Az Amerikai Egyesült Államokban épít gyárat a TSMC?

A TSMC a jelek szerint az Amerikai Egyesült Államokban próbál terjeszkedni, hogy megrendelőit jobban kiszolgálhassa.

Az Amerikai Egyesült Államokban épít gyárat a TSMC?

A TSMC a jelek szerint az Amerikai Egyesült Államokban szeretne terjeszkedni

Számos pletyka, illetve homályos információ röppent fel a TSMC legfrissebb tervével kapcsolatban, amelyek ugyan még nem hivatalos forrásból származnak, de mindenképpen érdekesnek tűnnek. Az értesülések szerint a TSMC jelenleg azon munkálkodik, hogy gyárat építhessen az Amerikai Egyesült Államok, azon belül is New York állam területén. A dologban az az érdekes, hogy ebben az államban található a Global Foundries üzeme is. A tajvani gyártó terjeszkedésével komoly fejtörést okozhat mind a Samsungnak, mind pedig a Global Foundries-nek. Hogy miért? Erre is hamarosan rátérünk, előtte nézzük, mit lehet tudni a témával kapcsolatban.

Szivárognak a pletykák a hatalmas üzemről

A korábbi hírek szerint a TSMC illetékesei megbízták a neves auditációval, könyvvizsgálással és pénzügyi tanácsadással foglalkozó világcéget, a Deloitte-t, hogy keressen az Amerikai Egyesült Államok területén, ezen belül is Rensselaer, Saratoga és Utica államokban olyan területet, amely helyet adhat a TSMC új üzemének. A szakembereknek olyan területet kell találniuk, amely képes árammal, vízzel és földgázzal ellátni egy majdnem háromszázezer négyzetméteres üzemet, ahol 1000 alkalmazott dolgozik, akiknek 40%-a főiskolai diplomás mérnök. A Deloitte egyéb területek mellett a Luther Forest Technology Campus-t is megvizsgálta, ahol egyébként a GlobalFoundries FAB8-as üzeme is található.

A közel 300000 négyzetméteres üzem épületeit összefogó tervet Azalea projekt néven emlegetik. Ez az érték persze nem a teljes gyárterület alapterületét jelöli, hanem a telephely épületeinek összterületét. Maguk az épületek egyébként akár 55 méter magasak is lehetnek, az üzem pedig tartogat majd bővítési lehetőségeket is. A Business Review értesülései szerint az építkezés néhány milliárd dollárba kerül majd – konkrétabb összeg egyelőre nem ismert.

A héten arra is fény derült, hogy a tavalyi év végén Bill Owens, aki New York kongresszusának tagja, kirepült Tajvanra, ahol a TSMC vezető pénzügyi igazgatójával találkozott. Az utazás apropóját a tajvani vezetőség szerint a TSMC New York iránti érdeklődése adta.

Az értesülések nem tűnnek hihetetleneknek

A pletykákban  található információk mindenképpen bírhatnak némi valóságtartalommal, hiszen a TSMC azáltal, hogy az Amerikai Egyesült Államok területén is épít egy üzemet, jobb helyzetbe kerülhet közvetlen riválisaival szemben. Ahhoz, hogy a gyártó a különböző kormányzati szerveknek szükséges eszközökhöz chipeket szállíthasson, a chipeket az Amerikai Egyesült Államok területén kell legyártania. Jelenleg persze a TSMC rendelkezik is egy üzemmel a Wahington államban található Camas területén, de a WaferTech üzem csak 200 milliméteres átmérőjű szilícium ostyák gyártására képes és manapság igen elavultnak minősül. A WaferTech egyébként is egy apró üzem, amely nem tud chipeket készíteni a világ vezető gyárnélküli vállalatai számára – ilyen az Apple, az AMD, az Nvidia és a Qualcomm, hogy csak néhányat említsünk.

A TSMC napjainkban - többek között - az AMD, az Nvidia és a Qualcomm számára egyaránt gyárt chipeket, de ezzel együtt az Apple illetékeseivel is tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy a vállalat következő generációs SoC egységei a TSMC üzemében készülhessenek el. Jelenleg a Samsung készíti az Apple „A” sorozatú SoC egységeit, méghozzá a Texas államban, egészen pontosan Austin-ben található üzemében. Ha a TSMC az új amerikai üzemében 300 milliméteres és 450 milliméteres átmérőjű, fejlett gyártástechnológiákat alkalmazó ostyákat egyaránt tudna gyártani, azzal kiszolgálhatná meglévő amerikai megrendelőit, sőt, az Apple számára is gyárthatna SoC egységeket.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward