Az ÉV JÁTÉKA 2009 díjak győztesei

Eredményt hírdetünk minden kategóriában, erre tessék!

Az ÉV JÁTÉKA 2009 díjak győztesei

Bevezető

Eljött hát az idő, hogy fellebbentsük a fátylat arról, kik nyerték az idei ÉV JÁTÉKA díjakat! Először is szeretnénk megköszönni mindenkinek a részvételét a szavazásban, a fontosabb kérdésekben volt, hogy több ezren is véleményt nyilvánítottatok. Azért majd mint látni fogjátok az olvasói szavazásokon néha érdekes eredmények születtek, de ezekből néhányra azért számítottunk is, ahogy itt valószínűleg sokan. Voltak azonban számunkra nagyon pozitív meglepetések is, ezekre majd kitérünk az adott díjnál, és olyan is volt, hogy fej-fej mellett haladtak játékok. Hiába, 2009 ha nem is mint a legtermékenyebb év fog bevonulni a játéktörténelembe, azért sok jó cím megjelent, ami nehezítette a döntést. Eme cikk megjelenésének pillanatában feloldjuk a zárakat a szavazásról is, így aki kíváncsi hogy oszlottak meg a szavazatok egy-egy témakörben, nyugodtan ellenőrizze azt az előző cikkben. Nem is húznánk tovább az időt, vágjunk bele a középébe, a győztesek egy kattintásra vannak!

Az év játéka 2009!

 AZ ÉV JÁTÉKA - PC

A BioWare újfent egy olyan játékot rakott le az asztalra, hogy nem is dönthettünk volna másképpen, meggyőződésünk, hogy ez az RPG rászolgált a kapott díjra. A játékot először a 2004-es E3-on jelentették be, úgyhogy legalább ötévnyi munka lehet benne, és ez meg is látszik rajta. A világ kidolgozottsága, a karakterek interakciói, a játékmenet, mind-mind dicséretet érdemel a Dragon Age: Originsben. RPG rajongóknak és a stílussal ismerkedőknek kötelező darab!

Az olvasói szavazás eredménye egy teljesen más stílusba visz el minket, az FPS-ek világába. Valószínűleg senkit sem lep meg, hogy a Modern Warfare 2 nyert (méghozzá nem is kevés szavazattal). Az Activision marketing osztálya csillagos ötösre vizsgázott, a világ jó része Call of Duty lázban ég. Kellemes meglepetés viszont a szavazásban a Plants vs. Zombies és a Mirror’s Edge viszonylag jó szereplése.

AZ ÉV JÁTÉKA - PS3

A PlayStation 3 jó évet zárhatott, ősszel csak úgy potyogtak az exkluzív címek, és köztük volt az idei győztes is. Már az Uncharted első része is csak a legjobbak között említhető, de ha lehetséges, a folytatás erre még rátesz egy lapáttal. A Naughty Dog mindig büszke volt arra, hogy technikailag igyekeznek kipréselni a lehető legtöbbet az adott vasból és ez nagyon meglátszik az Among Thieves-en, ám mégsem ez (legalábbis nem csak ez) teszi őt a díj nyertesévé. Rengeteg apróság járul hozzá ahhoz, hogy a játék hangulata tartsa a szintet (például a színészeket bedobják a szituációkba, nem csak a szöveget mondják fel), az összkép alapján pedig nem dönthettünk másképp.

A ti véleményetek alapján viszont a játéknak be kell érnie az előkelő második hellyel, az elsőt az Assassin’s Creed 2 vittel el, pedig a PS tulajok még haragudhatnának is a szériára az első rész miatt. Ettől függetlenül nem szeretnénk vitatkozni, hiszen az AC2 tényleg egy remekmű (nézzetek csak eggyel lejjebb), és nagyon örültünk neki, hogy Modern Warfare ide vagy oda, nem nyert meg minden szavazást, amiben szerepelt a neve.

AZ ÉV JÁTÉKA Xbox - 360

Xboxon már a mi döntéseink alapján se kerülhette el a sorsát Ezio, korának csúcsragadozója (bizony, akkor még nem volt Chuck Norris, bár egyesek ezt vitatják). Az Assassin’s Creed 2 (akárcsak a többi nyertes) több szempontból is kiemelkedő: ott van például a környezete, története, vagy zenéje, hogy csak párat emeljünk ki, így abszolút méltó első helyezésére. A középkori Itália hangulata magával ragad és el nem ereszt a játék végéig.

Ez volt az a kérdés, ahol a legszorosabb volt az eredmény, a szavazás idejének befejeztével. Mindössze két szavazattal döntöttetek úgy, hogy egyetértetek velünk, így Xboxon is az Assassin’s Creed 2 nyert. Lehet tippelni mi volt lemaradva (439 vs. 437), a válasz a szavazós cikkben megtalálható.

Az év FPS-e

AZ ÉV FPS-e - PC

Kevés igazán jó FPS jelent meg idén, és szinte mindegyik kiemelkedett valamiben, így nem volt könnyű döntést hozni ebben a témakörben. Biztos lesz, akit ez még meglep, de mi nem gondoljuk úgy, hogy hiába nagyon jó játék a Modern Warfare 2 egy CoD felirat miatt nem nyom le csuklóból bármit, így még például a F.E.A.R. 2 is benne volt a kalapban. Végül azonban a co-op mókák bajnoka a Left 4 Dead 2 kapta a legtöbb szavazatot. Sajnos ez is kevesebb újítást hozott magával, mint azt mi szerettük volna, de még így is ez a döntésünk (és igen, bírjuk a zombikat is). Az olvasói szavazásról kicsit később.

AZ ÉV FPS-e - PS3

Mi más? Technikailag a Killzone 2 fölénye megkérdőjelezhetetlen az idei felhozatalban, és a játékmenete is mindig tartogatott meglepetéseket. Ha már épp kezdett volna leülni a játék, akkor kaptunk azonnal egy olyan pályát az arcunkba, hogy csak ámultunk, majd gyorsan magunkhoz térve osztottuk az ellent. A multiplayer szerverek se árválkodtak üresen, mindig volt csapat, amihez hozzáverődhettünk egy kör erejéig. Akárcsak a Resistance-ek, az új Killzone is egy fontos ékkő a PS3 FPS kínálatában, nem végezhette más helyen.

AZ ÉV FPS-e Xbox - 360

Ha nem is az évezred játéka, azért a Modern Warfare 2 érdemeit nekünk is el kell ismernünk. A nagyon rövid egyjátékos kampány fájó pont, de a multiplayer részleg mindenért kárpótol, akik most is ezt játsszák, azoknak nem kell magyaráznunk miért. Problémája mégis ugyanaz, mint a Left 4 Dead 2-nek, egy nagyobb előrelépés gondolatával is meg tudtunk volna békélni. Master Chief most biztos utál minket, de az ODST-ben úgysem ő volt a középpontban.

Akkor pedig jöjjön, hogy mit kellett lássunk az olvasói szavazásokon. Azért nem bontottuk le platformokra az egészet, mert mindenhol a Modern Warfare 2 nyert, méghozzá eléggé fölényesen. Számítottunk ezekre az eredményekre (ki nem?), de valamivel kiegyensúlyozottabb szavazást vártunk. Nem baj, nem irigyeljük mi tőle a címet, olvasóink több mint fele szavazott bizalmat az új Call of Duty-nak minden platformon.

Az év akciójátéka

 AZ ÉV AKCIÓJÁTÉKA - PC

PC-n volt a legkönnyebb kiosztani ezt a címet, hiszen kevesebb a jó akciójáték, és kedvenc bőregerünk idén nagyon odatette magát a diliházban. A Batman: Arkham Asylumról még azok is elismerően tudnak csak nyilatkozni róla, akiknek nem ő a kedvenc képregényhősük. A jó alakítások mellett a „ragadozó mód” tette igazán élvezetessé a játékot, még biztosan sokan emlékeztek rá mekkora élmény egy vízköpőről lógva elkapni az egyik rabot és megcirógatni. Bár konzolon tavalyi azért szeretnénk megemlékezni még a Mirror’s Edge-ről is, ami a szerkesztőség másik nagy kedvence. Bár a díjat nem Faithnek osztottuk ki, úgy gondoltuk mindenképp megérdemli, hogy megemlítsük.

Immáron harmadszorra nagy az egyetértés az iPon és olvasói között, mert szerintetek is a Batman a legjobb akciójáték idén PC-n. Azért az eredményekre mindenképpen érdemes egy pillantást vetni, hiszen igen választékosra sikerültek, még a Prototype is (megérdemelten), elég jó helyezést ért el.

AZ ÉV AKCIÓJÁTÉKA - PS3

Úgy gondolom az ÉV JÁTÉKA díj kiosztása után senkit sem lepünk meg azzal, hogy a legjobb akciójátéknak is az Uncharted 2-t választottuk. Az indokokat már ott felsoroltuk, így nincs is mit magyarázni ezen, kötelező darab. Ettől függetlenül érdemes még megnézni a jelölteket mert az akciójáték felhozatal idén nagyon erős volt (és jövőre csak még erősebb lesz, csak bírjátok idővel).

Akárcsak az ÉV JÁTÉKA szavazáson, itt is az Assassin’s Creedet tettétek első helyre, ami így nem meglepő, bár az ember fejében megfordul, hogy talán az Xboxos tábor is átnyúlt ide kicsit. Nem gond, az AC2, mint már mi is megírtuk, nagyon jó játék, megérdemli a neki megszavazott bizalmat.

AZ ÉV AKCIÓJÁTÉKA Xbox - 360

Már annyiszor került elő ez a játék, hogy nincs is mit magyaráznunk rajta. Pedig még csak a negyedik oldalon járunk, nem semmi. Ráadásul szerintetek is ez az év akciójátéka Xboxon, mit tehetnénk ehhez hozzá? Grats Ubisoft Montreal.

RPG, stratégia, kaland, autós és verekedős játékok

 AZ ÉV RPG-je

Idén nem volt túl bőséges a felhozatal, ráadásul a Demon’s Soulnál még a kategóriába helyezés is nehéz. A maradékból pedig hiába volt a maga nemében jó darab a Risen és a Drakensang is, azért a Dragon Age: Origins-et nehéz felüllicitálni. Nem véletlenül kapta meg az ÉV JÁTÉKA díjat is PC-n, ez az idei legjobb RPG és ezt ti is így gondoljátok a szavazás alapján (több, mint 85%-ot zsebelt be, azért az nem semmi).

AZ ÉV STRATÉGIAI JÁTÉKA

Talán az egyik legnehezebb döntés, sokat agyaltunk rajta, mert amilyen kicsi volt a választék RPG fronton, olyan nagy volt a stratégiai játékok között. Tovább tetézte ezt, hogy ezek közül sok kiváló címmel találkozhattunk, ám többjátékos (főleg a co-op) módjával végül a Dawn of War 2 volt az, amire azt tudtuk mondani, hogy a lehető legtöbb feltételnek megfelel. Ettől függetlenül érdemes a listán lévő többi játékhoz tartozó cikkre is vetni egy pillantást, mert tényleg jó volt az idei felhozatal, a DoW csak egy hajszállal győzött.

Az olvasói szavazás viszont az eddigi legnagyobb meglepetést produkálta, aminek mi nagyon örültünk, mert a nyertes megérdemli, hogy itt legyen. Nem másról van szó, mint a Plants vs. Zombies-ról, ami egyszerű és nagyszerű, régóta tervezünk egy cikket róla, nem gondoltuk volna, hogy már ennyien ismerik (azért a többiek kedvéért még valószínűleg foglalkozunk vele).

AZ ÉV KALANDJÁTÉKA

A jó kalandjátékok megszámolásához már évek óta nincs szükségünk mindkét kezünkre (sajnos), de legalább vannak. Éppen azért idén szoros volt a verseny, ám mi úgy éreztük, hogy hangulata miatt a Machinariumot választjuk, a többieket már vagy láttuk többször is (Monkey, Runaway), vagy nem voltak ennyire erősek. A olvasói szavazás alapján (bár az is szoros volt) legtöbben hasonlóan gondolkozhattok.

AZ ÉV AUTÓS JÁTÉKA

Anno a Forza 2 nyakába biztos nem aggattunk volna érmet, de a Forza 3 nagyon szépen kiforrott játék lett. Igaz, hogy itt már stílusok is ütköznek, de főleg tartalma miatt, mi a Forzának ítéltük a díjat. Amit mindenképpen megemlítettünk volna mellé, az az olvasói szavazás győztese, a DiRT 2, amely hangulatával (és PC-n grafikájával is) hódít. Mivel saját rendszerén ezekkel a Forza is rendelkezik, így tényleg csak a tartalom nagysága döntött.

AZ ÉV VEREKEDŐS JÁTÉKA

Nagyon szoros volt ez is, hiszen a Street Fighter visszatérése erős volt, ám végül úgy döntöttünk nem elég erős. A Tekken 6 az (egyébként nem éppen maximalista stílusban kivitelezett) extráival végül meggyőzött minket arról, hogy a nagy múltú sorozat még mindig az élen van, az első nextgen változat igen jóra sikerült. A történetére már ugyanúgy rázza a fejét az ember, mint az SF-ére, de nem is ez a lényeg, a bunyók hangulata még mindig vezet!

Az olvasói szavazás szoros volt, mindkét játéknak elég sok híve van, ám végül a Street Fighter IV került ki győztesen, amiben az is közre játszhatott, hogy ez mindhárom platformra elkészült. No nem alacsonyítani akarjuk az érdemeit, hiszen a játék hozza a szokásos SF szintet.

Grafika a köbön

 AZ ÉV LEGSZEBB GRAFIKÁJA – PC

Aki már látta teljes pompájában, az biztos egyetért velünk: a DiRT2 technikailag idén a toppon van. Az EGO motor fejlődése szépen nyomon következő, ráadásul az első játékok között van, amik már használgatják a DX11-et. A pályák éjszaka és nappal egyaránt csodásan festenek, és az autókra sem lehet panaszunk. Nem is lehetnénk biztosabbak a dolgunkban, jó helyre került a díj.

Az olvasói szavazás már cseppet máshogy alakult sajnos. A Modern Warfare 2 győzelme irracionális, de nem meglepő. Az évek óta használt motor csak apró pici lépésekben fejlődik (igaz cserébe elfut bármin, de ettől nem lesz a legszebb), és bár a játék jól néz ki, mi úgy érezzük, hogy ez átgondolatlan döntés volt.

AZ ÉV LEGSZEBB GRAFIKÁJA – PS3

Ezen nagyon sokat agyaltunk, mert a Killzone 2 és az Uncharted 2 is nagyon szépen kihajtotta idén a rendszert. Mindkét játék exkluzív, így kompromisszumoktól mentes, elmennének technológiai demónak is. Végül, ha csak egy hajszállal is, de az Uncharted 2 nyert, neki ítéltük a díjat, főleg a nagyon jó animációknak köszönhetően.

Az olvasói szavazásnak hála most már biztosak vagyunk benne, hogy Xboxos olvasóink is szavaznak a PS3-as díjakra. Újfent az Assassin’s Creed 2 nyert, ami ugyan sokat fejlődött az első rész óta (a PS3-as port messze volt az Xbox 360-as szintjétől), de a fenti két játék mellett, azért különös az eredmény. Viszont ami már tényként kezelhető: konzolos olvasóinknál ennek a játéknak van a legnagyobb sikere.

AZ ÉV LEGSZEBB GRAFIKÁJA – Xbox 360

Ez se volt könnyű választás, mert itt már mi is erősen gondolkoztunk az AC2 jelölésén, ám végül az Xbox 360 exkluzív Forza 3 nyakába akasztottuk díjunkat. Nagyon sokat trükközik a játék, hogy több autó mellett is magas fps számot érjen el, miközben a lehető legjobban néz ki, és ezt teljesíti. Megint csak az exkluzív játékok előnye, nem kell a másik rendszer gyengeségeire gondolni.

Az olvasói szavazást itt is az Assassin’s Creed 2 nyerte, és mivel ha már csak egy kicsivel is, de még mindig Xboxon a legszebb, ezért ez teljesen érthető.

AZ ÉV LEGSZEBB GRAFIKÁJA – Művészi oldal

Idén sok ötletes, vagy csak egyszerűen csodálatos játékot láthattunk, ám egy kiemelkedik közülük, és ez nem más, mint Tim Schafer ámokfutása, a Brütal Legend. A játék világa nagyon eredeti lett, és rengeteg apró utalás van benne, az alkotók figyeltek a részletekre. Jack Black-ék örülhetnek, immáron nekik is van egy díjuk. Itt szeretnénk megemlíteni a játékos társadalom által kissé elhanyagolt remeket, a Zeno Clash-t, melynek nagyon elborult világa van, így szép emlékeket őrzünk róla, de a Brütal nagyobb méretekben produkálja ezt.

Mikor elkezdtük átnézni a szavazás eredményeit, azt hittük majd mindenhol ahol lehet a Modern Warfare lesz, ám most is az Assassin’s Creed 2 nyert (immáron hetedszerre). Nem semmi teljesítmény!

Zene, történet, kieg. és független fejlesztős játék

AZ ÉV LEGJOBB (SAJÁT) ZENEI FELHOZATALA

Itt a jelöltek mindegyike elmondhatta magáról, hogy a játékhoz tökéletesen passzoló zenékkel rendelkezik. Nálunk némi vívódás után a DAO és az Uncharted 2 maradt a kalapban, melyek közül utóbbi azért nyert, mert bár a DAO zenéje csodálatos, az alkotótól már hallottunk egy hajszállal jobbat is (például az Icewind Dale II-ben), az Unchartednél pedig szimplán nem tudtunk kötözködni.

Az olvasói szavazáson azonban vívódásunk másik tárgya, a Dragon Age: Origins nyert. Nincs is ehhez mit hozzáfűzni, nálunk is szinte fej-fej mellett voltak a jelöltek, abszolút érthető a győzelme.

AZ ÉV LEGJOBB TÖRTÉNETE/VILÁGA

Bár a Dragon Age alapötlete (kis túlzással mentsük meg a világot) nem nyújt sok újdonságot, de a szerteágazó, grandiózus történet és a világ kidolgozottsága egyszerűen példaértékű. Az első könyv is kapható már egy ideje hozzá (nyakunkon a második kötet fordítása is), és nem úgy néz ki, mintha a világ fejlesztése meg akarna állni. Rengeteg lehetőség van még itt, amit remélünk a BioWare-nél ki is használnak majd. A szavazatok alapján ráadásul újfent azonos eredmény jött ki, szerintetek is ez érdemli meg a legjobban (bár az AC2 sincs nagyon lemaradva). Ezzel elmondható, hogy a Dragon Age: Origins az olvasói szavazásokban egy kivételével megnyert minden szavazást, amiben szerepelt, ez nem rossz teljesítmény.

AZ ÉV LEGJOBB KIEGÉSZÍTŐJE

Sok játék kapta meg a kötelező vérfrissítését, de a legnagyobbak egyértelműen a GTA IV-nek jutottak. Plusz lehetőségei miatt a két kiegészítő közül, mi az utoljára megjelent The Ballad of Gay Tony-t választottuk, akárcsak olvasóink.

AZ ÉV LEGJOBB FÜGGETLEN FEJLESZTŐS JÁTÉKA

Utolsó győztesünk is egyetértés olvasóink és köztünk. A felhozatalból a Plants vs. Zombiest találtuk a legjobbnak, mert egyszerűen addiktív, eddig szinte mindenkit maga elé ragasztott, akit leültettünk elé. A Popcapnél nagyon tudnak valamit, ez az a játék amivel a casual és a komolyabb játékos is nagyon jól elvan. Kezdjen is gyorsan mindenki ásni a kertjében, mert: The zombies are coming!

Szubjektív részleg – Csinibaba és szinkron

A végére maradtak a teljesen szubjektív szavazások, így ezekben mi nem is hirdetünk nyerteseket, csak az olvasói szavazás alapján foglalkozunk a két kérdéssel (egyébként mindkettőben mindenki mást jelölt meg a szerkesztőségben).

AZ ÉV CSINIBABÁJA

Milyen szépre sikerült kifaragni a titulust ugye? Jövőre talán a hölgyek is kapnak egy szavazást, belátjuk szegények most kimaradtak a jóból. Az olvasói szavazást Sheva nyerte meg, miközben Rubi szorosan simult a hátára. Jutalma egy kis képgaléria itt róla (klikk a nagyobb képekért):

[bold]

AZ ÉV LEGJOBB SZINKRONHANGJA[/bold]

Bizony, a szavazataitok alapján a pályafutását egyből Jediként beindító Mark Hamill nyerte. Audio fájlokkal azért nem szeretnénk bombázni titeket, élje át mindenki a játékban az alakítását, úgy az igazi.

Zárszó

Lassan véget ér ez az év is, és karácsony előtti utolsó cikkünkben, az ÉV JÁTÉKA címek győzteseinek végéhez érkeztünk. Nagyon tanulságos és érdekes volt összevetni a mi díjazottainkat, a szavazásokon elért eredményekkel, melyeken mint a bevezetőben írtuk, néha látható volt az elfogultság, ám nagyon sok kellemes meglepetést is tartogattak nekünk. Több játék is volt, amit sokszorosan díjaztunk, de ezek rendre haza is mentek az év legjobb játéka díjjal valamelyik platformon. A szavazáson már más a helyzet, van egy egyértelmű győztesünk, mégpedig az Assassin’s Creed 2, így ha lett volna platformfüggetlen év játéka díjunk, akkor az olvasói szavazások alapján eséllyel ez a játék nyert volna.

A szavazások pontos eredménye megtalálható az előző cikkünkben, érdemes átfutni rajtuk. Akkor az utolsó oldalon feltettünk egy kérdést arról, ki melyik játékot várja jövőre a legjobban. Hiába volt már alapból is óriási a lista, fórumos kérésekre reagálva még így is ki kellett bővítenünk, amiből mindenki láthatta, hogy a 2010-es felhozatal nagyon erős lesz. Igen, az ideinél erősebb, pedig most sem panaszkodhattunk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward