Az Intel videokártyáit is gyorsíthatja az AMD FidelityFX SuperResolution technológiája

Amennyiben így lesz, akkor nem csak az AMD és az Nvidia, de az Intel videokártyái is profitálhatnak az újításból.

Az Intel videokártyáit is gyorsíthatja az AMD FidelityFX SuperResolution technológiája

Az AMD a napokban adta hírül, hogy a FidelityFX SuperResolution, azaz az FSR technológia, ami az Nvidia DLSS AMD-s megfelelőjeként válhat elérhetővé, még ebben a hónapban, 2021. június 22-én megjelenik. Különlegessége az, hogy egyrészt nem igényel mesterséges intelligenciát és előre tréningezett neurális hálózatot az alkalmazása, valamint nem csak az AMD videokártyákkal, hanem az Nvidia termékeivel is működhet, ráadásul utóbbiakkal is igen jó eredményt lehet elérni az AMD belsős tesztje alapján.

Galéria megnyitása

Az FSR egy klasszikus felskálázó technológia, ami az AI helyett lineáris és nem-lineáris feldolgozási technológiákat használ a kész képkockák összeállításához, ennek során pedig több képkockát is referenciapontként alkalmaz, legalábbis egy AMD szabadalom erről árulkodik. Ezzel szemben az Nvidia esetében a DLSS már Tensor magokat igényel a működéshez, és csak az Nvidia GeForce RTX sorozatát támogatja. Mivel az Nvidia rendelkezik saját felskálázó technológiával, nem valószínű, hogy törekedni fog a rivális eljárás támogatására, az Intelnél azonban a jelek szerint másképp gondolkodnak. A vállalat videokártyái most már néhány negyedéven belül bemutatkozhatnak, igaz, ahogy az a legfrissebb hírekből kiderült, még bőven van velük munka driver-fronton, illetve a optimalizációkra is szükség lesz, hogy az egyes játékmotorok kiaknázhassák az Xe-HPG architektúrában rejlő lehetőségeket.

Raja Koduri, aki nemrégiben megmutatta az Intel DG2-es videokártya-szériáját kiszolgáló GPU „legjobban felszerelt” verzióját, ami 512 EU-val rendelkezik, a Twitteren egy kérdésre azt válaszolta, hogy az Intelnél mindenképpen érdeklődnek az AMD FSR technológiája iránt, és mindenképpen megpróbálják úgy alakítani terveiket, hogy a nyílt kezdeményezésekhez igazodjanak, ezzel az szoftverfejlesztők munkáját is egyszerűbbé szeretnék tenni.

Jelenleg az AMD FSR technológiáját a Gearbox Software által fejlesztett Godfall támogatja, amellyel több tesztet is végeztek, ezekről pedig a bejelentés alkalmával említést is tettek. Az FSR persze nem csak a PC piacot veszi célba, hanem a legfrissebb játékkonzolokon is elérhető lesz a nem is oly távoli jövőben, ahogy az a friss értesülésekből kiderült. Idővel az AMD FSR mindenképpen meghatározó szereplővé nőheti ki magát, amelyet előbb-utóbb kénytelen lesz támogatni az Nvidia is, az azonban nem valószínű, hogy az FSR technológia iparági szabvánnyá válhat valaha.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap