Asus ASUSPRO B551L: Back to business

Megjelenés előtt próbálhattuk ki az Asus legújabb üzleti szériás noteszgépét, amely megdöbbentően jól sikerült.

Asus ASUSPRO B551L: Back to business

1. Bevezető és specifikáció

Az idei esztendő eddigi talán legizgalmasabb notebookja járt nálunk. Három éve már annak, hogy az Asus belépett az üzleti noteszgépek piacára és bár elképesztő siker nem lett a dologból, mindenképpen jelzés értékű momentumnak bizonyult. A visszafogott kereslet nem riasztotta el a céget attól, hogy fenntartsa a családot. Ha ellátogatunk az Asus honlapjára, szembesülhetünk a ténnyel, hogy a B33/B43/B53 széria a harmadik generációs Intel Core platformot is megérte, igaz, ezzel egy időben már csatlakoztak hozzá újdonsült titánok.

A titánok nemrég frissültek és megkapták az éppen aktuális Haswell architektúrát, a külsőhöz ezúttal nem nyúlt a gyártó. Hála az égnek, ugyanis ez a külső számunkra is újdonság volt, ugyanis a hazai kereskedésekben esélytelen volt találkozni az előd modellekkel, így a dizájnerek munkáját viszonylag késve csodálhatjuk csak meg. A nálunk járt első generációs B53F-nek is már megvolt a maga stílusa, bár jól látszott, hogy a cég igyekszik a főbb részeken biztosra menni és az akkori üzleti szériás noteszgépekhez igazodni, amennyire csak lehet.

Hogy miért érdekes ennyire manapság a tény, hogy az Asus új üzleti géppel rukkol elő? Az ok egészen egyszerű. A három nagy (Hewlett-Packard, Dell, Lenovo) érdekelt gyártó közül a HP és a Lenovo egyértelműen minőségromlást mutat, ráadásul egy picit elmozdultak a divat irányába is, amely a célcsoportot figyelembe véve egyelőre igencsak rossz ötletnek tűnik. Az új ThinkPad széria ugyan még nem járt a kezünkben (ezt a hiányosságot hamarosan pótoljuk), de a sajtó véleménye meglehetősen felemás, korábban ez szinte sosem volt jellemző az üzleti gépek etalonjaként számon tartott T szériára. A Hewlett-Packard ProBookjait és EliteBookjait nem kell bemutatni, mindkettőből járt nálunk egy-egy aktuális model és bennünk is vegyes érzelmeket hagytak. A Dell úgy-ahogy tartja magát, ők igyekeztek csak finoman hozzányúlni a sikermodellekhez, ezzel egy időben viszont egy jól látható áremelkedést is elkönyvelhettünk, amely a jelen piaci helyzetben sok jóra aligha vezet. Ennek megfelelően egy negyedik tag alaposan fel tudja kavarni az állóvizet, pontosabban a romló tendencia tudatában egy kiutat mutathat. Abban ugyanis biztosak vagyunk, hogy senki nem felejtett el üzleti notebookot tervezni az évek alatt.

A B551L az ASUSPRO márkanév alatt forgalmazott üzleti készülékek Advanced, tehát drágábbik családjába tartozik, az olcsóbb Essential verziók P előtagot kapnak. Ennek megfelelően a tudása sem mondható hétköznapinak, igaz, nálunk egy meglehetősen felextrázott változat vendégeskedett.

Nincs információnk arra vonatkozóan, hogy rendelhető lesz-e négymagos processzorral is a készülék, ami biztos, hogy csak és kizárólag alacsony fogyasztású központi egységekkel kerül forgalomba, hasonlóan például az aktuális HP EliteBookhoz. A Core i7-4650U új fiúnak számít, ősszel mutatkozott be, fő ismertetőjele a benne található Intel HD Graphics 5000 névre hallgató videokártya, ettől eltekintve egy klasszikus alacsony fogyasztású Haswell alapokra építkező kétmagos processzoról beszélünk. A 8 GB memórián ma már meg sem lepődünk, hiába vannak az egekben a RAM árak, egy üzleti készülék esetében nem állhat meg a munka. Ezt a teóriát szem előtt tartva kapunk egy 256 GB-os SSD-t is, amelyet merevlemezzel nem egészítettek ki, ezt figyelembe véve kell gazdálkodnunk a tárhellyel. Előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor az integrált videokártya ereje nem elegendő, ezért került egy dedikált is mellé, méghozzá a GeForce GT 840M személyében. A 15,6”-os kijelzőt specifikációja alapján már előre szereti az ember, hiszen matt bevonata mögött egy IPS technológiára épülő panel található, ráadásul a felbontásra se lehet panasz, az 1920x1080 pixel mindenre elég kell, hogy legyen. Szerencsére az Asus nem lovagolta meg a „mindent el kell vékonyítani” hullámot, ez már a tömeg alapján is látszik, véleményünk szerint sikerült megtalálni az arany középutat.

A hatcellás akkumulátor mellé kaptunk egy optikai meghajtó helyére tehető háromcellásat is, így – ismerve a Haswell architektúra fogyasztását – nagyon kellemes üzemidőre számíthatunk, nem lepődnénk meg, ha valós felhasználás mellett egy munkanapot végig lehetne dolgozni ezzel a kombóval. A három év garancia természetesen ebben a kategóriában már kötelező, arról viszont egyelőre nincs információnk, van-e lehetőség (és ha igen, mennyiért) ezt négy vagy akár öt évre kiterjeszteni, illetve, hogy az akkumulátorra is vonatkozik-e, mint a B53F esetében. Szintén ismeretlen két igencsak fontos tényező: a termék piacra kerülésének ideje, illetve a kiskereskedelmi ár. Mindkettőt próbáltuk megtudni, de a hivatalos képviselet többszöri megkeresésünkre se reagált. Amint ez megtörténik, frissítjük cikkünket. Azt már most lehet sejteni ugyanakkor, hogy a tesztre kapott példány valahol a 300 és 350 ezer forint közötti régióban foglalhat helyet, az alapváltozatért (amely 1366x768-as TN panelt kap majd) pedig vélhetően legalább 250 ezer forintot kell majd letenni az asztalra.

A tesztre kapott készülék mellé csak egy tápegységet kaptunk, de a boltokba kerülő változat vélhetően tartalmazni fog egy antisztatikus törlőkendőt, egy kábelkötegelőt, esetleg egy egeret és egy táskát is.

2. Hardver és hangzás

Az évekkel korábbi elődmodell személyében egy olyan masinát ismerhettünk meg, amelynek hűtőrendszere nem csak hatékony, de halk is volt, így aztán nagyon kíváncsiak voltunk, ebből mit sikerült átmentenie az Asusnak a mostani generációba. Nos, jó hírünk van, ugyanis nagyon úgy fest, hogy mindent. Normál használat mellett gyakorlatilag alig jön valami nesz a ventilátor felől, ráadásul a hőmérsékletek is nevetségesek (40-45 fok). Amint elkezdjük kiaknázni a hardverben rejlő lehetőségeket és mind a processzort, mind a dedikált videokártyát csúcsra járatjuk, úgy leszünk fültanúi annak, hogy alig történik valami. Bár a készülék ilyenkor érezhetően zajosabb, mint átlagos használat mellett, de ez nem jelenti azt, hogy hangos is. Nem kell magunkon erőt venni, hogy együtt tudjunk élni ezzel a ventilátor fordulatszámmal, ráadásul egyéb kellemetlenségektől sem kell tartanunk, ugyanis a burkolat gyakorlatilag sehol nem melegszik át. Talán a billentyűzet bal oldala volt a legforróbb, hiszen már majdnem elérte a langyos státuszt. Ezért az átlagnál egyértelműen alacsonyabb zajszintért ráadásul nem kell komolyabb áldozatokat hozni, ugyanis a burkolat mellett a hardverek se melegednek igazán, a processzor 75, a különálló videokártya 72 fokig kúszott fel.

Az Intel Core i7-4650U névre hallgató processzorával ez idáig nem találkoztunk és annak ellenére, hogy az olvasók által is ismert 4600U-hoz képest némileg lassabb a 400 MHz-cel alacsonyabb alap órajelnek köszönhetően, erősebb videokártyát tartalmaz. A HD Graphics 5000 a 4600-as típusjelzéssel ellátott változatnál papíron erősebb kellene, hogy legyen, hiszen bár az órajele alacsonyabb, végrehajtó egységből kétszer annyi (20 helyett 40) van benne. Az igazság az, hogy az alcsony fogyasztású Intel processzorok esetében a TDP értékek ugyanúgy kombinált értéknek számítanak, tehát nem csak a processzort, hanem a benne található videokártyát is bele kell számolnunk. Emiatt fordulhat elő, hogy a Graphics Turbo Boost technológia az alap 200 MHz-es órajelet nem tudja annyira magasra emelni (elméleti maximum 1100 MHz), hogy a HD 4600-nál lényegesen nagyobb teljesítmény legyen elérhető. Papíron tehát hiába gyorsabb a magasabb számozással ellátott modell, a sokkal lejjebb meghúzott fogyasztási maximum miatt a rendszer nem engedi elég magas órajelen dolgozni ahhoz, hogy ez a gyakorlatban is visszaköszönjön. A tesztek során tehát érdemes emlékeznünk erre az információra, hogy megértsük, miért látjuk azt a grafikonon, amit.

A dedikált GeForce GT 840M már vélhetően a módosított Kepler magra (kódnevén: Maxwell) épül, ennél fogva elsősorban a fogyasztására lesz érdemes odafigyelni, teljesítménye a specifikációk alapján valahol a GT 740M és a GT 750M között lehet, amely nem csak üzleti szériás notebookokban állná meg a helyét, hanem a középkategóriás, játékok futtatására szánt masinákban is. Sajnos a gyenge memória sávszélesség (amely az alacsony órajelből és a szűk memóriabuszból adódik) vélhetően komolyan visszafogja majd a tempót.

A 256 GB-os LiteOn SSD elég szép tempóban végzi a dolgát, a sebességére aligha lehet majd panaszunk, ráadásul a kapacitása is már megfelelőnek mondható.

Bár a gyártó nem igazán hirdeti, ettől függetlenül a hangszórók egyáltalán nem szólnak rosszul, ráadásul a merev alumínium burkolatnak köszönhetően egyáltalán nem rezonálnak. Sok mélyhangot ettől függetlenül ne várjunk tőlük, de konferenciahívások, esetleg filmek megtekintése során nem lesz rájuk panaszunk. 

3. Ergonómia és kinézet

Mielőtt rátérnénk a gép teljesítményére, nézzük meg, milyen érzés kézbe venni az Asus legújabb üzleti szériás masináját.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy nagyon jó. Az alumínium burkolat egyszerre tűnik masszívnak és ellenállónak, a két évvel korábbi előd modellnél tapasztalt ujjlenyomat gyűjtögetésnek nyoma sincs. A zsanér is kellően erős, egy kézzel ezért biztos, hogy nem fogjuk tudni kinyitni a gépet.

Bár az alsó magnézium-akumínium ötvözetből készült burkolat levehető, ehhez nem kevés csavart kell eltávolítani. Jól látható a jobb oldalon található bővítőhely, amelyben esetünkben egy második akkumulátor foglalt helyet, de ugyanúgy tudunk ide merevlemezt/SSD-t, illetve optikai meghajtót is tenni. Ez egy hasznos tulajdonság, a drágább üzleti gépeknél gyakorlatilag már elvárt feature-ről van szó, szerencsére ezt az Asus sem hagyta ki a repertoárból. A készülék teljesíti a MIL-STD 810G katonai előírásokat tartalmazó tesztet, sőt, a gyártó állítása szerint annál még egy kicsivel többet is. Bármi is legyen az igazság, az biztos, hogy akárhogy próbáljuk deformálni a házat, egy recsennést se hallottunk, az összeszerelési minőség tehát elsőosztályú.

A klaviatúra az egyik legjobb, amely valaha Asus márkajelzéssel ellátott notebookba került. Bár a gombok csak felár ellenében rendelkeznek háttérvilágítással, mind a nyomáspontjuk, mind az anyaghasználtuk, mind a stabilitásuk korrekt, azon kevés notebookok közé tartozik tehát a B551, amelyen örömmel gépelünk le akár egy ilyen cikket is. Az elvezető csatornának köszönhetően elvileg kisebb mennyiségű folyadékot is képes túlélni, ezt nem állt módunkban tesztelni.

A touchpad szintén a jobbak közül való, bár itt inkább csak a gyártón belül beszélhetünk remek megoldásról, mintsem abszolút értelemben. Szerencsére akárcsak a B53F, a B551L is megmaradt a klasszikus, kétgombos kialakításnál. A gombok ráadásul halkan és pontosan működnek. A felület érzékenységét nehéz jól beállítani, de nem lehetetlen. A nem használt Windows 8-as funkciókat érdemes kikapcsolni, ugyanis akárcsak más touchpadok esetében, itt is képesek megnehezíteni a felhasználó életét.

Csatlakozókból sem állunk rosszul, a négy USB mellett kapunk egy mini DisplayPortot, egy analóg videó kimenetet, illetve egy – vélhetően opcionális – SmartCard olvasót is.

A 15,6”-os full HD IPS kijelzőről csak elismeréssel tudunk nyilatkozni, hiszen mind színvilága, mind látószögei igencsak jók. A fényerő tartomány szintén kellően tág, habár a minimális érték lehetne talán alacsonyabb is. A panel egyetlen hátránya a klasszikus IPS betegség, a lilulás, amely elsősorban korom fekete háttérnél vehető észre, ráadásul már viszonylag szűk látószög esetében is.

4. Teszteredmények

A Core i7-4650U teljesítménye nem lepett meg minket, azt hozta, amit vártunk tőle, hiszen a sokat tesztelt i7-4600U-nál 400 MHz-cel alacsonyabb alap órajelét ugyanúgy 3.3 GHz-ig képes feltornászni, mint testvérmodellje. Ennek megfelelően nem is produkált kimagasló értékeket, hellyel-közzel a megszokott számokat láthattuk.

Sokkal érdekesebb volt a két videokártya, hiszen egyik se járt még nálunk. A HD Graphics 5000, ahogy azt sejteni lehetett, valóban nem képes felülkerekedni a HD 4600-on, olyannyira nem, hogy az esetek többségében lassabb is nála. A GeForce GT 840M ugyanakkor remekül szerepelt, a GT 740M-et szinte kivétel nélkül megverte, így akik játékra is alkalmas üzleti szériás gépek keresnek, azoknak kőkeményen számolniuk kell a B551L-lel. Ilyenkor vagyunk csak igazán szomorúak az alacsony sávszélesség miatt, ugyanis ennél lényegesen többre is képes lenne a grafikus mag.

Ami a fogyasztást és a vele szoros összefüggésben lévő üzemidőt illeti, az Asus új munkagépe remekül teljesít, igaz, ehhez szükség volt a másodlagos akkumulátorra is. Az összességében 68 Wh-s (45+23) kapacitás tisztességes értéknek mondható, de a konkurencia ennél erősebb kombinációt is fel tud mutatni, igaz, nem feltétlenül ilyen vékony kiszerelésben. Amennyiben nem tervezünk az optikai meghajtó helyére pót akkumulátort tenni, úgy a grafikonon szereplő értékek 2/3-ával kell kalkulálnunk.

5. Értékelés

Nehéz úgy véleményt formálni egy notebookról, hogy se a megjelenési időpontját, se a tervezett indulási árat nem tudjuk biztosan. Jelenleg az internet az ASUSPRO családba tartozó B551L létezéséről sem tud, ami azt jelenti, hogy egyhamar biztos, nem kerül a boltok polcaira a termék. A GeForce GT 840M-mel szerelt készülék önmagában egy remek darab, hiszen mind a hűtőrendszerével, mind az anyaghasználatával és beviteli eszközeivel elégedettek voltunk, utóbbi kifejezetten ritka sajnos egy Asus noteszgép esetében. A Full HD IPS kijelző a lilásodást leszámítva remek darab, de a háttérvilágítás fényerő tartománya lehetett volna kicsit tágabb is, a minimális érték sok lehet néhány embernek, ha nagyon sötét szobában vannak.

A dokkolhatóság hiánya fájó pont, van ugyanakkor egy multifunkciós rekeszünk, amelybe nem csak optikai meghajtót tehetünk, hanem második adattárolót vagy éppen kiegészítő akkumulátort, ahogy a tesztpéldány esetében is volt. Szintén hiányzik a listáról a pöcökegér és nem valószínű, hogy opcionálisan kérhető lenne, legalábbis ha az előd modellekből indulunk ki. Bár a nálunk járt példányban nem volt háttérvilágítása a billentyűzetnek, ez szabadon választható feature lesz, ha egyszer megjelenik végre valahára a termék. Úgy gondoljunk, hogy az Asus ezúttal egy olyan üzleti szériás gépet tett le az asztalra, amely valós alternatívát kínálhat az idők során egyre gyengébb produktumokat előállító konkurens gyártóknak. Egy jó árazással és terméktámogatással akár egy új korszak kezdetének is tanúi lehetünk.

Az cikkben szereplő Asus ASUSPRO B551L notebookot a gyártó hazai képviseletétől kaptuk tesztelésre, melyet ezúton is köszönünk!

Pro:

+ Full HD matt IPS kijelző

+ remek anyaghasználat alumínium és magnézium felhasználásával

+ meglepően halk és ezzel egy időben hatékony hűtőrendszer

+ a dedikált videokártya üzleti géphez képest igencsak erős

+ jól használható beviteli eszközök (billentyűzet, touchpad)

+ hosszú üzemidő

+ cserélhető optikai meghajtó (akkumulátorra vagy adattárolóra)

+ 3 év garancia

Kontra:

- az IPS panel hajlamos a rá jellemző lilulásra már szűk látószög esetén is

- a hangrendszer csupán átlagos, igaz, ez ebben a kategóriában jelentéktelen tényező

- dokkolhatóság hiánya

- pöcökegér, mint opcionális lehetőség hiánya

- a billentyűzet háttérvilágítása nem jár minden változathoz

Hivatalos honlap: Asus ASUSPRO B Series család

Vásárlás: iPon webáruház – a termék megjelenési ideje egyelőre ismeretlen

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward