Assassin's Creed IV: Black Flag - Freedom Cry DLC

Tetszett az alapjáték? Kimaxoltál már mindent? Ha a válasz igen, a Freedom Cry neked való. De akkor, és csak akkor.

Assassin's Creed IV: Black Flag - Freedom Cry DLC

1. oldal

Emlékeimben élénken él még az Assassin’s Creed legelső előzetese, melynek hangulata azonnal magával ragadott és azóta sem engedett. Az első rész kisebb-nagyobb hibái ellenére szerethető alkotás volt, a folytatás viszont rátett még egy lapáttal az élményre. Az Assassin’s Creed II azóta is örök kedvenc, melyet a későbbi részek sem taszíthattak le erről a trónról, persze csak az én képzeletbeli ranglistámon. Az Assassin’s Creed IV-nek viszont sikerült ismét újat hoznia, és új szintre emelnie nem csak a sorozatot, hanem a nyílt világú akciójátékok stílusát is. A fősztorin kívül rengeteg mellékküldetés és egyéb lehetőség állt nyitva előttünk, hogy elüssük az időt, a Karib-térség pedig tökéletes helyszínnek bizonyult mindehhez. A sikerre (és trendekre) való tekintettel nem volt kérdéses, hogy érkezik majd egy történetalapú, komolyabb hangvételű kiegészítő is, ez lett a Freedom Cry.

Főhősünk ezúttal Adéwalé, a trinidadi rabszolga, aki Edward Kenway korábbi fedélzetmestereként dolgozott, kalózkodott kicsit, majd az Asszasszin Rend megbecsült tagjává vált. Nem ez az első alkalom egyébként, hogy színesbőrű főszereplővel találkoztunk már a sorozatban, hiszen Connor indián, míg az Assassin’s Creed III: Liberation főhősnője, Aveline afrikai felmenőkkel bír. A feketék elnyomása és a rabszolgaság viszont még eddig nem került terítékre, legalábbis nem ilyen mértékben. A történet évekkel az alapjáték után játszódik, nagyobb részt egy Port-au-Prince nevű városkában, ahol Adéwalé egy templomos csomag útját próbálja követni, miközben rabszolgákat szabadít fel. Többet viszont nem is árulnék el a 4-5 órás játékidővel rendelkező DLC sztorijáról, amit azok is értenek majd, akik hadilábon állnak az angollal: a Ubisoftosok ismét gondoltak ránk, és magyar felirattal is ellátták DLC-jüket.

Lássuk inkább a játékmenetet, és legfőképp azt, mennyivel kínál többet a kiegészítő az alapjátéknál. Sajnos a válasz egyszerű: semennyivel sem. Ugyanazokat a küldetéseket és egyéb lehetőségeket kapjuk, mint Edward esetében, így azok, akik Kenway uraság kalandjainál is elbóbiskoltak néha, itt sem fognak adrenalin löketet kapni. Hallgasd ki ezt, öld meg azt, szabadítsd ki amazt, közben lehetőleg úgy, hogy ne vegyenek észre, de ha mégis, akkor sincs nagy baj. De legalább került két új fegyver a repertoárunkba, a macséta, illetve a kalózmordály, ami egy sörétes puskához hasonlítható alkalmatosság, mellyel több ellent is leteríthetünk egyszerre. Előbbinél viszont ugyanazokat a közelharcos animációkat látjuk, mint korábban annyiszor, igazán gyárthattak volna pár új mozdulatot a fejlesztők.

2. oldal

A történet szerint Adéwalé már saját hajójának kapitánya, így a nyíltvízi csatákról sem kell lemondanunk, melyek a harmadik rész óta a játékos közönség egyik kedvenc újítását adják a sorozatban. Viszont ennek az éremnek is két oldala van: visszatér az idegtépő hajós lopakodás és más hajók megvédelmezése is, ami miatt sokszor kellett újrakezdeni egy-egy küldetést a Black Flag-ben (is). A helyszín továbbra is a Karib-térség, így a látvány sem változott sokat, továbbra is olyan impozáns mint eddig, de nem nagyon hoz újat. Hangzás terén viszont érdemes kiemelni a zenei vonalat, a Freedom Cry ugyanis saját anyagot kapott, a vidám kalózdalokat ezúttal rabszolga-szerzemények váltották, melyek kifejezetten hangulatosra sikerültek.

Nehéz témát boncolgat a Ubisoft, de legalább optimisták lehetünk a későbbi részekkel kapcsolatban: a fekete főhős után nem kizárt a kínai, vagy japán vonal beemelése, amiért régóta kampányolnak a rajongók, köztük én is. Gondoljatok csak bele, milyen remek lenne a feudális Japánban szamurájként harcolni, felfedezni a környezetet és segíteni a rászorulókat. Remélem, erre sem kell már sokat várnunk, addig is itt az Assassin’s Creed IV: Black Flag, a Freedom Cry DLC és az Assassin’s Creed III: Liberation HD, mely PS Vita után PC-n, PS3-on és Xbox 360-on is tiszteletét teszi majd hamarosan.

Visszakanyarodva a Freedom Cry-hoz: felemásra sikeredett, a sorozat keménykalapos rajongóinak tetszeni fog, hiszen még tovább kalandozhatnak a negyedik rész világában, másokat viszont nem ez fog meggyőzni, repetitív mivolta miatt. A DLC jelenleg 10€ körüli áron kapható (kb. 3 ezer Ft), összehasonlításképp a Liberation HD ennek duplájába kerül majd, ha épp meg kell húzni a gatyamadzagot, inkább utóbbit javasolnám megvételre, hogy miért az hamarosan kiderül, de már egy másik cikkben.

Értékelés: 6/10

Platformok: PC (Windows), PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One

Tesztelt platform: PC

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward