Az Nvidia pert indított a Qualcomm és a Samsung ellen

A cég szerint a Qualcomm és a Samsung termékei jogtalanul használják az Nvidia egyes szabadalmait.

Az Nvidia pert indított a Qualcomm és a Samsung ellen

Az Nvidia úgy döntött, perbe fogja mind a Samsungot, mind pedig a Qualcomm-ot, méghozzá azért, mert a felek számos Nvidia szabadalmat használnak termékeikben, cserébe viszont nem fizetnek licencdíjat.

A fenti lépésnek persze van előzménye is: az Nvidia nagyjából 2012 óta próbál megegyezni a Samsung és a Qualcomm illetékeseivel, ám a tárgyalások során nem sikerült eredményeket elérni: a felek nem hajlandóak kifizetni a licencdíjakat, így a szabadalmak által védett technológiákat jogtalanul használják. Az Nvidia szerint számos szabadalom érintett az ügyben – ezek között egyebek mellett a Programmable Shading, a Unified Shaders és a Multithreaded Parallel Processing is jelen vannak. Egyes szabadalmak a GeForce 2 éra környékén születtek meg, de olyanokat is megsértenek a felek, amelyek még a 3dfx-hez köthetőek – ezek a szabadalmak még azelőtt készültek, hogy az Nvidia felvásárolta volna a céget. Érintett szabadalmak ide vagy oda, az biztos, hogy nem babra megy a játék.

Ezt jól mutatja, hogy az Nvidia az Amerikai Egyesült Államok területén importtilalmat szeretne bevezettetni a Samsung különböző modern mobileszközeire, ennek érdekében pedig már a megfelelő beadványokat is eljuttatták az illetékes szervhez, az ITC-hez (International Trade Commission). Az Nvidia természetesen már a bíróságra is eljuttatta keresetét.

A szabadalomsértő Samsung készülékek között szinte minden modern termék jelen van, így érintett a Galaxy Note Edge, a Galaxy Note 4, a Galaxy S5, a Galaxy Note 3 és Galaxy S4 okostelefon, valamint a Galaxy Tab S, a Galaxy Note Pro és a Galaxy Tab 2 táblagép. A felsorolt termékekben többnyire Qualcomm SoC egységek lapulnak – ezek között a Snapdragon S4, 400, 600, 800, 801 és 805 lapul –, de olyan termékek is szerepelnek a listán, amelyekben a Samsung Exynos SoC egységei lapulnak, méghozzá ARM Mali vagy Imagination Technologies PowerVR GPU-val. Ennek fényében az ARM és az Imagination Technologies illetékeseinek is lehet félnivalójuk. Fontos leszögezni, hogy az Intel ebben az ügyben nem lehet érintett, hiszen néhány éve már egyezség született e két gyártó között.

Hogy a fenti per végkimenetele mi lesz? Nos, ezzel kapcsolatban egyelőre kár találgatásokba bocsátkozni, hiszen még azt sem tudjuk, miként reagálnak majd a vádakra a perbe fogott cégek. Egy biztos: évekig tartó harcra kell felkészülniük az érintetteknek, ebben a harcban pedig oda-vissza indulhatnak majd a perek, úgyhogy ez eltarthat egy darabig.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward