Aprók nagyban - 2014.12.12.

Megvannak a novemberi NPD-adatok, új játék készül Stalker Apocalypse néven az Areal romjain, és bevásárolt az Oculus Rift...

Aprók nagyban - 2014.12.12.

Valami máson is dolgozik a Ninja Theory

Az AAA kategóriás indie Hellblade-en kívül más is van a Ninja Theory tarsolyában. Hogy mi, azt a stúdió jövő hétfőn árulja el nekünk.

Stalker Apocalypse - új játék a bedőlt Areal alapjain

Talán mindenki emlékszik még az Areal-fiaskóra. De ha nem, akkor egy rövid emlékeztető következik. A S.T.A.L.K.E.R.-játékok néhány fejlesztője által alapított West Games még júliusban indított egy kampányt a Kickstarteren. Az Areal névre keresztelt játékra akartak összeszedni 50 ezer dollárt, és azt ígérték, hogy elhozzák nekünk a S.T.A.L.K.E.R. szellemi örökösét. Később kiderült, hogy a játék több ponton megsérti a konkurens Survarium szellemi jogait, így a Kickstarter végül az egészet levette az oldalról.

De a West Games nem adta fel! Stalker Apocalypse néven hozták vissza ránézésre ugyanazt a projektet, és biztosítottak róla mindenkit, hogy a név a saját védjegyük. Érdemes megemlíteni, hogy a címben nem rövidítésként szerepelt a Stalker, mint a korábbi játékoknál. Most épp 600 ezer dollárt akarnak összekalapozni a srácok a World Wide Funder oldalon keresztül, és ha valaki ezek után még pénzt akar adni nekik, akkor PC-s és konzolos verziókat is kaphat cserébe.

Animációs film készülhet a Marióból?

A Sony Pictures hálózatának feltörése, és onnan több terabájtnyi adat kitalicskázása olyan dolgokat hozott a felszínre, amire valószínűleg senki nem gondolt volna. Kiderült például, hogy a Jobs-film producere és a Sony Pictures egyik fejese között brutális e-mail háború dúlt, aminek következtében a Sony végül elesett a film elkészítésének lehetőségétől. A stúdió pénzügyi vezetőjének évvégi beszámolójából megtudtuk, hogy a veterán alkalmazottakon kívül senki nem szeret a cégnél dolgozni, de kikerültek a cég munkatársainak panaszai és ötletei is (mindenki utálja Adam Sandlert). Kiderült, hogy a vezetőség borzalmas PowerPoint prezentációkat készít, meg az is, hogy nagyon durva a szexizmus és rasszizmus a cégen belül. Egy ilyen, láthatóan nagyon gyengén és rosszul vezetett és menedzselt cégtől nem meglepő, hogy minden jelszót titkosítás nélkül tárolt egy adatbázisban, kitéve ezzel a nyilvánosságnak legtöbb dolgozója bizalmas adait.

Na, a kis közjáték után azt is érdemes megemlíteni, hogy kikerült egy e-mail váltás a producer Avi Arad és a Sony Pictures stúdióinak vezetője, Amy Pascal között. Ebben Arad azt állítja, hogy nagyon jó barátok a Mario alkotójával, Shigeru Miyamoto mesterrel, meg a Nintendo vezérigazgatójával, Saturo Iwatával, és hogy nem mellesleg egy Mario filmet kellene készíteniük. Az e-mailekből kiderül továbbá az is, hogy az üzlet "lezártnak tekinthető".

Avi Arad erre gyorsan reagált: elmondása szerint az üzlet nincs lezárva, de valóban tárgyalnak a Nintendóval a film elkészítéséről.

Hétfőn jön az Assassin’s Creed Unity új javítása

A framerate-problémákra, és a játék maradék hibáinak megoldására kísérletet tévő patch hétfőn érkezik, és egyben a Ubisoft terve szerint ez lesz az utolsó javítás a karácsonyi szünet előtt - vélhetően ezért is próbálják megoldani még most a maradék gondokat.

Bevásárolt az Oculus Rift

Az Oculus régóta küzd azzal a problémával, hogy ugyan a headset fejlesztésével az élen járnak, de az ahhoz kapcsolódó irányítókkal nem állnak sehogy - pedig a cég többször is hangsúlyozta, hogy a teljes VR-élményhez nem csak a headsetre lesz szükség. Éppen ezért az Oculus megvette a Nibmle VR néven futó céget (korábban 3Gear Systems), akik pont a kezek és az ujjak mozgáskövetésével foglalkoznak.

De nem ez az egyetlen vállalat, amit megvett az Oculus, ugyanis a 13th Lab is a cég alá került. Ők olyan alrendszereket fejlesztenek, melyekkel hatékonyan lehet 3D-ben elkészíteni valós helyeket, épületeket, helyiségeket, megkönnyítve ezzel a fejlesztők dolgát.

Végül pedig ugyan nem felvásárlás, de a motion capture szakértő Chris Begler is csatlakozott az Oculushoz.

Végre láthatjuk majd, ha egy barátunk bejelentkezik PS4-en?

Míg Xbox One-on mindenki a screenshotolás lehetőségét kéri a Microsofttól a kezdetek óta, addig a PS4 rajongói nem értik, hogy a Sony miért nem képes betenni egy felbukkanó üzenetet, ha egy barátunk online lesz. Nos, a Sony által készített új videóban éppen feltűnik ez a dolog, így reménykedhetünk benne, hogy egy hamarosan érkező rendszerfrissítés keretén belül meg is kapjuk!

Készül a Borderlands Remastered Edition?

Mi hiányzik az újgenerációs konzolokról? Nos, egyelőre elég sok minden, de a Borderlands különösen fájó pont, elvégre még a Pre-Sequel is csak az előző konzolokra és PC-re érkezett. Elképzelhető, hogy ezen kíván változtatni a 2K Games a Borderlands felújított verziójával, ami a játékok korhatár-besorolását végző ausztrál hivatal weboldalán tűnt fel.

Csatlakozik az EA Sports UFC az EA Accesshez

Az Xbox One-on továbbra is nagy sikerrel zakatoló EA Access szolgáltatásához csatlakozik az EA Sports UFC is, így mostantól a havi 5 dolláros előfizetési díjat kicsengető felhasználók már ezzel is ingyenesen játszhatnak.

Ingyenes a Call of Duty: Advanced Warfare a hétvégén Steamen

Egészen pontosan a játék multiplayer szeletét (tehát a lényeget) próbálhatjuk ki a hétvégén ingyenesen Steamen, ezen kívül pedig 25%-os leértékeléssel meg is vehetjük az anyagot, ha bejött.

Sok grafikai beállítással érkezik a PC-s Metal Gear Solid 5: Ground Zeroes

Azt már tudjuk, hogy a játék PC-s verziójában több olyan grafikai effektus is elérhető lesz, ami konzolokon nem - hogy mást ne mondjak, például a screen space reflections. De ezen kívül úgy tűnik, hogy a Kojima Productions igyekszik alaposan a PC-sek kedvére tenni, és tengernyi beállítást kínál a játék grafikai menüjében. Hogy pontosan miket, azt sajnos nem tudom megmondani, de a lenti bemutatóban a 39. perc környékén kezdődik az opciók ismertetése, teljesen japánul - úgyhogy amennyiben valaki jártas a nyelvben, esetleg a kommentek között kisegíthet minket. Mindenesetre a tény, hogy maga a fejlesztőcsapat ilyen hosszasan foglalkozik vele egy hivatalos videóban, már optimizmussal tölthet el mindenkit a port minőségével kapcsolatban.

Végül novemberben megtörte a PS4 nyerőszériáját az Xbox One

Az észak-amerikai videojáték-eladásokat összesítő NPD havi jelentéséből kiderül, hogy a rengeteg akció és bundle, valamint a fekete péntek közel egy év után meghozta a nyerő hónapot az Xbox One számára a PS4-gyel szemben. Összességében egyébként az üzleti (fizikai) eladások 11%-kal csökkentek a tavalyi évhez képest, a hardveres eladások 23%-kal, míg a szoftverekből 2%-kal kevesebb fogyott.

Konkrét számokat egyelőre nem tudunk, de az Xbox One rekord hónapot zárt a Microsoft közleménye szerint, és mind az Egyesült Államokban, mind pedig az Egyesült Királyságban a legkeresettebb konzol volt.

A Nintendo is erős hónapot zárt: 2013 novemberéhez képest a Wii U-ból 10%-kal több fogyott, míg szoftverből 90%-kal többet adott el a cég. A Smash Bros. Wii U-s változatából 710 ezer ment el az Egyesült Államokban, a 3DS-es verzióból 1,5 millió, és a Pokámon Omega Ruby és Alpha Sapphire-ből szintén 1,5 millió.

A szoftveres lista így néz ki:

1.) Call of Duty: Advanced Warfare (360, XBO, PS4, PS3, PC)

2.) Grand Theft Auto V (PS4, XBO, 360, PS3)

3.) Super Smash Bros. (NWU, 3DS)

4.) Madden NFL 15 (360, XBO, PS4, PS3)

5.) Pokemon Alpha Sapphire (3DS)

6.) Far Cry 4 (PS4, XBO, 360, PS3, PC)

7.) Pokemon Omega Ruby (3DS)

8.) NBA 2K15 (PS4, 360, XBO, PS3, PC)

9.) Assassin's Creed: Unity (PS4, XBO, PC)

10.) Halo: The Master Chief Collection (XBO)

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward