Az eladások növekedése mellett is veszteséges volt a Sony

A PlayStation 4 sikeres ugyan, de a konzol elindítása sok pénzbe került, így ez is hozzátett valamit a Sony (újra) veszteséges üzleti évéhez.

Az eladások növekedése mellett is veszteséges volt a Sony

A március 31-gyel zárult 2014-es üzleti év sorban a negyedik veszteséges éve volt a Sonynak. Habár a nettó bevétel 4,3%-kal (7,76 milliárd jennel) növekedett a PlayStation 4 sikeres startjának és az okostelefonos üzletág teljesítményének köszönhetően, a cég összesen 128,4 milliárd jen (1,25 milliárd dollár) veszteséggel zárt.

Míg a Sony alapvetően gyengélkedik, a játékos üzletág viszonylag sokat erősödött: a tavalyi évhez képest 38,5%-kal növekedett a divízió bevétele, ami így 979,2 milliárd jent (9,6 milliárd dollárt) tett ki. Ettől függetlenül egy konzolt elindítani nem olcsó mulatság, így a Sony Computer Entertainment ettől függetlenül 8,1 milliárd jenes üzemi veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

Az utolsó üzleti negyedévben összesen 3,7 millió nagykonzolt adott el a vállalat (PS4, PS3, PS2) a tavalyi 3,4 millióhoz képest, míg a teljes üzleti évre ez 14,6 millió eladott masinát jelent az előző üzleti év 16,5 milliójához képest.

A kézikonzolok gyengélkednek: összesen 700 ezer ment el belőlük az utolsó negyedévben, ebbe pedig beletartozik a PS Vita, a PS Vita TV és a PSP is, a teljes évre nézve ez a szám 4,1 millió, ami jelentős visszaesés a megelőző üzleti év 7 milliójához viszonyítva.

A szoftvereladások növekedtek: az utolsó negyedévben 91 millió szoftver kelt el az egy évvel korábbi 79 millióhoz képest, míg a teljes évben 374 millió a 2013-as üzleti év 266 milliójához képest.

Szívesség a Square Enixtől

A Square Enix producere, Shinji Hashimoto közben elárulta, 2001-ben a Sony azért vásárolt részvényeket a Square Enixből, mert a kiadó pénzügyi problémákkal küzdött. Most azonban a Square Enix már stabilabb lábakon áll: "A helyzet megfordult. Remek támogatást kaptunk a vásárlóinktól. Eközben azonban a Sony gyengélkedni kezdett, így a két cég elnöke folyamatosan tárgyalt egymással. A végeredmény pedig mindenki előtt ismert: visszavettük a részvényeinket. Mivel a Sony egyszer segített rajtunk, most itt volt az ideje annak, hogy mi is segítsünk" - mondta Hashimoto.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward