Asus Matrix HD 7970 és Matrix HD 7970 Platinum

Az ASUS bemutatta legfrissebb videokártyáit, a Matrix HD 7970-es és a Matrix HD 7970 Platinum modellt.

Asus Matrix HD 7970 és Matrix HD 7970 Platinum

A két friss jövevény esetében közös tulajdonság, hogy mindketten Radeon HD 7970 GHz Edition alapokon nyugszanak, azaz PowerTune Boost technológiával is rendelkeznek. A két friss modell természetesen 28 nm-es Tahiti GPU köré épül, amely mindkét esetben 2048 stream processzort kínál és 384-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a 3 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriához.

A Matrix HD 7970-es alapmodell 1 GHz-es alap és 1050 MHz-es boost órajelet alkalmaz a GPU esetében, memóriachipjei pedig 6,6 GHz-es effektív órajelen ketyegnek. Ezzel szemben a Platinum modell GPU-jánál már 1050 MHz-es alap- és 1100 MHz-es boost órajel áll rendelkezésre, a memóriachipek pedig ezúttal is 6,6 GHz-es effektív órajelen üzemelnek.

A Matrix HD 7970-esek húszfázisú tápellátással érkeznek, amely két darab nyolctűs PCI Express tápcsatlakozón keresztül szerzi be a stabil működéséhez szükséges áramot. A VRM áramkör fejlett terhelés kalibrációs szolgáltatást is kínál, amellyel hatékonyan felvehetjük a harcot a V-droop-pal szemben. Az eljárás a manuális LLC Factor Control nevet viseli.

Az új videokártyák persze VGA Hotwire támogatással is rendelkeznek, ami tuning alkalmával jön különösen jól. Természetesen szoftveres feszültségvezérlésre is van mód, hála a GPU Tweak szoftvernek – igaz, feszültségemelés alkalmával csak 1,3 volt körüli maximális feszültség alkalmazására van lehetőség. A repertoárban a folyékony nitrogén alapú hűtés támogatása is jelen van, amelynek kiaknázásához egy kapcsoló segítségével aktiválnunk kell az LN2 módot, ekkor működésbe lép a kifejezetten extrém hűtéshez optimalizált BIOS. A videokártyákon ventilátorfordulatszám-felülbíráló kapcsolót is találunk, így igény esetén azonnal maximális fordulatszámra kapcsolhatjuk a hűtőventilátorokat.

A termékek videó kimenetei között egy single link és egy dual link DVI port és négy darab DisplayPort lapul. A csomag DVI->HDMI adaptert is alkalmaz, így erről a csatlakozó fajtáról sem kell lemondanunk.

A videokártyák tökéletes hűtéséről az ASUS már jól ismert, három slotnyi helyet foglaló, RoG dizájnnal érkező DirectCU II-es hűtő felel, amely nem csak a GPU, de a VRM komponensek és a memóriachipek hatékony hűtéséről is gondoskodik. A csomagban persze folyékony nitrogén alapú hűtési módhoz optimalizált VRM hűtőbordákat is találunk, amelyeknek a tuningmesterek nagyon fognak örülni.

Az új videokártyák már elérhetőek kereskedelmi forgalomban, az alapmodell árra 490 dollárról indul.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward