Shop menü

AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN 2024 ELEJÉTŐL KEZDVE ADÓT VETNEK KI A KRIPTOVALUTA-BÁNYÁSZOKRA

Az adó első körben csak a felhasznált elektromos áram árának 10%-át tenné ki, ám 2026-ra fokozatosan 30%-ra növelnék és a tervek szerint az lenne a végleges szint.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az Amerikai Egyesült Államokban 2024 elejétől kezdve adót vetnek ki a kriptovaluta-bányászokra

Az Amerikai Egyesült Államok kormányzata egy meglehetősen érdekes lépésre készül, ami az előzmények alapján talán elsőre kissé megkésettnek tűnhet, ám a jövő szempontjából lehet benne racionalitás. Gyakorlatilag arról van szó, hogy a kriptovaluta-bányászat negatív hatásait szeretnék ellensúlyozni egy új adónemmel, amit a kriptovaluta-bányász farmok által felhasznált elektromos energia ára alapján vetnének ki.

Az új adónem várhatóan 30%-os mértéket ölthet, ha teljesen bevezetik, vagyis a kriptovaluta-bányászat során felhasznált elektromos áram árának 30%-át kellene adóként megfizetniük az érintett vállalkozásoknak. A döntés a jelek szerint csak a kifejezetten nagy piaci szereplőket érinthető, a házilag „bányászgató” felhasználókat egyelőre nem.

Galéria megnyitása

A szakemberek szerint a Digital Asset Mining Energy névre keresztelt adónem célja az, hogy a kriptovaluta-bányászat magas energiafelhasználása miatt jelentkező extra környezeti terhelést szankcionálják, vagyis arra ösztönözzék a kriptovaluta-bányász farmok üzemeltetőit, hogy próbáljanak kisebb „lábnyommal” dolgozni, ezzel kisebb negatív hatást gyakorolva a társadalomra.

A magas energiafelhasználás következtében a környezeti terhelés növekszik, hiszen az erőművek károsanyag kibocsátása emelkedik, az üvegházhatást fokozó gázok koncentrációja szintén emelkedik, valamint az energiaárakra is hatást gyakorol a tendencia –  a magasabb kereslet növeli az árakat, ami az egész társadalom számára fájdalmas lehet. Az adónem elsődleges célja, hogy azokba az extra költségekbe, amelyeket a kriptovaluta-bányászat okozta magasabb áramfelhasználás jelent a társadalom számára, szálljanak be szépen a kriptovaluta-bányász cégek is.

Galéria megnyitása

A kormányzati vizsgálatok alapján úgy tűnik, az országon belül folyó kriptovaluta-bányászat akkora méreteket ölt, hogy az általa felhasznált elektromos áram mennyisége több, mint amit az egész ország lakossági világítási rendszere, azaz a közvilágítás használ. A jogalkotók tavalyi számításai szerint a kriptovaluta-bányászat során több áramot használnak el a nagy cégek, mint amennyit Huston teljes lakossága.

A tervek szerint az amerikai kriptovaluta-bányász vállalkozásokkal 2024-től kezdve fizettetnék meg az új adót, ám eleinte csak a kriptovaluta-bányászatra használt elektromos áram árának 10%-a lenne a mértéke. 2025-től kezdve a 10%-os adóból 20%-os lenne, majd 2026 folyamán a végleges 30%-ra növelnék. A szakértői számítások szerint ebből az adónemből mintegy 3,5 milliárd dollárnyi adóbevételre lehetne szert tenni, ami elég komoly összeg.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére