játék fiatal indie fejlesztőktől. Nem vállalt sokat, de azt hozza, cserébe pedig olcsó.

Back to Bed – Egyszerű, de nagyszerű

1. oldal

Még 2011-ben indult a dán Bedtime Digital Games picurka stúdiójának nagy kalandja, bár akkor még a nevük (és a cégük) nem volt meg. Volt viszont egy nagyon sikeres diákprojektje az egyetemistákból álló csapatnak. Mindenki odavolt a munkájukért, így végül úgy döntöttek, hogy nekiugranak és csinálnak egy kiadható játékot a tanulmányból (igaz a létszám útközben megcsappant, nem mindenki akart beleugrani a játékfejlesztésbe). A történetnek én magam is részese lettem, hisz amikor tavaly februárban a Kickstarterhez fordultak, támogattam őket, még ha nem is sokkal. Igaz, már akkor tettem oda nekik azt az 5 dollárt (ennyiért már odaadták a játékot), amikor nagyon úgy nézett ki, hogy bukásra van ítélve a gyűjtés. Egy valami fogott meg igazán a koncepciójukban, ez pedig a szürreális megjelenése, így amikor láttam, hogy már csak 1 hét van hátra a gyűjtésből, bedobtam a magamét, mondván: „ne az én lelkemen száradjon, hogy nem jön össze”. Aztán persze beindult a szekér és sikerült megugraniuk a kitűzött 12 ezer dolláros célt, sőt, kicsivel több, mint 13 ezer jött össze.

Abból, hogy 13 ezer dollár volt a költségvetés és mindössze 5 dollárért már hozzánk vágták a játékot, kitalálhatjátok, hogy nem egy nagylélegzetű valamiről van szó. Ettől függetlenül mégis érdemes arra, hogy egy rövid teszt erejéig megemlékezzünk a Back to Bedről, mert szerezhet pár kellemes percet.

Reméljük, hogy a látványvilágnak nincs köze az LSD-hez! :)

Így a harmadik bekezdésben végre elárulom, hogy egy logikai játékról van szó, de kapunk némi körítést is hozzá, sőt, nem is akármilyet. A legszembetűnőbbet, a szürreális látványvilágot már említettem, de a dolog ott kezdődik, hogy van egy komoly alvászavarral küzdő hősünk Bob. Szegény Bob alvajáró. Mi viszont nem őt alakítjuk, hanem az emberi arccal rendelkező, alsó hangon is furcsa kutyáját (Bob tudatalattiját testesíti meg), aki legjobb tudása szerint óvja álmát és őt magát a különböző veszélyektől, vagyis legtöbbször attól, hogy az ágyba való bezuhanás helyett háztetőről lezuhanást hajtson végre.

2. oldal

Bob mozgása természetesen kiszámítható, ha nekimegy valaminek, mindig az óra járásának megfelelő irányba, azaz jobbra fordul. A kutyának, vagyis nekünk viszonylag egyszerű az eszközkészletünk, legtöbbször egy hatalmas alma lerakásával téríthetjük el Bobot, de a későbbi pályákon kapunk felkapható, hal alakú hidakat is. A pályaelrendezésen túl növelik még a kihívást kutyák és vekkerek is, akik/amik felriaszthatják Bobot édesded álmából. Az órák ellentétes irányba mozognak Bobbal és értelemszerűen ütközés esetén keltik fel őt. A vekkerek kicselezése nem nehéz, hisz azok ugyanúgy leesnek a háztetőkről mint a mi óvatlan pártfogoltunk, ha egy ügyesen elhelyezett almával arra irányítjuk őket. A kutyák viszont már látnak és befordulnak a peremekhez érve, ezért őket a legjobb valahova „bezárni”, de erre majd magatoktól is rá fogtok jönni.

Már közel az ágy Bob, aludj csak tovább...

Már csak a csókos szájú szellőzőcsöveket és a teleport tükröket nem említettem. Előbbiek akár 3 mezővel is elfújhatják Bobot, attól függően, hogy hol lép be az áramlatba. A szájuk elé rakva egy almát viszont semlegesíthetjük őket. A teleport tükrök önmagukat magyarázzák, az álomvilág végtelen mezein barangoló, halk horkantásokat eregető hősünk átlép az üvegen, és egy másikon jön ki. A normál nehézségű pályákon nagyjából ennyire kell számítani, a rémálom módban a cél, vagyis a hálószoba ajtaja 1 vagy több kulccsal be is van zárva. Ezeket a kulcsokat halál nélkül össze kell szedni Bobbal a pályán, mielőtt az ajtónak vezetnénk a gyámoltalant.

A játékmenet nagyjából ennyi. A normál mód 2x15 pályából áll, de mindnek van rémálom fokozata is, így összesen 60 pálya vár minket a Back to Bedben. Ez néhány órás szórakozást nyújt csak mindössze, amiért a fejlesztők reálisan alacsony árat is kérnek, nincs ezzel gond. Ami viszont igazán eladja a játékot az nem a kellemes játékmenet vagy az alacsony ár, hanem a szürreális világ, amibe elvisz minket. A hozzá illeszkedő zene és néhány elejtett szónál nem több géphangú megjegyzés képes tökéletesen kisimítani az idegeinket, mi pedig maradéktalanul átadhatjuk magunkat az élménynek. Persze közel sem olyan összetett és többféleképpen értelmezhető műveket prezentál a játék, mint mondjuk egy hatalmas Hieronymus Bosch festmény, de cserébe több érzékünkre hat. Az agyunkat itt nem a látvány értelmezésével mozgathatjuk, hanem a logikai feladatok megoldásával.

A Back to Bed irányításához még PC-n is a kontrollert ajánlják a készítők, de én anélkül, egérrel is tökéletesen el tudtam boldogulni. Összességében nem jártok rosszul, ha megveszitek a Badtime Digital Games alkotását, mert ahogy a címben is írtam: egyszerű, de nagyszerű.

Értékelés: 8/10

Platformok: PC, Mac, Linux, Android, OUYA, iPad

Galéria megnyitása grid_on

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward