Az Intel váratlanul megosztott néhány részletet a Rocket Lake-S sorozatról

A vállalat illetékesei így akarnak kifogni némi szelet az AMD vitorlájából.

Az Intel váratlanul megosztott néhány részletet a Rocket Lake-S sorozatról

Az Intelnél meglepő módon elárult néhány részletet a következő év első negyedévében érkező Rocket Lake-S sorozattal kapcsolatban, ami azért fura, mert az első hivatalos információkat eredetileg a CES 2021-re várhattuk, ám az AMD ZEN3-as processzorai közbeszólhattak, ugyanis a Comet Lake-S generációhoz képest igen jó teljesítményt nyújtanak. Éppen ezért az Intel illetékesei úgy döntöttek, megosztanak néhány részletet a következő generációt képviselő Rocket Lake-S modellekkel kapcsolatban annak érdekében, hogy a rajongók és az elemzők lássák, mi mindennel készül a vállalat a rivális megoldások ellen.

A Rocket Lake-S processzorok ugyanúgy LGA-1200-as processzorfoglalatba illeszkednek majd, mint a Comet Lake-S család aktuális tagjai, vagyis BIOS frissítést követően a legtöbb 400-as sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapban gond nélkül működni fognak. A gyártástechnológia marad 14 nm-en, ezen a téren nem történik változás a Comet Lake-S-hez képest, így a 14 nm-es csíkszélesség elérhető legfrissebb kiadásával készülhetnek el az új processzorok. Várhatóan új, 500-as sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapok is érkeznek melléjük, ám ezekről az aktuális tájékoztatás még nem tett említést.

Galéria megnyitása

Fontos újítás viszont, hogy a processzormagok már az Ice Lake modelleknél megismert Sunny Cove magokat kapják, pontosabban ezek 14 nm-re portolt változatait, amelyek a Cypress Cove nevet viselik. A korábbi pletykák egyébként még arról szóltak, hogy a Rocket Lake-S generáció nem az Ice Lake, hanem a Tiger Lake processzor-architektúráját örökli, pontosabban azt portolják vissza 14 nm-re, de az értesülés a jelek szerint nem volt teljesen pontos..

A friss architektúrának köszönhetően a Sunny Cove újításai az asztali szegmensben is elérhetővé válnak, vagyis érkezik AVX-512 támogatás, Deep Learning Boost technológia, valamint VNNI támogatás is (Vector Neural Network Instructions). Az új architektúra jóvoltából kétszámjegyű növekedés várható órajelenként végrehajtható műveletek terén (IPC), ám a 14 nm-es node miatt valószínűleg nem lesz akkora előrelépés, mint amit a Comet Lake és az Ice Lake mobil processzorok között láthattunk. A kétszámjegyű IPC növekedés így is legalább 10%-ot jelent, plusz ha még az órajeleken is tudnak egy kicsit faragni, akkor a teljesítménynövekedés ennél is nagyobb lehet.

A hivatalos tájékoztatás alapján a Rocket Lake-S generáció 8 magnál és 16 szálnál tetőzik, a TDP keret továbbra is 125 W lehet, míg a maximális boost órajel alkalmazásakor 250 W-ra ugorhat a fogyasztás bizonyos időre (Tau). Mivel most 10 helyett 8 magnál tetőzik a kínálat, a felszabaduló TDP keretet akár magasabb órajel beállítására is használhatják, legalábbis azt, ami a nagyobb iGPU mellett még megmarad, hiszen az iGPU részleg is alaposan megújul.

A Rocket Lake-S processzorok fedélzetén a mobil Tiger Lake processzorokból ismert Xe-LP alapú iGPU dolgozhat, ami bizonyos esetekben akár 50%-kal is gyorsabb lehet a Comet Lake sorozatnál használt Gen9 alapú iGPU-nál. Mivel a processzor és az iGPU régebbi gyártástechnológiával készül, nincs rá sok esély, hogy az Xe iGPU ugyanúgy 96 EU-t kap, mint a Tiger Lake esetében, sokkal valószínűbb, hogy alaposan megvágják a végrehajtó egységek számát, így nagyjából egyharmadnyi mennyiség meglétére lehet számítani – ez 32 EU-t jelenthet. Az új processzorokból természetesen most is készülnek aktív iGPU nélküli változatok, amelyek a „KF” és az „F” jelölést kaphatják.

Galéria megnyitása

Megújul a PCI Express vezérlő is, ami immár PCI Express 4.0-s támogatással büszkélkedik, így ezen a téren felzárkózhat az Intel az AMD mögé. A PCI Express 4.0-s sávokból 16+4-et kínál a processzor, amelyek közül 16 szokás szerint főként grafikai célokra, míg 4 az M.2-es adattárolók kiszolgálására használható – utóbbit a dia szerint frissen adták hozzá a vezérlőhöz, és erre utal a korábbi, alább látható Z490-es blokkdiagram is, ami a processzor PCIe vezérlőjénél 16 sávról tesz említést. Fejlődik a memória-vezérlő is, ami immár DDR4-3200 MHz-es támogatással bír.

Galéria megnyitása

A Rocket Lake-S processzorok médiarészlege és kijelző-vezérlője szintén átesik egy frissítésen: előbbinél 12-bites 4k60-as HEVC vagy VP9 tartalmak, valamint akár 10-bites 4k60-as AV1-es tartalmak kezelésére is lesz mód. A kijelző-vezérlő fejlesztésének köszönhetően immár három darab 60 Hz-es 4K-s, vagy éppen két darab 60 Hz-es 5K-s kijelzőt is meghajthat a rendszer, amely DisplayPort 1.4a és HDMI 2.0b támogatással egyaránt fel lesz vértezve.

A Rocket Lake-S processzorok a tervek szerint a következő év első negyedévében mutatkoznak be, de addig remélhetőleg további részleteket is elárul velük kapcsolatban a gyártó.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap