Aurion: Legacy of the Kori-Odan - Az afrikai zászlóvivő

Afrikai akcióhős helyett egy remek bepillantást és történetet kapunk a kultúráról, sorsokról, emberségről.

Aurion: Legacy of the Kori-Odan - Az afrikai zászlóvivő

Vannak az életben ritka találkozások, és ez alól a video játékok világa sem kivétel. Ha valaki felvetné, hogy mondjunk egy olyan játékot, ami az afrikai kultúrából merít, még talán nem lennénk teljesen elveszett helyzetben, nade egy olyat, amit ottani fejlesztők készítettek? A kameruni Kiro’o Games csapata nagy fába vágta a fejszéjét, amikor egy videojáték megírásába kezdtek. Az alapító Madiba Guillaume Olivier álmához 12 év kellett, mire elnyerte a végleges formáját. Olyan élethelyzeteket is meg kellett oldaniuk, ami fejlettebb országokban elképzelhetetlennek tűnne. Az egy hónapos áramkimaradást a történet és a koncepció rajzainak tökéletesítésével töltötték, a kész tudással, háttérrel rendelkező szakemberek helyett pedig a tehetségek felkutatása és az önfejlesztés került fókuszba. Mindez pedig olyan problémákat is okozott, amik a programozás, és a fordítás (Kamerunban a francia az államnyelv) terén egészen mostanáig érezhető nyomot hagytak a játékon, lassan gyógyuló gyermekbetegség jelleggel. Így született meg 2016-ra a világ első akció kalandjátéka, az Aurion: Legacy of the Kori-Odan, ami az afrikai mondákból és kultúrkörből egyaránt ihletet merített.

A főszereplők Enzo herceg és Erine, a hitvese, akik a menyegzőjükre készülnek épp, amikor a férfi testvére, átveszi a hatalmat és az árulás következményeként hőseink kitaszítottá válnak. Elindulnak tehát a hős útját járni, szövetségeseket gyűjteni, és megismerik a birodalmat is, amelyben élnek, annak problémáival együtt, méghozzá olyan szemszögből, amit másképpen nem láthattak volna. A történet maga felülemelkedik az igazságszolgáltatás és a hatalom kérdésein, és annál sokkal mélyebbre tekint. A szövetségek, az emberek - ezen belül nemcsak a hatalmasságok, hanem a nép - sorsa is a főhősök szeme elé tárul. Olyan dinamikákat és összefüggéseket tapasztalnak meg, melyekből kevés látszik a díszes palota falai mögül.

Habár erősen hatottak a japán játékok stílusjegyei is az Aurionra, mindezt a saját környezetükbe helyezték át a fejlesztők. A játék harcrendszerét ők is a Tales sorozathoz hasonlítják, bevallottan sokat merítettek belőle. A harc központi eleme az Aurion-nak nevezett energia, és az ősök öröksége (Legacy), ami generációkon átívelő tudást rejt. Az elhunyt, de lélekben velünk maradó, tetteinket és harcainkat figyelő ősök és a rátermettségben és kitartásban kiemelkedő hős kapcsolata is az afrikai felfogást tükrözi, ami egyfajta genetikus és spirituális út a tudás továbbadásában. A világ, Auronia 6 kontinensből áll, ahol különböző népcsoportok élnek, saját történelemmel és nézőpontokkal. A hősök pedig nem csak a harcokban, hanem dilemmákban és döntési helyzetekben is helyt kell álljanak, hiszen az eltérő kultúrák találkozásánál, ami az egyik számára természetes, az a másik oldaláról nézve akár sértő is lehet. A végső igazság és az ezzel együtt járó fekete-fehér gondolkodás helyett pedig belátásra van szükség, főleg ha az ember a szövetségesesei és nem az ellenségei számát szeretné növelni.

Az interakciók és a harcok külön kis pályákon zajlanak, a különböző magaslatok pedig stratégiai vagy menekülési lehetőséget adnak harcosainknak a 2D határain belül. Enzo és Erine képességeik mellett 3 fő értékkel bírnak, ez az életerő (HP), akciópont (AP), stamina (STM), ami az elkészíthető felszerelés és a harcokban fejleszthető ékszerek mellett a szerepjátékos vonalat erősíti. Az Aurion egyfajta talizmánként is megjelenik, aminek hordása támadó képességeket ad, és harc közben kombókat is összehozhatunk a segítségével. Az Evolution fül rejti a képességeket (skills, competences), amik lehetnek ingyenesek is, de leginkább akciópontot használnak, és a feltöltés mértékétől függően – ami egy gomb nyomva tartása általában – az erejük is változik.

A játék igazi lényegét viszont a színek, a környezet és a történetmesélés adja, és ez is volt a szándéka a készítőknek. Felvállalt céljuk volt a fejlesztés során, hogy nemcsak a gyökereiket és a kultúrájukat vigyék bele a játékba, de példát és inspirációt is akartak nyújtani a régió fiataljainak. Olyasvalamit, amire büszkék lehetnek, amit magukénak éreznek, és számos módon kapcsolódik hozzájuk is. Nem utolsó sorban pedig jövőképet, célt ad, ami túlmutat az álmodozáson és az akadályokon. Így kapcsolódik össze egy játék a valós világgal, ahol a kevésből is lehet építkezni, adni pedig még ennél is többet lehet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward