Az ESL doppingteszteknek veti majd alá az eSportolókat

Az első vizsgálatot augusztus végén fogják elvégezni a véletlenszerűen kiválasztott résztvevőkön.

Az ESL doppingteszteknek veti majd alá az eSportolókat

Bár pár nappal korábban Anna Rozwandowicz, az ESL kommunikációs igazgatója még kifejezetten óvatosan fogalmazott, amikor szóba került, hogy fel kellene lépni a teljesítményfokozó drogokat használó játékosokkal szemben, a jelek szerint a legnagyobb eSport-rendezvényeket szervező szövetség a tettek mezejére fog lépni. Bejelentésük értelmében ugyanis augusztustól kezdve valamennyi, az ő védnökségük alatt megrendezett versenyen véletlenszerűen ki lesz választva pár résztvevő, akiken a Bonnban székelő Nationale Anti Doping Agentur (NADA) szakemberei bőrteszteket végeznek majd el.

A tiltott anyagok listája még nem került nyilvánosságra, és még azt sem lehet tudni, hogy pontosan miféle szankciókkal is kell majd szembenézniük azoknak, akikről kiderül, hogy megtévedtek. A részletek kidolgozásában az olimpián és paralimpián is használt szabályokat megalkotó World Anti-Doping Agency (WADA) segít majd az ESL-nek. A szigorítás igen érdekes helyzeteket eredményezhet, hiszen logikus, hogy ha a szervezet komolyan gondolja a doppingszerek elleni kereszteshadjáratot, a csak a játékosok egy részét érintő vizsgálatokat idővel fel kell váltania az átfogóbb, mindenkinek, vagy legalább az összes győztes számára kötelező teszteknek.

Bár szörnyű mellékhatásai lehetnek, egyes híresztelések szerint az Adderall a legnépszerűbb teljesítményfokozó az eSportolók körében.

Ez pedig könnyen lavinát indíthat el, mert a témával alaposabban foglalkozóújságírók és ágazati szereplők szerint szinte lehetetlen Adderall vagy egy hasonló hatású szer nélkül érvényesülni, és nyílt titok, hogy aki komoly karriert akar, annak be kell állnia a sorba. Az ESL-t konkrét lépések megtételére bíró Kory „Semphis” Friesen is azt állította, hogy csapatában, a Cloud9-ben a versenyek során mindenki él a pszichostimulánssokkal.

Ha pedig minden kétséget kizárólag bizonyítást nyer, hogy tényleg ennyire kétségbeejtő az eSport állapota, az alapjaiban rázhatja meg a még gyermekcipőben lévő és az elismeréséért küzdő ágazatot. Amennyiben viszont megmarad ez a kétségkívül előrelépésnek tekinthető, de kétes hatékonyságú vizsgálati módszer, a tisztességesen játszók joggal vethetik majd az ESL képviselőinek szemére, hogy igazából csak a kritikus hangokat akarják elhallgattatni. Bármi is történjen, az biztos, hogy az augusztus 22–23. között lezajló ESL One Cologne mindenképpen történelmi jelentőségű versenyként vonul majd be a virtuális viadalok krónikájába.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward